Panasonic Lumix DMC-TZ100 teszt

A Panasonic tavaly már pedzegette, hogy igyekszik a nagy felbontás helyett a jobb képminőséget preferálni. A DMC-TZ70 1/2,3″ típusú szenzora csupán 12 Mpixeles volt. A kis felbontás azonban úgy tűnik nem volt elég az igényes vásárlók megfogására, így idén nagyobbat durrantottak a japánok: 1″ típusú szenzort építettek az új utazózoom gépükbe, amely mégis 10×-es zoomobjektívet kínál.

Közel 3 éve teszteltünk utoljára Panasonic TZ sorozatú fényképezőgépet. Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy egy kicsit megállni látszott a fejlődés és nem tűnt túlzottan érdekesnek kipróbálni egy szinte ugyanolyan képességű, kicsit nagyobb zoomátfogású modellt. Jóllehet, a 20×-os zoom után a 30×-os zoom szép előrelépés, ezen kívül sok változás nem érte az újabb modelleket. A 18 Mpixeles, 20×-os zoomos DMC-TZ40 után még tavaly is 12 és 16 Mpixeles gépek voltak az új modellek, 20×-os és 30×-os zoommal, FullHD videóval, igaz, már EVF-fel is.

Idén azonban nagyobbat dobbantott a Panasonic, s megalkotta első 1″ szenzoros ultrazoom gépét, amelyet szintén a TravelZoom sorozatban találunk. Ez viszont már sokunkban felkelti a kíváncsiságot: vajon az 1″ típusú, 20 Mpixeles szenzor mennyiben nyújt jobb képminőséget, mint egy hagyományos 1/2,3″ típusú átlag kompakt gép szenzora? Illetve a nagyobb szenzor mennyivel kíván nagyobb géptestet, nagyobb objektívet és nagyobb tömeget?

DMC-TZ100_backright_800dDMC-TZ100_frontright_800d

Többek között ezekre kerestük a választ akkor, amikor belefogtunk a Panasonic Lumix DMC-TZ100 kipróbálásába, de természetesen az is érdekelt minket, hogy 3 év alatt milyen új szolgáltatások kerültek egy utazózoomba.

Jó látni, hogy a DMC-TZ100-ba nem csupán egy nagy szenzor az érdekesség, hanem bőven akad más néznivaló is, így az elektronikus kereső (amely még a DMC-TZ60-ban került rá elsőként TravelZoom gépre, de a TZ70-nél megújult), a 4k videó, a 4k photo mód és persze az objektív körüli vezérlőgyűrű.

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: az időjárás megint ki akart velünk babrálni. De nem hagytuk! 🙂

A TZ100 remek választás azoknak, akik egy könnyű utazó gépet keresnek, az átlag kompaktoknál jelentősen jobb képminőséggel. Azoknak is érdekes lehet, akik DSLR mellé keresnek valami kisebb másodgépet, de nem igénylik a cserélhető objektív lehetőségét, így a MILC-ek mellett a nagy szenzoros kompaktok is szóba kerülnek.

Íme a részletes teszt:
https://pixinfo.com/cikkek/kiprobaltuk-panasonic-lumix-dmc-tz100/

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Panasonic Lumix DMC-TZ100 teszt bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük