Nagyot látó Tamron trió!

Három f/2,8 fényerejű Tamron objektív van most nálunk teszten, amelyek MILC-ekhez készültek. A 20mm f/2,8 Di III OSD, a 24mm f/2,8 Di III OSD és a 35mm f/2,8 Di III OSD különlegessége nem csak a kis tömeg, de az átlagnál sokkal jobb leképezési arány, így mindhárom objektív 1:2 nagyítást kínál a közelponton.


 
Az időjárás rettentően szeszélyes, de azért sikerült éjszakai, csillagos égboltot is fotózni, igaz, pont akkor kezdett el felhősödni, párásodni az ég, amikor indultunk a helyszínre. Emiatt nem is tartom ideálisnak azokat a tesztképeket, de tekintve, hogy azóta nem volt szerencsénk csillagokhoz, így valószínűleg ez marad meg a végén.
A jó közelpontnak köszönhetően a közeli témák fotózása is lehetséges a nagy, illetve ultranagy látószögű objektívekkel, s noha még nincs igazi tavasz, azért néhány árvácskát lencsevégre kaptunk, csak hogy ilyen közeli témán is bemutassuk az objektívek képességeit.

A három objektív közül a 20 és 24 mm-esek meglepően nagy geometriai torzítást mutatnak, a 35 mm-es-nél is van torzítás, de az már egész fogyasztható. Ha akarjuk, kikapcsolhatjuk a beágyazott profil RAW fájlba mentését a torzítás korrekcióhoz, így nincs ránk erőltetve ennek használata. Talán jobb is így.
Ha akarjuk, akkor bekapcsolhatunk szoftveres korrekciót, amely egyenesre húzza az optika által adott görbe vonalakat.


Tamron 20mm f/2,8 Di III OSD

Tamron 24mm f/2,8 Di III OSD

Tamron 35mm f/2,8 Di III OSD


A felbontás viszont remek, még nyitott blendén is szép rajzolatot kapunk.

Van azonban még egy kicsit kellemetlenebb pont, ez pedig a fókusz. A használt Sony Alpha 7r II gép ugyanis ezekkel az objektívekkel egyáltalán nem használja a fázis-különbség érzékelést, emiatt mindenképpen oda-vissza, előre-hátra keresgélés van, ráadásul a DC motor miatt nem túl fürge. Kézi élességállításnál is van egy érdekesség, ez főképp a 20 és 24 mm-es modelleket érinti: fókuszálás során ha közelítést követően távolításra váltunk, akkor a kép kissé ugrik, mint ha megváltozna a kép optikai tengelyének iránya (valószínűleg tényleg meg is változik). Eléggé zavaró, hogy pont akkor jelentkezik ez, amikor a finomhangolást végezné az ember az élességen. Mindeközben meg ugrál a téma a képen. Így állíts élességet, ha ügyes vagy! 🙂

Ezeket leszámítva viszont remek objektívek a Tamron E bajonettre kínált nagylátószögű fixei. A 20 és 24 mm-eseknél a fényerőt is remeknek érzem, 35 mm-nél viszont az f/2,8 inkább csak átlagos.

Bővebb, részletes teszttel a jövő héttől jelentkezünk.
Frissítés: Tesztjeink itt olvashatók:
Tamron 20mm f/2,8 Di III OSD M1:2 – teszt
Tamron 24mm f/2,8 Di III OSD M1:2 – teszt
Tamron 35mm f/2,8 Di III OSD M1:2 – teszt

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük