Kínos teszt: Nikon D780

A Nikon idén két új DSLR-rel jelent meg (eddig), a D750 utódjául szolgáló D780-nal és a profi sport-/természetfotós géppel, a D6-tal.
Mindkét váz izgalmas, új lehetőségeket kínál, a D780-ban LiveView módban adnak gyors fókuszt a fázis-különbség érzékelő képpontok, míg a D6-ban a japán gyártó eddigi legfejlettebb fókuszrendszere dolgozik.


 
Elsőként a D780-at teszteljük, aminek kezdő időpontját a bejelentés előtt álló Olympus E-M1 Mark III tesztelése tolta ki, a befejezési dátumát pedig a saját bénaságom.
Történt ugyanis, hogy a szombati jó időt kihasználva egy kis kerti munkára fanyalodtunk, a megfiatalított fűzfa levágott ágainak hordása közben valahogy elképesztő rosszul léptem és meghúztam a bal bokám/lábfejem elülső/oldalsó szalagját.
Perpillanat mankóval tudok csak házon belül közlekedni, de nagyon remélem, hogy most gyors lesz a gyógyulás folyamata, nem úgy, mint két éve. :-/

Az biztos, hogy amíg kvázi helyhez vagyok kötve, addig a cikkel tudok haladni, de a tesztképekkel nem. Első körben a templombelsős érzékenység sorozatot készítettem el még múlt héten pénteken, de más egyelőre nincs. Vasárnapra volt tervezve egy portréfotózás, de sajnos le kellett mondjam.

Az eddigi tapasztalatok igen pozitívak a gépről. Nyilván a legizgalmasabb a LiveView üzemmód fókuszsebessége, amelyről örömmel jelenthetem, hogy felvette a versenyt a Canon Dual Pixel AF megoldásával, így most már a nikonos fotósok is gond nélkül használhatják az élőképes módot akár esemény fotózásnál is.
A felbontásában alig változott, de mégis új szenzor elviekben a képminőséget is befolyásolja, az eddig látottak azonban azt mutatják, hogy semmivel sem rosszabbak a D780-as képek, mint a D750-esek. Alulexponálás esetén -4 Fé-ig rendben vagyunk, -5 Fé-nél már van egy enyhe sávosodás (banding), meg persze a képzaj jelentősen megnő. Túlexpót hasonlóképpen tűri a gép, mint a D750 (1,3 Fé túlexpó elviekben képminőség romlás nélkül visszaállítható RAW-ból).


Az új ISO és AF-On gombok kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik a fotózást, az immár Ultra HD felbontású, képkivágás nélküli videófelvétel lehetősége pedig a videográfusoknak jó hír. Van 10 bites kimenet HDMI-n keresztül (ilyenkor kártyára nem ment a gép) és van HLG és N-Log mentés is!

Ha minden jól megy, akkor jövő hét közepén akár meg is jelenhet a tesztünk. Addig is, ha van konkrét kérdésetek a géppel kapcsolatban, azt most tegyétek fel (hiszen miután visszaadtam a gépet, nem biztos, hogy fogok tudni minden kérdésre választ adni)!

Frissítés:
A végleges, elkészült Nikon D780 tesztünk itt olvasható:
https://pixinfo.com/cikkek/kiprobaltuk-nikon-d780-teszt/

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Kínos teszt: Nikon D780 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük