Nikon D5

Nem semmi érzés egy papír ajándékszatyorban hazahozni 4,1 millió Ft-nyi értéket. Mindezt BKV-vel és MÁV-val utazgatva. Ennyit képviselt ugyanis a nálunk járt, de szerencsére azóta baj nélkül visszaszállított Nikon D5 a két objektívvel, a 24-70mm f/2,8E VR-rel és a 300mm f/4E PS VR telével. Én mondom, van ez olyan izgalmas, mint Lamborghinit tesztelni!

Komoly harc megy a sport és riportfotósok kegyeiért a két legnagyobb fényképezőgép gyártó között, ennek egyik jele, hogy mindössze két év után megújult a Nikon profi riporter fényképezőgépe és megjelent minden idők legtöbb fókuszponttal rendelkező tükörreflexes fényképezőgépe, a D5.

Érdekes látni, hogy míg a Canon igyekszik a lehető legtovább kint tartani a profi gépeit (Canon EOS-1D X: 4,5 év, Canon EOS-5D Mark II: 4 év, EOS-5D Mark III már eddig 4 év), addig a Nikon sűrűbben hozza ki friss modelljeit ebben a szegmensben is (Nikon D4: 2 év, Nikon D800: 2 év). A sűrűbb modellcsere komolyabb anyagi ráfordítást igényel, hiszen minden egyes új modellnél ha kicsit is, de változtatni kell a gyártáson és a fejlesztések sincsenek ingyen. A nagyobb előrelépések azonban többnyire két modellváltásonként jelentkeznek, így a profi kategóriában a D3 után megjelent D3s, illetve a D4 után megjelent D4s is bizonyos fokig inkább ráncfelvarrásnak, vagy vérfrissítésnek tudható be, míg a D3s utáni D4, illetve most a D4s utáni D5 már jóval nagyobb előrelépésnek számít, ahol a képérzékelő szenzor és a fókuszrendszer is új.

D5_backright_800dD5_frontright_800d

A Nikon D5 nem titkoltan kifejezetten a profi fotóriportereknek, és sportfotósoknak, esetleg a természetfotósoknak ajánlott. Persze jól tudnák használni az esküvőfotósok is, de a váz magas ára miatt nekik már nem feltétlenül éri meg mondjuk egy D810 helyett ezt a modellt választani, náluk ugyanis ritkán van szükség igazán gyors sorozatra, vagy a remek követőfókuszra, hogy a távoli vezérlés és a gyors képáttöltés lehetőségét ne említsem. Egy fotóriporternek igen fontos a villámgyors fókuszrendszer, a jó követő mód és sok esetben az azonnali képfeltöltés lehetősége is. Ugyanígy fontos kritérium sportfotózásnál a gyors és hatékony követő fókusz, és a távoli vezérlés/kioldás lehetősége, pl. egy olimpiai tudósításnál.

A Nikon D5 a gyártó eddigi legkomolyabb modellje, amelybe minden földi jót igyekeztek bepakolni. Igen gyors fókuszrendszert kapunk, szintén fenomenálisan gyors a sorozat sebesség is, de ugyanígy kápráztatóan remek az igen rövid keresősötétedés, no és persze az egyéb szolgáltatások terén, mint az időzített sorozat, vagy az UltraHD videózás sincs szégyenkezni valója a gépnek.

Brutál masina ez. Az egy dolog, hogy a 300-as tele végénél fogva ezzel akár embert is lehetne ölni, az viszont egy másik, hogy olyan elképesztő gyors fókuszrendszert kapott, amilyet még nem láttam. Ebből azért látszik, hogy van még hova fejlődnie a többi DSLR-nek is. Persze csak módjával, szép lassan. Nem kapkodunk sehova, az überjó dolgok jó ideig csak a milliós cuccokban maradnak. Aztán majd szépen lecsorognak az alsó fertályba is, a középkategóriás DSLR-ekhez.

Még egy apróság: már a bejelentéskor nagy szenzáció volt az ISO3276800 érzékenység (hárommmillió-kettőszázhetvenhatezer-nyolcszáz), amit valóban tud is a gép, sőt, RAW formátumban és videófelvételkor is. Senkinek ne legyenek azonban illúziói, ez az érzékenység kb. annyit ér, mint kompakt gépen az ISO204800. Biztonsági kamerának jó lenne, de ahhoz viszont egy kicsit drága ez a gép 🙂

A gépről hamarosan részletes teszttel jelentkezünk a Pixinfon.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Nikon D5 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük