Nikon Z 5 teszt

Folytatjuk tovább a full-frame szenzoros új MILC-ek tesztelését, most a Nikontól kaptuk meg a négy hete bejelentett belépő full-frame MILC-et, egy igazán kellemes objektív készlettel együtt.

 
Nem kérdés, hogy a Nikon már az elején komolyan vette a tükör nélküli Z rendszerét, jóllehet, azt nem mondhatjuk, hogy elsiette volna.
A 2018-ban megjelent Z 6 és Z 7 full-frame MILC-ek igazán jól sikerültek, a Z 50 egy picit fekete bárány lett, nem csak azért, mert APS-C szenzort kapott, inkább a nagyon megnyirbált funkciói miatt (pl. szenzorstabilizálás se került bele).

A Z 5 pletykáinak olvasása során nem egyszer merült fel bennem az a kényszerképzet, hogy a belépszintre fejlesztett gép vajon tényleg kap-e szenzorstabilizálást.
A bejelentés során azonban biztossá vált, hogy ebből a gépből ez nem maradt ki, sőt, még egyéb képességekben is ígéretes.

24 Mpixeles szenzorral rendelkezik, mint a Z 6, igaz, nem teljesen egyforma szenzorról van szó. Mint most kiderült, nagy valószínűséggel a Z 5 képérzékelőjének alapját a D750 CMOS szenzora adja, amely nem hátsó megvilágítású (BSI), mint a Z 6-é, így magasabb érzékenységen kicsit zajosabb képekre számíthatunk.

Amiről viszont elsőre nem lehet tudni semmit, az az elektronikus zár sebessége, amely nem csak a csendes fotó módnál, de a videófelvételnél is érdekes kérdés.
Az eddig látottak azt mutatják, hogy a Nikon Z 5-ben használt szenzor elektronikus zára fotózáskor sajnos igen lassúcska (közel 100 ms), amely miatt relatív mozgó témákat elektronikus zárral fotózni ezzel a géppel nagyon nem ajánlott.
A videófelvételnél nincs ekkora probléma, a Full HD videónál a sorkihagyás miatt eleve sokkal gyorsabb a kiolvasás. A nagy kérdés a 4k UltraHD. Nyilvánvaló, hogy 100 ms-os kiolvasási sebességgel nem lehet 30 kép/mp-es videót rögzíteni, jó esetben 10 kép/mp lenne elérhető, így kellett valami trükk, hogy elérjék a ma már elvárásnak számító 30 kép/mp-et.
Ezt pedig úgy érték el, hogy 1,6×-es képkivágást alkalmaz a gép, amikor UltraHD videót rögzítünk. Igen, sajnos ez azt is jelenti, hogy gyakorlatilag elveszítjük a nagylátószögünket.
Ez a kivágás mérték azonban közel akkora, mint amit a szenzor középső 3840×2160 pixelének kiolvasásakor kapunk, amely így végeredményben jót tesz a videó képminőségnek. (A valódi fotónál kicsit erősebb a képkivágás, de a szenzor teljes pixelszámában még lehet ennyi tartalék).

Egyelőre ott tartunk, hogy az érzékenység tesztképek alapján valóban egy kicsit gyengébb minőséget kapunk nagy érzékenységű fotóknál, illetve a videózásnál az UltraHD felbontás részletgazdagságával nincs gond, csak a képkivágás erősségével. A Full HD minősége a sorkihagyás miatt nem túl parádés.

A részletes tesztünk vélhetően jövő hét második felében jelenhet majd meg.

Frissítés: megjelent:
Kipróbáltuk: Nikon Z 5 – teszt

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük