Nikon páros: Coolpix S1100pj, S8100

Az elmúlt napokban az elmaradt adatlapok javarészét sikerült pótolni, sőt, még egy olcsó RAW konverterről is elkészült a bemutató cikk (megjelenés márciusban). Most viszont itt van nálam két Nikon kompakt, amelyek ugyan nem túl komoly masinák, mégis mindkettőben van valami plusz.

Aki követi a fényképezőgép híreket, az már tud a Coolpix széria második projektoros modelljéről, a Coolpix S1100pj-ről.
Az új gép az elődhöz képest nagyobb felbontású (14 Mpixeles) CCD-t kapott, LCD-jének mérete is megnőtt, sőt, érintésérzékeny is lett, illetve a vetítő fényereje is 12-ről 14 lumenesre nőtt.

Csak rövid teszt készül róla, hiszen sem a rekesz, sem a zársebesség nem állítható manuálisan, vagyis egyszerű, automata gépről van szó.
Az érintőképernyő számomra nem tűnik előnyösnek, egyrészt azért, mert a korábbi jól áttekinthető menü használata helyett csak bökdösni lehet a gépet, másrészt azért, mert az egyébként süllyesztett kijelző sarkába került jópár virtuális „gomb”. Magyarul ott kellene nyomni, ahol a legnehezebb.
Hát nyomkodja az, aki kitalálta, lehetőleg éveken keresztül 😛
No jó, persze, aki ilyen gépet vesz, nemigen fogja állítgatni. Bár ha akarná, akkor is elmenne tőle a kedve.

A projektor elméletben PC-re csatlakoztatva annak tartalmát is képes kijelezni, de a gépekhez most nem kaptunk sem kezelési útmutatót, sem szoftver CD-t, így gyakorlatilag fogalmam sincs, hogy ez működik-e, s ha igen, hogyan.
Jövő héten megyek Nikonba, majd rákérdezek.

A másik gép a Coolpix S8100. Ő is rövid teszten jár nálam, s szintén automata gépről van szó.
Kár egyébként, hogy leragadtak az automata üzemmódnál, hiszen egyéb szolgáltatásait tekintve bőven kijárna neki egy rekesz-előválasztás, meg egy manuális mód, s máris sokkal kelendőbb lehetne az amatőrök körében is.

S hogy mik a különleges szolgáltatások? Alapvetően a hátsó megvilágítású (BSI – Back Side Illumination) CMOS képérzékelőnek köszönhető mindaz, ami érdekessé teszi a Coolpix S8100-at. Ezek pedig a FullHD videózás, a 240 kép/mp-es nagy képfrissítésű felvétel lehetősége (320×240 pixelen) és a 10 kép/mp-es sorozatfelvétel.

Persze a 10×-es átfogású, 30-300 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú zoomobjektív is jól hangzik, bár a valóságban a rajza nem nyűgözött le, legalábbis tele állásban a sarkokban. Köztes zoomnál már nem vészes a helyzet.

No tehát a következő 7 napban ők vendégeskednek nálam, cikk meg majd egyszercsak…

És az egyszercsak:
Nikon Coolpix S1100 pj teszt
Nikon Coolpix S8100 teszt

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük