Digitálisfotó kérdezz-felelek #113

Szia! Nem találtam sehol e-mail címet ahova írhatok, ezért itt teszem fel a kérdésem, remélem jól teszem. Nikon D60 gépem van, 18-55 és 55-200 Vr-es objektívekkel, és szeretnék venni egy telekonvertert 1,4x-est amivel működik az autófokusz. Illetve azt szeretném kérdezni, hogy mondjuk egy nikkor makro közgyűrű mennyire jelent kompromisszumot, rosszabb minőségű makro objektívhez képest?

Szia!

Jók a kérdéseid. Elsőként szerintem azt tisztázzuk, mit is csinál egy telekonverter.
A telekonvertert a legegyszerűbb úgy elképzelni, mint egy nagyítót. Ugyanis az objektív által vetített kép egy részét nagyítja rá a filmre/szenzorra. Könnyű belátni, hogy ha már az objektív gyenge rajzolatú, akkor a lágyságot a telekonverter tovább erősíti, vagyis egy alapvetően lágy objektívnél nincs értelme használni. Telekonvertert én inkább akkor javaslok, ha az objektív önmagában jó rajzú, kellően jó fényerejű (lehetőleg max. f/4) és a nála nagyobb gyújtótávolságú objektív sokkal drágábban szerezhető be, mint egy telekonverter. De a telekonverteres móka még így is kompromisszumos lesz.
Miért?
Nézzünk mondjuk egy jó kis 300/f4-es objektívet (360e Ft). Tegyük fel, hogy ezzel rendelkezel. Ha ehhez veszel egy 1,4×-ezőt, akkor lesz egy 420/f5,6-os rendszered (ami egyébként valószínűleg még egészen szépen fog rajzolni, mivel a 300-as fix eleve jó minőséget ad). Namost egy 400/5,6-os fix tele Nikkoréknál nem igen kapható, így a telekonverter logikus lépés (Canonnál egyébként létezik 400/5,6, nekik 360e Ft, tehát ott is logikus lépés egy 300/4 és egy telekonverter, ha mindkét gyutávra szükség van).
Viszont nálad van egy 55-200-as objektív, ami egyébként is csak átlagos fényerejű, ha ezt megspékelnéd egy 1,4×-ezővel, akkor a vége 280 mm lenne, a fényerőd pedig f/5,6 helyett közel f/8 (AF ilyen gyenge fényerőnél már igencsak bizonytalan).
Namost egy Nikkor 1,4x-ező kb. 130e Ft, külső gyártótól mondjuk vehetsz 70e körül is.
Viszont egy Nikkor 70-300mm/f4-5,6 VR 150e-ből kijön, aminek aztán tuti jó képminősége lesz és még az AF is tökéletes.
Én tehát inkább azt javaslom, hogy az 55-200-ra ne akarj telekonvertert tenni, inkább ha nagyobb gyutávra vágysz, add el és vegyél egy 70-300-as VR-t.

Közgyűrű kérdés: Bár a közgyűrű nem képzelhető el nagyítóként, az csak a kihuzatot növeli, mégis hasonló jelenséggel állunk szemben, mint a telekonverter esetén, ugyanis a végső képminőség igencsak függ az alkalmazott objektív rajzától. Közgyűrűt igazából csak fix gyutávú obi mögé érdemes rakni a zoomok eleve nem túl jó rajzúak. Mondjuk egy 50 mm-es objektív mögött el tudok képzelni egy max. 20-25 mm-es kihuzat növelést, amivel egész jó makróteljesítmény érhető el, de a jelenlegi objektívparkod elnézve képminőségében biztos nem lesz olyan, mint egy igazi makróobjektívvel. Sigmánál érdemes szétnézni, van már nekik jópár makróobijuk, de csakis fixet nézz, zoomoknál a macro felirat eléggé megtévesztő (1:4 leképezési aránytól mindenre ráírják!).

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz-felelek #113 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük