Olympus M. Zuiko Digital 300mm f/4 IS PRO

Időjárás előrejelzésünk: a következő napokban száraz, napos, tiszta idő várható…

Nem, nem azért, mert ma hozom el az Olympus idei új, profi fix teléjét, hanem azért, mert ma viszem vissza.
Teljesen triviális egy tesztelés során, hogy azon a napon, amikor elhozom a cuccot, ezer ágra süt a nap, majd a következő napokban szakadó eső, délben is max. 100 lux fény és jó esetben harmadik napon eláll az eső és marad a felhős idő.
Nos, kb. ilyesmi volt a mostani objektív tesztelés során, azzal a különbséggel, hogy egy-egy nap délelőtt pár órára csökkent a felhőzet vastagsága és erősebb fátyolfelhőzettel kellett csak megküzdenie a napsugaraknak.
Ettől függetlenül jó kontrasztos, napsütéses kép kevés sikerült, de legalább akad ilyen is.

300mm_f4_PRO_ED_IS_oncamerafrontright_800d

A 300-as tele egyébként brutális, hogy mit tud. Nem azért, mert f/4 fényerejű, ilyen bőven akad full-frame rendszerhez is, ráadásul ugyanilyen, vagy akár kisebb méretben is. Hanem azért, mert etalonnak foghatjuk fel: így kell számottevő optikai hibák nélkül gyártani egy remek objektívet.
Más kérdés persze, hogy az ára igencsak brutális, de cserébe legalább olyat tud, amit kevesen: fényerőnél is kiváló rajzolatot, zéró kromatikus aberrációt, torzítás és vignettálás mentes képet.

Szerettem volna néhány természetfotót is készíteni, erre a szombat délután tűnt a legideálisabbnak. Ki is mentünk a kedvenc helyünkre, ahol rengeteg őzet és nyulat láttunk már. Őzből most sem volt hiány, bár a szokásosnál is ijedősebbnek mutatkoztak. Annak ellenére, hogy felőlük fújt a szél, és nálam volt a szarvas agancsból készült kulcstartóm, valamiért nem fogadtak be rokonnak és első mozdulatra, ahogy megpillantottak, már szaladtak is tovább.
Erre még egy ekv. 600mm-es objektív is kevés, no meg persze ha párás a levegő, akkor a kontraszt se a legjobb. Szerencsére a páratartalommal a viszonylag erős szél miatt nem volt gond, így a képek végül használhatók lettek.
Nyulat is sikerült lencsevégre kapni, de csak ahogy rohan át a búzamezőn 😛

Nem állítom, hogy totálisan rossz volt a helyzet, de hatványozottan jobb is lehetett volna, főleg, ha még egy jó kis utánpótlás meccs is lett volna, ahol az objektív sportfotós képességeit (fókusz sebesség, svenk) is ki lehetett volna próbálni.

De ez most így sikerült.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük