Nyomtató tesztelés: nem érhet meglepetés… vagy mégis?

Ha jól számolom, idén negyedik éve, hogy részt veszek a Pixinfo nyomtató tesztjeiben. Év eleje lévén ismét előkerültek a tintaköpködők. Azt hittem kellően felkészült vagyok már és nem érhet meglepetés…

Még év elején, január első hetében újraraktam a notimon a win-t, hogy gond nélkül tudjak majd nyomtatót tesztelni. Ilyenkor ugyanis a sok-sok driver néha összeakad, így érdemes tiszta lappal indulni.

Tegnapi első tesztnapomon 6 HP nyomtató várt arra, hogy leteszteljük őket Peturral. A tavalyi cikkekhez képest idén kicsit könnyíteni kellett, mert túl sok időt vitt el a nyomtatók próbálgatása és a cikkek megírása, s ez bizony a géptesztek rovására ment. Idén tehát nem lesz színtér teszt (ami egyébként sem volt túlzottan látványos) és a fotónyomtatási sebességeknél sem mérünk külön színest vagy fekete-fehéret, mivel a legtöbb készüléknél nem befolyásolja a fotónyomtatás sebességét a tartalom (természetesen a dokumentum nyomtatásnál mérünk külön).

Úgy éreztem, kellően felkészültem a munkára, így rögtön ahogy megérkeztem az irodába, neki is estem az első kis Deskjet-nek.
CD-t be, telepítés indul, közben csomagoltam ki a nyomtatót. Ismerve a HP rendszerét, a telepítés elég sokáig tart, s az első felében nincs is szükség a nyomtatóra, így volt időm kicsomagolni és belerakni a patronokat.

Install közepén azonban fagyás. Király. Na nembaj, azért nézzük mit tud.
Hát semmit.
Hurrá!
Na reinstall, hátha úgy jó lesz.
Másodjára hiba nélkül felment.


A fejigazítás után jöttek a tesztoldalak nyomtatásai, amik minden gond nélkül lementek. Egyedül a papírokkal volt kisebb nyűg, a HP most minta kit-eket küldött, amelyben 2 db Premium Plus 10×15, 2 db Advanced Photo 13×18 és 2-2 db A4-es Premium Plus és Advanced Photo papír található. Namost ebből van egy nagy dobozzal :).
Viszont vízállóság teszthez kell 1 Advanced (ez a vízálló), meg egy Premium papír (ez folyik meg, de szebbek a feketéi). Ezen kívül egy fekete-fehér és egy színes tesztlapot is kell nyomtatni 10×15-ben.
Vagyis első nyomtatónál rögtön 4 db. De a kitben csak 2. Nembaj, kipóroltam a 13×18-assal. Oké, de a következőhöz is kell majd…. szóval bontogattam ezerrel a sok lapot.
Ezeket úgy kell elképzelni, hogy egy felső színes borító lap alatt van egy másik lap, ami leírja, hogy milyen papír következik, majd 2 fotópapír. Alatta ismét színes lap, aztán megint fotópapír, és így tovább. Egy ilyen csomagban kb. 5-6 db felesleges színes nyomtatott papír van. El lehet képzelni micsoda szemétmennyiség képződik. Nem is hagytam ott, elhoztam a helyi szelektívbe (ott nem tudom merre van ilyesmi).

Jött a második nyomtató. Szintén kis Deskjet, de komolyabb, multifunkciós képességekkel.
Install gond nélkül lement, közben már próbáltam volna a másolási funkciót. Igenám, de nem húzta be a lapot. Másikkal is próbáltam, azzal se ment.
Ó az anyád ne sirasson…
Szereztem fülpiszkálót, megvizeztem, aztán megpróbáltam megtakarítgatni a behúzógörgőt.
A műtét sikeres, a beteg túlélte.
Be is húzta a lapot, ahogy kell.
Kinyomtattam a fekete-fehér tesztoldalt, aztán jött a színes.
Hmmm.
Mintha a cián hiányozna 😛
Fúvókatisztítás.
És valóban. Tényleg nincs cián. Pedig tinta van benne.
Najó, keressünk másik tintatartályt.

Egy másik nyomtatóhoz adtak is original cartridge-et, így azt bontottam fel és tettem be a Deskjet-be.
Meglepetésemre itt a bíbor hiányzott. Pedig original cucc volt.
Najó, félretettem, folytassuk másikkal.


Következő tesztalanyommal nem volt semmi gond, igaz, a szkennelés kicsit lassúcska (1200 dpi-vel A4 9 perc 😛 ), de sebaj.

Következő alany az a bizonyos szintén multifunkciós, amihez a bontatlan tintatartályokat adták. Na akkor abba vissza a tintapatronokat és essünk neki.
Okos cucc egyébként, mert integrált WiFi adapter is van benne. Kíváncsi is voltam, hogy fog működni.
Telepítés kicsit hosszúra nyúlt, keveselte a helyet, de aztán csak elég lett neki.
Közben már kártyaolvasóról nyomtattam egy fotót.
Jó ronda lett.
Egyrészt nem lehet nyomtatási minőséget állítani kártyáról való nyomtatáskor, másrészt tiszta barnás-bíboros lett, pedig fekete-fehér fotót nyomtattam volna.
Ja hát persze, a hiányzó cián szín 😛

Ezek szerint tényleg nem a másik nyomtató volt hülye, hanem a patronok hibásak.

Na ha fotót nyomtatni nem is tudok, nézzük meg még a másoláson kívül a szkennelés sebességét.
Hoppá, szkenner nem akar indulni.
Hurrá, akkor itt hagyjuk abba.
Du. 5 óra volt már és eddig 2 nyomtatót sikerült végigtesztelni. Volt emellett csomó felesleges telepítés, meg rahedli selejt kép kinyomtatva.
Hát nem úsztam győzelmi mámorban, miközben hazafelé vettem az irányt 🙁
Ejj, de imádok nyomtatót tesztelni 😛

Nyomtató tesztek a Pixinfo-n.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Nyomtató tesztelés: nem érhet meglepetés… vagy mégis? bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük