Veítőgép: Nikon Coolpix S1000pj

Aki rendszeresen olvassa a Pixinfo-t, már nyilván tudja, hogy találkoztunk már a Nikon Coolpix S1000pj-vel, közvetlenül a bejelentés után. Az akkor még csak béta állapotú verzióról csak a legfontosabbakat írtuk meg, most azonban itt van mellettem a végleges változat, amelyről részletesebb beszámoló készül. Persze a tudása nem elég ahhoz, hogy részletes teszt készüljön róla, de a szokásos 3 oldalas „rövid” tesztet elvégezzük.

A Nikon Coolpix S1000pj világújdonság. Nem azért, mert világrekord felbontása lenne, nem is azért, mert soha nem látott zoomtartománnyal kecsegtetne, s még csak a vékonysága sem kiemelkedő. A világon azonban egyedül ez a fényképezőgép rendelkezik beépített kivetítővel, amivel könnyedén készíthetünk gyors fotóbemutatókat.

A 12 Mpixeles szenzorral szerelt, 4,6×-os zoomátfogású rejtett objektívvel ellátott gép igazából nem túl sok szolgáltatást kínál. Egyszerű ultrakompakt masina, igen leegyszerűsített menüvel. Szerencsére azért ez nem a belépőszintre sorolható, az a Nikonnál azt jelentené, hogy az érzékenységet sem adhatjuk meg kézzel. Itt viszont lehetséges ISO80 és ISO6400 között válogatni. A két legnagyobb érzékenység csak max. 3 Mpixeles felbontásban érhető el, de igazából ez nem nevezhető negatívumnak, ismerve a kompakt gépek képességeit ilyen óriási érzékenységen (a zajszűrés miatt részlet úgysem sok marad a képen).

Mivel a Coolpix S1000pj videózni is csak VGA-ban tud, így szinte egyedüli érdekessége a projektora.

Most, hogy sötét szobában is ki tudtam próbálni, megtapasztaltam, nem is annyira kis buta játékszer, mint elsőnek tűnik. Jól elsötétített szobában akár 2-3 méteres képátlóval is vetíthetünk, komoly élményt nyújtva a nézőközönségnek.
A béta változatnál azt is kipróbáltuk, hogy más gépek képeit képes-e kezelni. Akkor Fujifilm és Sony fényképezőgépekkel készült feldolgozatlan képekkel tökéletesen elboldogult.
A végső változatot még Samsung képekkel is teszteltem, ezeket azonban csak bélyekép méretben jelenítette meg (vélhetően az EXIF-be mentett előnézeti képet mutatta meg).
Kár viszont, hogy feldolgozott fotót már nem tud megmutatni. Ha tehát kreatív fotósok vagyunk, akiknek nem ér véget a képkészítés folyamata az exponáló gomb lenyomásakor, akkor a vetítés során gondban kerülhetünk, mert ezeket a képeket nem fogja megjeleníteni.
További furcsaság, hogy az álló formátumban készült képeket sem forgatja el automatikusan. Az pedig eléggé kényelmetlen dolog, hogy a gépet forgassuk képenként. S bár távirányítót is mellékelnek a kis géphez, hogy még kényelmesebbé tegyék a vetítést, sajnos ezen sem található olyan gomb, amellyel közvetlenül elforgathatnánk a fotókat.
Így tehát a vetítési lehetőség csak korlátozottan használható, inkább csak a gép saját fotóira, s azok eredeti, feldolgozatlan változataira, ráadásul az állóképekkel sem lesz könnyű boldogulni.

Kicsit tovább gondolva a sztorit, még ütősebb gép is sikeredhetett volna, ha:
– a vetítés során az álló képeket automatikusan elforgatná,
– más tömörítésű, feldolgozott JPEG képekkel is elbodogulna,
– videókat is képes lenne lejátszani, esetleg még a divx vagy H.264 tömörítéssel készülteket is, hiszen így egy kis hordozható médialejátszónk is lenne, amivel filmeket is nézhetnénk egy nyaralás alkalmával a hotel falán 🙂

Tuti befutó termék lenne, úgy vennék, mint a cukrot!

A kész cikk:
Nikon Coolpix S1000pj teszt

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük