Karácsony előtti tesztdömping: Sony Alpha DSLR-A500, A550, A850

Igazi karácsony előtti teszt kezdődött hétfőn. A gépek ugyanis úgy behavaztak, mint hópihék a tájat, no és persze ha magamra aggatom mindhármat, úgy nézek ki, mint egy karácsonyfa. Már csak pár villogó LED kellene és teljes lenne a gyönyör…

Hétfőn két gépért indultam, de három lett belőle.

A Sony Alpha DSLR-A500 és Alpha DSLR-A550 szinte csak szenzoruk és LCD-jük felbontásában térnek el egymástól. Persze a pontos különbségeket majd a teszt kihozza, de egyelőre ennyi eltérést látok.
Az APS-C szenzoros gépek természetesen Steady Shot stabilizálást kaptak, mely a képérzékelő „rángatásával” csökkenti a berázás esélyét.

LCD-jük felfelé és lefelé hajtható, ami jó szolgálatot tesz a földhöz közeli, vagy fej fölüli fotózáskor. Jah, nyilván LiveView módban.
A LiveView megoldása fantasztikusan jó, igaz, ezt már az A350-ben is láthattuk. Legalábbis a keresőn belül elhelyezett CCD-vel megoldott módszert (sőt, igazság szerint ezt elsőként az Olympus használta az E-330-ban, csak aztán valamiért kikopott az új modellekből). Az ilyen megoldású élőkép legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzá a tükröt csapkodni és a zárszerkezetet nyitni, mivel az élőképet a keresőn belül található második szenzor szolgáltatja. További előny, hogy így a fázis-különbségen alapuló gyors és pontos élességállítás is megmarad.

Igazán nagy örömre adhat okot, hogy a korábbi modellekkel szemben itt már van remek képnagyítási lehetőség. Ehhez a gép felső részén elhelyezett MF Check LV feliratú gombot kell megnyomni, aminek hatására szintén LiveView módban kerülünk, ám ekkor már a tükör felcsapódik, a zár kinyit, s a fő képalkotó szenzor szolgál az élőkép létrehozására. Ilyenkor az élőkép sokkal tisztább is, de ennél fontosabb, hogy remekül nagyítható, így tökéletes kézi élességállítás válik lehetővé (halljátok makrósok?!).
Ez az újdonság már előrevetíti azt, hogy az A300/A350 tulajok akár emiatt is váltsanak.

A továbbiak javarészt megegyeznek az A330/A380-nál már megismertekkel.

 


A két belépőszintű DSLR mellé egy igazi nagyágyú is jutott a fullframe szenzoros Alpha DSLR-A850.
Nagy meglepetésekre persze nem kell számítani, hiszen ez a modell nem más, mint a korábban bejelentett és már általunk tesztelt A900 olcsóbb változata, amelynek dobozából elhagyták a távirányítót és az LCD védő kupakot. Ezen felül változás érte még a keresőt, amely az A900 100%-os lefedettségével szemben „csak” 98%-os.

Hogy a sorozat sebesség változott-e, azt egyelőre nem tudom, a kezelési útmutatóban lévő specifikációk között nem szerepel ez az adat. De ki fog derülni…

A kész cikkek:
Sony Alpha DSLR-A850 teszt
Sony Alpha DSLR-A550 teszt
Sony Alpha DSLR-A500 teszt

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük