Nikkor 24mm f/1,8G ED AF-S

Remek nagylátószögű, jó fényerejű, s jó árú objektív volt nálam tesztelés céljából.

Bár az időjárás nem akart jóra fordulni, így sajnos kontrasztosabb témát nem sikerült lefotózni, így is határozottan nagy élmény volt az új 24mm-essel dolgozni. Igazság szerint a Nikon athéni útja során már szereztem hasonló élményeket, igaz, akkor még a 28 mm-es változattal, s nem is tesztelési célból. Ott fotóztunk, méghozzá milyen jókat.
Most azonban nincs arra módom, hogy elutazzak Athénba ezt az obit letesztelni, így maradtak a megszokott helyek.

24mm_f1.8G_frontright_800d  24mm_f1.8G_backright_800d

24mm_f1.8G_side_800d  24mm_f1.8G_oncamerafrontright_800d

A Nikon egyébként még 2010-ben jelentette be Nikkor 24mm f/1,4G ED AF-S nagylátószögű, fullframe szenzoros gépekhez tervezett objektívét, amely ugyan kiváló minőséget képvisel, de magas ára miatt csak a tehetősebbek és profik engedhették meg maguknak, az ára ugyanis itthon közel 600 ezer Ft. A vékonyabb pénztárcájúak ezért sokáig a Nikkor 28mm f/1,8G AF-S-sel beérték.

De ennek immár vége, hiszen az augusztus elején megjelent Nikkor 24mm f/1,8G ED AF-S a 24mm f/1,4-hez képest kevesebb, mint fele áron beszerezhető, ára jelenleg 260 ezer Ft. Nem mondhatjuk persze így sem olcsónak, de igazából kevés ellenfele van. A Sigma 24mm f/1,8 EX DG ASP 170 ezer Ft-ért nyitott blendén képközépen kívül túl lágy képet ad és a fókuszt is csak egyszerű dc motor hajtja meg, így kevésbé ajánlott. A Sigmának nincs komolyan labdába rúgó f/1,8-as modellje, azonban ott van az új fejlesztésű 24mm f/1,4 DG HSM Art, amely árában megegyezik ezzel a Nikkor modellel, fényereje kétharmad fényértékkel jobb, tömege azonban közel duplája cikkünk tárgyáénál. Ha a kis tömeg fontos szempont, akkor egyértelmű nyertes lesz a Nikkor objektíve.

Az ára mellett nem mellékesen a méretei és tömege is alacsonyabb az új f/1,8-nak, közel fele annyit nyom, mint az f/1,4, így aki kis tömegű, de jól használható objektívekkel akarja megpakolni a táskáját, az nyugodtan választhatja az f/1,8-ast, amely fényerőben csupán 2/3 Fé-kkel marad le az 1,4-estől.

Nikkor 24mm f/1,8G ED AF-S tesztfotók

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük