Rólam

birdie (by panant)

Ki is vagyok én?

Nehéz ezt néhány sorban elmesélni. Azért megpróbálom.
75-ös születésű arc vagyok. Középiskolám Vácott végeztem, diplomáim Székesfehérvárott és Budapesten szereztem.

Elvileg villamos mérnök és mérnök tanár volnék, de szakmámban elég keveset dolgoztam. Vilimérnökként itt helyben esélyem nem volt jó állásra, a tanári hivatásról való lemondásom pedig Bálint nevű exoktatási exminiszterünknek köszönhetem, aki szerint a faiskolai diplomával max. kitörölhetem, mintsem Windowsról ‘taníccsak’ tizenéves kölyköknek. Jó, persze én nem eröltetem.

Egy ideig a Hirek.hu, majd Terminal.hu hardver rovatvezetője voltam, majd átkerültem az Index Digicam magazinhoz. Jelenleg (pontosabban már több, mint 5 éve – 2007 végén) az Index Digicam utódjának tekinthető Pixinfo digitális képalkotás (főként fényképezőgépek, objektívek, nyomtatók) website egyik szerkesztője vagyok, s még ma is lelkesen tudok nekiesni egy-egy új hírnek, vagy egy termék tesztelésének. Persze néha már én is érzem a tespedtség első jeleit, de remélem azért még nem vészes a helyzet.

2001-ben elindítottam az első fotós oldalamat “A nap fotója” címmel, ahol naponta került fel egy-egy előre válogatott kép az olvasók fotóiból. Jó kis csapat volt az, hát még az Index fórumban milyen jó kis banda gyűlt össze. Több talit is szerveztem, ahol remélem a többiek is jól érezték magukat.

2003-ban másodmagammal elindítottam A nap fotója utódoldalát, a Fotozz.hu fotós közösségi portált. A régi Indexes csapat el-elmaradozott, menet közben sok hibát vétettem, ezért lett pár ellenségem is (no nem én tekintek rájuk ellenségesen, inkább fordítva).
Ma már biztosan máshogy csinálnám.

Emellett tanítgatok még pár órát egy középiskolában, de ezt szeretném 2-3 éven belül befejezni, s inkább fotózásból előkeríteni azt a kis mellékest.

Van egy drága és megértő feleségem, aki nélkül most nem lennék az, ami, meg egy imádnivaló kis nyuszi lányom, aki már (saját szavaival élve:) majdnem 5 éves.

2007. október 25.

31 hozzászólás a(z) Rólam bejegyzéshez

 1. Kátai László mondta:

  Kedves Birdie!
  Elolvasván “Rólam – Ki is vagyok én?” írásodat, ellágyultam. Néhány éve nagy hasznomra szolgál net-es munkásságod, miután fotózgató ember vagyok. Nagyra tartom véleményedet, minden vásárlásnál elolvastam tesztjeidet. Most látom csak, emberként is tiszteletre méltó alaknak látszol. Soraid között tárgyilagos önképet sejtek. Egyedülálló gesztus, ahogyan nyilvánosság elé lépsz álarc nélkül. No, nem ragozom, sok sikert kívánok, maradjon meg eddigi munkabírásod – a hazai fotózási kultúra fontos oszlopa maradhatsz. Szeretnélek bátorítani, folytatsd töretlenül munkádat!
  Üdvözöl egy generációval előtted járó ismeretlen barátod: Kátai László Cserkútról (a Jakab-hegy lábánál).

 2. Birdie mondta:

  Kedves László!
  Köszönöm bátorító szavaid, jókor jöttek 🙂

 3. Titusz mondta:

  Kedves Birdie!
  Minden nap ránézek a pixinfo oldalára, várva az új híreket, teszteket. Utoljára vásárolt foto masinám egy Olympus XZ-10-es gép, a feleségemnek vettem. A gép megjelenésekor 130e Ft volt, most 50e Ft-ért lehetett újonnan megvásárolni. Eredeti árával is jó vételnek számított, ezzel a talán utolsónak mondható árral pedig nem tudok ár/érték arányban még talán megközelítőt sem találni. Lehet érdemes volna valami árfigyelőt indítani, hogy amennyiben egy jó gép ára ilyen mértékben csökken, a tulajdonságai pedig kiemelkedőek, akkor a nagy érdemű olvasó közönség tudhasson róla (elég volna szerintem csak annyi, hogy hozzávetőlegesen mennyi az ár, mennyi volt, aki akarja akkor már megtalálhatja). További sikeres tevékenységet kívánok neked és a pixinfo csapatának.
  Molnár Tibor

 4. Évi mondta:

  Kedves Birdie!

  Olvasván a Sony NEX-F3 tesztelését, alkalmasnak találod e fotómunkák készítésére?Lásd:esküvő, keresztelő stb.
  Bár látom igen régen voltál fent ezen az oldalon, gondoltam azért megkérdezem.
  Előre is köszönöm.
  Évi

 5. Birdie mondta:

  Kedves Évi!

  A fókuszrendszere bár egész jó, olyan események fotózására, ahol gyors reagálás szükséges (lásd esküvő, keresztelő), én még nem ajánlanám ezeket a gépeket. Portrékat fotózni viszont gond nélkül lehet velük, de a riport jellegű képeknél előfordulhat kellemetlenség az SLR-nél lassabb fókuszból.

 6. Alex mondta:

  Kedves Birdie!
  Szeretnék végre tisztán látni (SD) memóriakártya R/W sebesség ügyben. Mit jelent az olvasási (R) sebesség?

  A) ilyen gyorsan olvassa ki a PC a kárttyáról az adatokat? Ebben az esetben a hozzá tartozó (W) írás sebessége nyílván azt jelenti hogy a fényképezőgépbe érkező képadatok ilyen sebesen íródnak a kártyára.

  B) ilyen gyorsan olvassa “magába” a kártya a gépbe érkező képadatokat (értelem szerűen az írási sebessség ez esetben azt jelenti, hogy milyen gyorsan tudom kiírni a kártyáról az adatokat a PC-re).

  A memókártyák kb. 70%-án egy db sebességet jelző szám van. Minden jel (cikk, kártya adatlap, fotósbolti eladó, stb.) azt sugalja, hogy az “A” esetről van szó, és ez a szám azt jelzi, hogy milyen gyorsan lehet kiolvasni az adatokat a PC-re. Ennek viszont mi értelme van? Kit érdekel? Egy Full HD-s videó felvétel esetén az az érdekes, hogy milyen gyorsan kerülnek (olvasódnak? íródnak?) az adatok a kártyára. Az sem igaz, amit az eladó mondott, hogyha egy szám van feltüntetve, akkor az R és a W sebesség azonos (megsértődött amikor azt mondtam, hogy ez az állítása tudatlan szamárság). Sok olyan kártyával találkoztam, ahol egy 90 MB/s olvasási sebesség mellett (az adatlapról kiderült), az írási sebessége csak a fele. És ugye ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy az “A” eset vagy a “B” eset az igaz. Ja! Az osztályba sorolásról ne beszéljünk, csak Class 10-esekről van szó.

  Tehát milyen irányú olvasási (írási) sebességet jelent az SD kártyán feltüntetett érték?
  Köszönettel: Alex

 7. Birdie mondta:

  Kedves Alex!

  Erről van egy egész jó írásunk a Pixinfo-n:
  https://pixinfo.com/hirek/2014/02/14/sd-sdhc-sdxc-jelolesek/

  Röviden: R: olvasás (lejátszás módban a kártyáról olvasol), W: írás (képek kártyára mentése), ezek max. elméleti értékek, de az esetek túlnyomó többségében az írás lassabb, mint az olvasás, ráadásul a fényképezőgép ettől általában kisebb-nagyobb mértékben még lassabban dolgozik.

  Ha van még kérdés a fentiek után, ne fojtsd magadba!

  Üdv.: Birdie

 8. Ádám mondta:

  Kedves Birdie!

  Tesztelted az 5D mIV-t, az lenne a kérdésem, hogy mi volt a teszt során készített első kép eredeti fájlneve, honnan kezdődött a számozás, mert amit én vásároltam, 9DOA4090-el kezdődött és az folytatódik.

 9. Birdie mondta:

  Szia, biztosan nem azt a gépet kaptad, amit én teszteltem, az a Canon Hungária hivatalos teszt példánya, nem kerül értékesítésre. Ráadásul pont az a váz van most itt kint a Photokinán a Canon Hungária marketing vezetőjénél.
  Egyébként a fájl sorszám attól is meg változhat, ha csak akár egy képet lősz egy olyan kártyára, amire korábban egy 5d mark III-mal fotóztak.

 10. Ádám mondta:

  Igen így történt, csak nem néztem utána rendesen 🙁 A régi kártyám számozását folytatta. Köszönöm a megnyugtató információt. 😉

 11. Andreides József mondta:

  Kedves Birdie !
  Más ! Kérdeznélek, hogy véleményed szerint a Canon EOS 50D hol helyezkedik el a EOS-xxD sorban, pontosabban a 60, 70,80-as “ívben” – gondolok itt elsősorban a sokszor tapasztalt “butítási” vagy épp ellenirányú tendenciákra. Van e hír ( gondolom nincs…), hogy a további nem FF fejlesztés esetleg a nem videos, tiszta fotó vonalat erősítené e ? Köszönöm !

 12. Birdie mondta:

  Kedves József!

  50D nagyon jó masina, az utolsó jó fogású EOS-xxD váz. Tudásban viszont a 60-70D már felette áll, főleg a 70D a dual pixel AF-fel (már ha valakit érdekel a live view fókusz). A videózás ezekben a termékcsaládokban mindenképpen megmarad és fontos funkció lesz, de a 4k-ra még várni kell. Csak fotózásra képes gép a Canontól nem igazán várható (ilyet a Leicánál kell keresni 🙂 ).

 13. Máté Attila mondta:

  Kedves Birdie!

  OLvastam “Rólam” c. bejegyzésedet és örömmel tölt el, hogy vannak még ilyen jó emberek a világon. Nagy szükség van a munkásságodra az olyan átlag fotósoknak mint én.
  Szeretném megkérdezni Tőled, hogy a fiamnak karácsonyra vásárolnék vakut. A Fuji FinePix hs30exr gépéhez a Metz Mecablitz 26 AF-2 TTL módban működik-e, vagy maradjak a fuji EF-20-as vakunál.

  Tisztelettel: Máté Attila

 14. Birdie mondta:

  Kedves Attila!

  Bár nem volt még módom kipróbálni, de a specifikációk alapján a Metz mecablitz 26 AF-2 is képes TTL működésre a Fujifilm HS30 EXR gépén.

  Üdv.: Birdie

 15. Máté Attila mondta:

  Kedves Birdie!

  Köszönöm gyors válaszát, rosszul írtam nem az af-2 hanem az af-1 néztem. Arra is azt írják tudja a TTL-t. Nem tudom jobb választás-e mint a Fuji?

  Maradok tisztelettel: Attila

 16. Péter mondta:

  Kedves Birdie!

  Régóta, nagy lelkesedéssel olvasom tesztjeit. Tanácsát kérném:
  D5100+18-105 kit obival főleg utazási és természetfotókat, valamint családi és egyéb esemény képeket készítek. Néha, ha van időm és olyan a téma, felrakom a 35mm-es 1.8G-t. Nagyon hiányzik egy 200-300mm-es tele. Mit tanácsol? Kit obit elpasszolni, és Tamron 16-300, vagy a kit obi mellé a Tamron (vagy Nikon) 70-300? Ad annyival jobb minőséget a két kisebb átfogású obi, hogy érdemes legyen bíbelődni az objektív cserével? (Ha igen, vállalom.)

  Üdv., és köszönöm, ha szán a válaszra időt.

  Péter

 17. Birdie mondta:

  Kedves Péter!

  Attól függ, mi a fotók végső helye/célja, milyen felbontásra, mélységélességre van szükség. A 16-300-as Tammron bár nem rossz objektív, nyilván nem hozhat olyan rajzolatot és fényerejéből adódóan olyan mélységélességet sem, mint egy Nikkor 70-200-as f/4-es. A 70-300-as telének talán nincs olyan óriási előnye a 16-300-zal szemben (bár kisebb torzítást hoz és kicsivel jobb a rajza, stb.), de ami igazából ütős lenne, az egy Nikkor 70-200/4, vagy egy Sigma 70-200/2,8.

  Üdv.: Birdie

 18. Péter mondta:

  Kedves Birdie!

  A büdzsé kb. 150e Ft, ezen belül tudok mozogni, a javasolt obik ezt sajnos sokkal túllépik. Akkor úgy tenném fel a kérdést, hogy a meglévő 18-105 mellé mit javasolsz 2-300 mm-ig elérő teleként, max. 150e Ft-ig.

  Köszönettel:

  Péter

 19. Birdie mondta:

  Nem fogsz örülni a válasznak, de én nem szoktam javasolni sem gépet, sem objektívet, mert nem ismerem a pontos igényeket, a képek végső helyét, felhasználását. Így pedig pontosan nem lehet néhány termékre rábökni, hogy “na ezt keresed”.

  Vaktában lövöldözni viszont nem az én műfajom, azt meghagyom azoknak az okosoknak, akik majd megmagyarázzák az ár/érték aránnyal 🙂

  Egy biztos, kompromisszumra szükség lesz, vagy fényerőben, vagy átfogásban, vagy képminőségben (vagy mindenben 😉 ).

  Itt találod a Nikonhoz használható objektíveket:
  http://lensbuyersguide.com/hu/lens/mount/F

  Árat meg a google-ben tudsz hozzájuk keresni.

  Ha van konkrét objektívvel kapcsolatos kérdésed, és volt már vele dolgom, arról szívesen nyilatkozom.

  Üdv. : Birdie

 20. Péter mondta:

  Köszönöm a korrekt választ.

  Azt hiszem, maradok a kit objektívnél, és kiegészítem a Tamron 70-300mm-essel. Nem hiszem, hogy a Nikon 18-105-öst el tudnám adni megfelelő összegért, ahogy látom, többen is hosszabb ideje kínálják.
  A képek java egyébként nagy CEWE fotókönyvben landol, ill. HD monitoron, vagy 4K TV-n nézzük.
  Még egyszer köszönöm:

  Péter

 21. Laja mondta:

  Szia Birdie!
  Lehet elkerulte a figyelmem az oldalon, van esetleg egy mail, ahova irhatnek neked?
  Koszonom
  Laja

 22. Dancs Tamás mondta:

  Tisztelt Birdie!

  Nagyon sokszor olvasom az írásaidat, tesztjeidet.Szeretnék az után érdeklődni, nem fogod-e tesztelni a közeljövőben a sony a6500-as gépét. Azt láttam és olvastam hogy a 6300-asat letesztelted, és elvileg olyan sok különbség nincs közötte, azért kíváncsi lennék mégis a véleményedre…

  Köszönettel: Dancs Tamás

 23. Birdie mondta:

  szia! ir kukac pixinfo pont kom

 24. Birdie mondta:

  Szia!

  Szinte biztos, hogy nem fogom tesztelni, bár az esetek többségében nem én döntök arról, hogy mit tesztelek, ha érted mire gondolok… 😉

 25. Dancs Tamás mondta:

  Igen értem!:D
  Köszönöm!

 26. Tisztelt Irházy Róbert! (Birdie – néven is)

  Ismeretlenül ugyan – egy tanácsért fordulok Önhöz.
  Röviden: Pana..G6-os gépem van, s az Ön tesztjét olvasva gondoltam, talán tudna segíteni rajtam.
  Eddig minden rendben volt a géppel, de valamit “elnyomhattam”, mert a hátoldalán lévő négyirányú (közepén Menü) módválasztók mind a négy gombja ugyanazt “hozza be”. Azaz : “Közv.fókuszmező:be” – címen, és ebből nem “enged”. Ezt nem tudom kiütni, nem tudom a gombok eredeti funkcióját visszaállítani (ISO, WB, stb.), s ez nagyon zavar, kellemetlen.
  Kezelési könyvem nincs, magyar nyelvűt a neten sem találtam, még a legrészletesebb leírás (teszt)az Öné. De sajnos ebből sem tudtam elhárítani a leírt gondomat. Talán elromlott a gép? Talán nem, de nagyon “makacs” az elváltozás. Végigmentem mindenen – semmi eredmény.
  Kérem, ha tudna valami tanácsot adni, nagyon megköszönném!

  Tisztelettel üdvözli ismeretlenül is :
  Pintér Csaba (aki Keszthelyen él, és mikroszkópos fényképezéssel foglalkozik).

 27. Birdie mondta:


  Kedves Csaba!

  Ha korábban nem így működött a négy irányú navigáló gombok funkciója, akkor vélhetően az egyedi beállítások között lett erre felprogramozva. Érdemes lehet megkeresni egy ilyen beállítást, vagy ha végképp elvesztünk a gép menüjének útvesztőjében, akkor a Beállítás menüben az Alapállapot menüpontnál vissza lehet állítani a gép minden beállítását a gyári értékre.

  Üdv.: Birdie

 28. Kedves Róbert!
  Most találtam meg a válaszát, amit köszönök szépen!
  Végül is az utóbbi javaslatát sikerült megvalósítanom, azaz visszaállítottam a “gyári” állapotba a gépet, így

 29. Bocsánat, folytatom.
  Tehát a négyirányú tárcsa funkciója is visszajött!
  Most majd megpróbálom az egyéni beállításaimat újraprogramozni.
  Köszönöm segítségét, üdvözlettel: Pintér Csaba.

 30. Faragó Róbert mondta:

  Szia! Lehetne arról szó, hogy véleményed kérjem telefonon?
  köszönöm válaszod, faragórobi

 31. Birdie mondta:

  Szia!

  Írj már egy e-mailt légy szíves a kérdésekkel, valamint a telefonszámoddal és felhívlak este. -> IR kukacz pixinfo.com
  üdv: birdie

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük