Erdő, gomba, gomba-erdő

Zsolték már megint elcibáltak az erdőbe… Nagyon jól tették 🙂

Délután – vagy inkább már koraeste 😛 – fél 4-kor kinyomultunk a közeli erdőbe gombalesre. Mivel csütörtökön már meglesték Zsolték a terepet, már célirányosan tudtunk haladni.

Időjárás? Fantasztikus… Közepes köd, egy kis szitálással fűszerezve.
Most jól jött az időjárásálló váz. Bár igaz ami igaz, a vaku kevésbé tolerálta a 120%-os páratartalmat 😛 . Szűk órácska után már nem lehetett kikapcsolni 😀

A helyszín: részben fenyő, részben lombhullató fákból álló telepített erdő.
A látvány valami brutális volt. Magáról a gombaerdőről sajnos nem készült kép, pedig érdekes lett volna megmutatni. Négyzetméterenként úgy saccra 15-20 gomba volt, magyarul nehéz volt úgy lépni, hogy ne tapossak le egyet.
Annyira nem ismerem a gombákat, de gombahatározó alapján leginkább rozsdásszárú fülőke (Collybia dryophila) lehet.
Az első kép persze nem is lett túl érdekes, de ilyenkor mindig elsőként valami „biztos-ami-biztos” képet lövök, ha esetleg nem sikerülne a többi, azért legyen valami emlékbe. Bár a gombák nem szaladnak el és még csak el sem reppennek, de azért aki elkezd makrózgatni, jó, ha már ezeknél a mozdulatlan dögöknél megszokja ezt a módszert. Később pillangóknál igen hasznos tud lenni, ahogy szép lassan közeledve több felvételt készítünk.
Visszatérve a gombámra: önmagában picit keveset adott, de vakuval, szinkronzsinórral és arany fényterelővel megtámogatva már érdekesebb hatást adott.

Persze másféle gombák is voltak, de ez annyira kiütött a zöld mohás talajról, hogy adta magát fotótémának.
Kicsivel arrébb Ági talált egy mohaszönyeg tetején növő icipici gombát, sajnos meghatározhatatlan fajtájút. Azért megörökítettem, kedvencem is lett.

Ezután már csak egy helyszínre volt idő, az 1 méterre lévő zuzmótelepre.
Érdekes volt. Annyira kevés volt már a fény, hogy szabad szemmel nem is tűnt fel, hogy a szárán végig zöld apró dudorok vannak. Az egészet zöldes színűnek láttam 🙂

Természetes fénynél elég gyengén adta magát, mivel a magas fák miatt fény inkább csak felülről érkezett, sok része árnyékos maradt.
Fogtam hát a vakum, rátoltam az arany fényterelőt, kihúztam szinkronkábelen, aztán 1/64 teljesítménnyel, hosszú szinkronnal rávillantottam enyhén oldalról.
Erről készült egy werkfotó is. A borzasztó gyenge fény miatt viszont sok nem látszik belőle 😛 . De legalább jól szemlélteti, milyen fényviszonyok is voltak. Ekkor már tényleg ennyire sötét volt: ISO1600, F3,6, 1/13 mp…

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Erdő, gomba, gomba-erdő bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük