Az az átkozott PR

PR, PíÁr, vagy Public Relations. Bárhogy is mondjuk, a lényeg egy: a gyártó és a fogyasztók közötti közvetlen vagy közvetett (értsd: sajtó általi) kommunikáció, illetve ennek elősegítése. Legalábbis elviekben. De miért is akadtam ki? Olvass tovább:

Nem szeretek panaszkodni, pláne más munkáját szidni, de most úgy érzem, ideje billentyűzetet ragadnom, mert ma túl nagy dózist kaptam.

Elsőként a Panasonicon lepődtem meg.
Tegnap tartották Londonban a Panasonic Europe Convention rendezvényt, amelynek alkalmából jópár bejelentést tettek.
A PR félig rendben van, küldtek sajtóanyagot ZIP-pelve. Miért csak félig?
Nos, azért, mert a számunkra két érdekesebb dolog közül (memóriakártyák és videókamerák) a videókamerákról egy szót nem csatoltak. Nem hogy termékfotót nem, egy betűt se!
Ok, mindegy, nem értek rá, mással foglalkoztak, nem fontos nekik, ezer oka lehet, hogy miért nem kaptunk róla infot (update: február 17-én kaptunk egy angol nyelvű sajtótájékoztatót valami 190 V-os négy csatornás LED meghajtó IC-ről, lehet, hogy ez már a bejegyzésem hatása? 😀 ).
Nem baj,volt már olyen máskor is, hogy nem voltak adataim, képeim, nosza kutassunk utána most is.
Az angol Panasonic News oldal eszelős szívatást választott, a február 15-i bejelentéseket berakták a január 15-i és január 25-i hírek közé.


Ha esetleg kellően dörzsölt vagy és nem adtad fel a január 15-i dátum láttán, s megtaláltad a szükséges sajtóközleményt, akkor se mész vele sokra, mert termékfotót nemigen találsz a szöveg mellett, csak egy picit (3 termékre van 1 kis kép).

Na akkor majd a német precizitás.
Német Panasonic oldalon mit ad Isten, minden szépen a helyén, kiváló, nagy felbontásban is letölthető termékfotókkal, részletes ismertetővel, még az SDXC kártyák is fent voltak. Le a kalappal! Vajon az angol kollégáknak miért nem kell precízen dolgozniuk? S vajon miért az újságírónak kell kutakodnia azért, hogy az új termékről rendesen be tudjon számolni? Kinek is az érdeke?

Persze font ezreket költöttek el a londoni programra, de arra meg túl keveset fordítottak, hogy ne csak az oda meghívott – dolgozni egyébként idő hiányában nyilván nem tudó – sajtósok kapjanak valamiféle infot, hanem az otthon éppen dolgozó kollégájuk is.

Na de ez még csak a kezdet. Bár délelőtt elkezdtem már írni ezt a postot, végül mentés nélkül kiléptem, mondván mit panaszkodjak.

Délután aztán folytattam a munkát, méghozzá a múlt heti Canon bejelentések elmaradt adatlapjainak felvételével (kolléga idő szűkében volt épp egy tesztelés miatt, s nekem is volt Nikon gépekkel dolgom, amivel mára végeztem).
Nos tehát vettem a Canon sajtótájékoztatón kapott anyagot és nekiestem.

Jah, azért a Canon sajtótájékoztató is megér egy misét, amikor a nyomtatókat bemutató hölgy (bocsánat, a nevére nem emlékszem, mea culpa) hibát hibára halmozott, s tele volt szakmaiatlan mondattal a beszéde, arról ne is beszéljünk, hogy gyakorlatilag kiderült: a magyar nyelvben legsűrűbben előforduló magánhangzó nem az E, hanem az Ő.
Gyakorlat teszi a mestert, szokták mondani. Ott volt a hétvége, álljon a tükör elé, mondja el a mondókáját, vegye fel majd hallgassa vissza. Nem szégyen az, kezdő tanárként én is alkalmaztam néha ezt a módszert, néha elég durva tapasztalatokat szerezve.
A másik kedvencem meg az volt, amikor a fényképezőgépeket bemutató L. Péter egyszerűen keverte-kavarta a termékneveket, hol HS-t, hol IS-t mondva, s aki esetleg hajnalban már olvasta/megírta az új termékeket, az a sajtótájékoztató végére garantáltan összezavarodott.
Hát nem volt egy sikeres rendezvény, az tény. Kicsit több rákészülést várnánk el egy ilyen pozícióban lévő embertől!

No tehát akkor az adatlapok.
Elkezdtem a nagy sebességű BSI-CMOS szenzoros kis IXUS-okkal.

IXUS 115HS (ahol HS nyilvánvalóan a HighSpeed jelzése).
Aztán jött az első furcsaság, mert IXUS_220_HS helyett a fájlok között IXUS_SX220_HS szerepelt.
Mind1, hát tévedhetnek ők is egy fájlnévben, fogtam, felvettem az adatokat.
Aztán jött volna az IXUS 310HS, de arról nem volt specifikáció a magyar sajtóanyagok között, volt viszont cserébe a januárban bejelentett PowerShot A800-ról 😛 . Így hát ellátogattam az angol site-ra. Ott aztán megláttam, hogy van 240 kép/mp-es videó, nosza, nézzük csak meg, hogy az IXUS 220HS nem tud-e ilyet. Ó de. No akkor javítsuk, bár 220-as adatlapján valamiért ez nem szerepelt.
Aztán véletlen megláttam a gyújtótávolságot. Mi?? 24-120 mm?? Az meg hogy? A magyar XLS-ben 28-392 mm van.
Mi a fene?

No utánanéztem részletesen. A helyzet az, hogy a IXUS_SX220_HS_Specifikacios_lap_final.xls című fájlban a Canon PowerShot SX220 HS adatai szerepelnek, ugyanakkor van egy PowerShot_SX220_HS_Specifikacios_lap_final.xls fájl is, amiben az IXUS 220HS adatai vannak.
Bááááz 🙂
Jó, oké, emberi hiba, bárki téveszthet, szóval elfogadom. De akkor is bosszantó, mert így nekem volt dupla meló.
Ha meg nem veszem észre a bakit, akkor megy ki úgy és ki lesz a hülye? Naná hogy én, aki felvette 😀
Azt viszont nem tudom mivel magyarázni, hogy az IXUS 310HS-ről a magyar sajtóanyagban miért nincs specifikáció.

Szerintem meg kellene alapítani a Pixinfo sajtókapcsolati díjat. Az tuti, hogy a Nikon kapná, náluk segítőkészebb csapattal mostanában nem találkoztam, le a kalappal. Igaz, náluk nincs sajtóbemutató, így nem tudjuk szidni se az ott produkáltakat 😀
Persze előfordul az is, hogy maga az anyacég nem ad kellően a régiónk informálására.

Katasztrofális helyzet van a Samsungnál, ahol a bejelentett fényképezőgépekről hónapokig nincs specifikáció. Persze lehet, hogy számukra ez nem fontos, de ha egy vásárló szeretné tudni, hogy pontosan mit is tud a masina, akkor nem csak a marketingdumára kíváncsi.
Na akkor mi van?
Semmi. 😛

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük