Panasonic Lumix DMC-FZ300

Egy sikersztori folytatása. Pedig már azt hittük, hogy vége.

A digitális fényképezőgépek történelmében az egyik legsikeresebb szegmensnek az ultrazoomokat tekinthetjük, hiszen ezek a mai napig életben vannak és keresettek, míg a kis zoomátfogású egyszerű és olcsóbb gépek az okostelefonok elterjedésével egyre inkább háttérbe szorulnak. Hasonlóképp érdekes és sikeres története van a bridge fényképezőgépeknek, amelyeket elsődlegesen az egyszerűbb kompaktok és a komoly DSLR-ek közötti áthidalásra fejlesztettek. Fél, egy évtizede ezek még igen keresett darabok voltak, mára már azonban a DSLR-ek hazánkban is könnyen elérhetővé váltak alacsony áruk miatt, így önmagukban a bridge gépek kevésbé keresettek. Ha azonban egy jó konstrukcióval párosul az elektronikus kereső, a vakupapucs és a RAW formátum, akkor könnyen válhat sikertermékké egy bridge fényképezőgép.

A Panasonic ezen gondolatokra alapozhatta DMC-FZ300-as fényképezőgépének fejlesztését, hiszen bár a japán gyártó rendelkezik nagy (60×-os) zoomátfogású, s olcsó (bőven 100e Ft alatti) ultrazoom géppel (DMC-FZ72), és van nagy (1″ típusú) szenzoros bridge ultrazoomja is (DMC-FZ1000), ez utóbbi ára már 200e Ft feletti, így jogos lehet az igény egy kettő közötti árfekvésű, de komoly bridge ultrazoom gépre. Ezt testesíti meg a Panasonic DMC-FZ300, amely a DMC-FZ200 utódának is tekinthető.

DMC-FZ300_frontrighthood_800dDMC-FZ300_backoff_800d

A DMC-FZ300-ba minden földi jót belepakoltak, ami még a DMC-FZ20-ból hiányzott. Nincs azonban új szenzor és új optika, valójában a DMC-FZ200 feltuningolt változatának tekinthetjük.
A gép egyébként remekül teljesít, a fókuszrendszere bitang gyors (MILC szegmensben is igencsak jónak számítana), s felépítésével se lehet gond. Optikája szépen dolgozik, színhiba alig fedezhető fel. Egyedül az ára az, ami talán nem annyira jól sikerült. De majd megy ez még lejjebb…
Tesztünk a Pixinfon:
Panasonic Lumix DMC-FZ300 teszt

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

9 hozzászólás a(z) Panasonic Lumix DMC-FZ300 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük