Panasonic Lumix DMC-FZ300

Egy sikersztori folytatása. Pedig már azt hittük, hogy vége.

A digitális fényképezőgépek történelmében az egyik legsikeresebb szegmensnek az ultrazoomokat tekinthetjük, hiszen ezek a mai napig életben vannak és keresettek, míg a kis zoomátfogású egyszerű és olcsóbb gépek az okostelefonok elterjedésével egyre inkább háttérbe szorulnak. Hasonlóképp érdekes és sikeres története van a bridge fényképezőgépeknek, amelyeket elsődlegesen az egyszerűbb kompaktok és a komoly DSLR-ek közötti áthidalásra fejlesztettek. Fél, egy évtizede ezek még igen keresett darabok voltak, mára már azonban a DSLR-ek hazánkban is könnyen elérhetővé váltak alacsony áruk miatt, így önmagukban a bridge gépek kevésbé keresettek. Ha azonban egy jó konstrukcióval párosul az elektronikus kereső, a vakupapucs és a RAW formátum, akkor könnyen válhat sikertermékké egy bridge fényképezőgép.

A Panasonic ezen gondolatokra alapozhatta DMC-FZ300-as fényképezőgépének fejlesztését, hiszen bár a japán gyártó rendelkezik nagy (60×-os) zoomátfogású, s olcsó (bőven 100e Ft alatti) ultrazoom géppel (DMC-FZ72), és van nagy (1″ típusú) szenzoros bridge ultrazoomja is (DMC-FZ1000), ez utóbbi ára már 200e Ft feletti, így jogos lehet az igény egy kettő közötti árfekvésű, de komoly bridge ultrazoom gépre. Ezt testesíti meg a Panasonic DMC-FZ300, amely a DMC-FZ200 utódának is tekinthető.

DMC-FZ300_frontrighthood_800dDMC-FZ300_backoff_800d

A DMC-FZ300-ba minden földi jót belepakoltak, ami még a DMC-FZ20-ból hiányzott. Nincs azonban új szenzor és új optika, valójában a DMC-FZ200 feltuningolt változatának tekinthetjük.
A gép egyébként remekül teljesít, a fókuszrendszere bitang gyors (MILC szegmensben is igencsak jónak számítana), s felépítésével se lehet gond. Optikája szépen dolgozik, színhiba alig fedezhető fel. Egyedül az ára az, ami talán nem annyira jól sikerült. De majd megy ez még lejjebb…
Tesztünk a Pixinfon:
Panasonic Lumix DMC-FZ300 teszt

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

9 hozzászólás a(z) Panasonic Lumix DMC-FZ300 bejegyzéshez

 1. Jocó mondta:

  Szia Birdie!

  Nagyon régóta keresek egy olyan fórumot ahol valakivel tudnák értekezni erről a Panasonic fz300-ról de sehol sem találok ilyet. Nagyon sok kérdést szeretnék feltenni neked erről a gépről persze nem egyszerre, remélem lesz annyi időd néha, hogy válaszolj nekem.
  Magamról annyit, hogy egy fz 30-ast használok 10 éve gond nélkül és teljes megelégedéssel.
  A Pana 300-ast csak szeretném megvenni, de előtte a többi apróbb kérdésen kívül a két legfontosabb kérdésem tenném fel neked: készít e olyan minőségű fotókat az fz300 mint az fz 30, a kisebb szenzora miatt mert a próbaképek alapján nem igazán tudom eldönteni?
  A második fontos kérdésem számomra az, hogy a nagyobb szenzor miatt mennyivel készít jobb minőségű képeket az fz1000-es mint az fz 300-as mert én nem igazán látom a különbséget nagyobb szenzor ide-vagy oda?
  E két gép közül szeretnék választani de a szívem teljesen az fz 300-as felé húz a kis szenzora ellenére. Az fz 300-asba annyi minden számomra hasznos dolgot belepakoltak, hogy a sok extra miatt sokkal több fantáziát látok benne mint az 1000-be.
  Első levelemben nem szeretnék hosszan írni de még vagy 1000 dolgot meg szeretnék tőled kérdezni erről a két Pana gépről mert apróbb részleteket sehol nem találok róluk, de főleg magyarul nem!
  Előre is köszönöm és várom a válaszodat !

 2. Birdie mondta:

  Szia!

  Kérdezz nyugodtan, bár így fél év távlatából nem biztos, hogy mindenre emlékszem a géppel kapcsolatban.
  A részletes tesztünket gondolom megtaláltad, és elolvastad a Pixindo.com-on.

 3. Joco mondta:

  Igen a reszletes tesztet tobszor is atolvastam, a gep nagyon tetszik de mint mar irtam a minosegi reszekkel vagyok megakadva. Kerlekm irj valamit az elso levemben levo ket kerdesemre.
  Aztan pedig nagyon erdekelne egy rendszervaku tipus amelyik nem Panasonic vagy Olympus de olcso es kompatibilis az fz 300/al peldaul valamelyik Yongnuo model mert azokban van radio vezerlo ado es vevo egyseg is. Az fz 300/ban van ha jol tudom kulso vakuhoz beepitett radiovezerles.
  Erdekelne a mostani gepem (fz30) 1/7/es CCD szenzora es az fz300 1/2,3 BSI CMOS kozotti minosegi kulonbseg is.

 4. Jocó mondta:

  Igen elolvastam a Pixinfón a teszteket nem is egyszer ismerem a véleményedet is erről a kameráról(fz300), de azért mégis feszegetni szeretném a két gép közötti különbséget (Fz-300 és Fz1000) a két különböző szenzorméretük ellenére. Engem a tesztképek nem annyira győztek meg, hogy kapásból az Fz1000-est hozzam ki győztesnek, szenzor méret ide vagy oda! Ezen kívül az Fz300-ba annyi minden számomra hasznos dolgot belerakott a gyártó, hogy nekem sokkal meggyőzőbb mint az ezres.
  Szeretném ha írnál egy választ az első hozzászólásomban feltett két kérdésemre. Itt az első kérdésem az, hogy az új 1-2,3-os BSI CMOS ha a mérete kisebb is mint a régi 1-7-es fz30 CCD, minőségileg vajon felér e vele?

  Másik gondom mind a két géppel(Fz30-Fz 1000) a TTL külső vaku. Ha megvenném az eredetit az annyi volna mint a gép ára, erre nekem nem futja, más gyártótól pl. Yongnuo nem tudok kompatibilis vakut hozzájuk csak manuális változatban. Szerinted jelenleg létezik a világpiacon valami elektronikus kütyü adapter, rádióvezérlésű akármi amivel lehetne ezekre a gépekre adaptálni egy olcsóbb külső TTL vakut.(Jelenleg az Fz30-al egy Yongnuo YN 560III-ast használok manuálisan). Egy szó mint száz szeretném ha képminőség tekintetében kifejtenéd nekem bővebben a véleményedet a két gép között (Fz30-Fz 1000) mert én nem tudok választani, a sok tesztfotó és videók megnézése után sem. A külföldi fórumokon is megoszlanak a vélemények, sőt sokszor az újabb modellt (Fz300) válasszák többen az újabb szolgáltatásai és az elég jó képminősége miatt. Én is abba a kategóriába tartozok akik a fotóikat nem nagyítják 13X18-nál nagyobb méretre soha, ha mégis akkor meg nagyon odafigyelek a kép készítésekor és csak akkor nagyítok ha az igazán jól sikerült. A másik dolog pedig, hogy én nem igazán szeretek fotót kinagyítani hanem már a kép készítésekor a nagy zoommal megkomponálom a kivágást ami ha jól tudom egy végig állandó fényerejű obinál jobban kellene kijöjjön mint egy olyan obinál aminek a végén már elfogyott vagy fogyik a fényereje, mint az Fz1000-ek és az Fz30-nak az Fz 300-hoz képest ami végig 2.8.
  Kérlek ezekre a kérdéseimre is írd meg a véleményed, mert mivel te már személyesen is találkoztál és fotóztál is ezekkel a gépekkel.

 5. Jocó mondta:

  Még egy dolog ami kimaradt a csúnya anyagiak:
  Fz 1000 maradt 215.000Ft. az Fz 300 leesett 160.000Ft-ra, így már jóval nagyobb a különbség mint amikor a Pixinfón készült a teszt az Fz300-ról mert akkor az arány tényleg nem sok volt 190.000 a 215.000-hoz. Azért ezt is be kell számítsuk és azt is, hogy jön a konkurencia az 1-es méretű szenzoros gépekkel mint pl. a Nikon DL24-500.

 6. Birdie mondta:

  Azt, hogy hozza-e a gép az általad kívánt képminőséget, neked kell eldöntened! Ha tetszenek a képek, amiket a gép készít, akkor jó, ha nem tetszik, akkor viszont ne vedd meg!
  Nézd meg a részletgazdagságot, a zajtartalmat kis és nagy érzékenységnél, illetve számítsd bele azt is, hogy mennyit használnád nagy érzékenységen a gépet.

  Panára való egyéb rendszervakut nem ismerek. Nem kizárt hogy van, de nagyon utána kell keresni.
  Rádiós vezérlés nincs a gépben, csak optikai.

  Ha nem ragaszkodsz a TTL vakuhoz, akkor nagyon egyszerű dolgod lesz, mert egy manuális rádiós kioldót 100% hogy rá tudsz rakni a gépre, a kioldó vevő egységére meg olyan vakut raksz amilyet akarsz.

 7. Kenderessy Szabó Péter mondta:

  Kedves Birdie!
  Kaptam egy DMC-FZ300-as fényképezőgépet. Nagyon elégedett vagyok vele, mindent tud, amire szükségem van. Egyetlen problémám, hogy az iA+, P, 1:Tiszta portré álláson kívül nem működik a vaku. Kérdésem lenne, hogy ez természetes állapot vagy én állítottam el valamit tudatomon kívül.
  Előre is köszönöm segítségét.

  Üdvözlettel: Kenderessy Szabó Péter
  06/30+479-6544

 8. Birdie mondta:

  Kedves Péter!

  Természetesen kreatív módokban is működnie kell a vakunak, így rekesz-előválasztás és manuális módokban is.

  Sorozat módokban azonban nincs vaku.

  Ha nem ez az oka és nincs meg, hogy miért van tiltva, akkor a setup menüben egy reset-et érdemes megpróbálni.

  üdv.: birdie

 9. istván mondta:

  Hello Birdie.Fz 200-ról érdemes váltani 300-ra szerinted?Összességében meg vagyok vele elégedve,viszont a 4k fotó,videó piszkálja a fantáziámat.Írtad a 300 tesztjében,hogy piszok jó a 4k-ja,és az ebből mentett fotók.Adott esetben jobbak ezek mint a 200-as sima fotói?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük