Erdő, gomba, gomba-erdő

2009. november 21. szombat – 22:07

Zsolték már megint elcibáltak az erdőbe… Nagyon jól tették 🙂

Délután – vagy inkább már koraeste 😛 – fél 4-kor kinyomultunk a közeli erdőbe gombalesre. Mivel csütörtökön már meglesték Zsolték a terepet, már célirányosan tudtunk haladni.

Időjárás? Fantasztikus… Közepes köd, egy kis szitálással fűszerezve.
Most jól jött az időjárásálló váz. Bár igaz ami igaz, a vaku kevésbé tolerálta a 120%-os páratartalmat 😛 . Szűk órácska után már nem lehetett kikapcsolni 😀

A helyszín: részben fenyő, részben lombhullató fákból álló telepített erdő.
A látvány valami brutális volt. Magáról a gombaerdőről sajnos nem készült kép, pedig érdekes lett volna megmutatni. Négyzetméterenként úgy saccra 15-20 gomba volt, magyarul nehéz volt úgy lépni, hogy ne tapossak le egyet.
Annyira nem ismerem a gombákat, de gombahatározó alapján leginkább rozsdásszárú fülőke (Collybia dryophila) lehet.
Az első kép persze nem is lett túl érdekes, de ilyenkor mindig elsőként valami “biztos-ami-biztos” képet lövök, ha esetleg nem sikerülne a többi, azért legyen valami emlékbe. Bár a gombák nem szaladnak el és még csak el sem reppennek, de azért aki elkezd makrózgatni, jó, ha már ezeknél a mozdulatlan dögöknél megszokja ezt a módszert. Később pillangóknál igen hasznos tud lenni, ahogy szép lassan közeledve több felvételt készítünk.
Visszatérve a gombámra: önmagában picit keveset adott, de vakuval, szinkronzsinórral és arany fényterelővel megtámogatva már érdekesebb hatást adott.

Persze másféle gombák is voltak, de ez annyira kiütött a zöld mohás talajról, hogy adta magát fotótémának.
Kicsivel arrébb Ági talált egy mohaszönyeg tetején növő icipici gombát, sajnos meghatározhatatlan fajtájút. Azért megörökítettem, kedvencem is lett.

Ezután már csak egy helyszínre volt idő, az 1 méterre lévő zuzmótelepre.
Érdekes volt. Annyira kevés volt már a fény, hogy szabad szemmel nem is tűnt fel, hogy a szárán végig zöld apró dudorok vannak. Az egészet zöldes színűnek láttam 🙂

Természetes fénynél elég gyengén adta magát, mivel a magas fák miatt fény inkább csak felülről érkezett, sok része árnyékos maradt.
Fogtam hát a vakum, rátoltam az arany fényterelőt, kihúztam szinkronkábelen, aztán 1/64 teljesítménnyel, hosszú szinkronnal rávillantottam enyhén oldalról.
Erről készült egy werkfotó is. A borzasztó gyenge fény miatt viszont sok nem látszik belőle 😛 . De legalább jól szemlélteti, milyen fényviszonyok is voltak. Ekkor már tényleg ennyire sötét volt: ISO1600, F3,6, 1/13 mp…


 1. 3 hozzászólás a “Erdő, gomba, gomba-erdő” bejegyzéshez

 2. Extrém makró a király!
  Legközelebb több idő + több fény – páratartalom = *****
  Sztem a harmadik kép a marson készült (a tölcsérekben vannak a marslakók :-))
  A0?
  Kifogunk adni egy gombahatározót, csak a gombák neve ki lesz pontozva(gombás rejtvénykönyv?). Ha meg találunk egy új fajt…(biológiai Nobel díj, megosztott, 1 Millo Euro/kopf).

  Ja, tuti a cím!

  Zsoltika szólt hozzá 2009. nov. 22. napján 21:38-kor.

 3. A0? Necces, de talán kijön belőle: 10 Mpixel. 1189 mm szélesség, 3888 pixeles képméret -> 0,3 mm-re adódik egy pixel. Ez kb. pont olyan, mint amikor a monitorodon 1:1 nézetben nézel egy 10 Mpixeles képet. Szóval elvileg a 10 Mpixel elég az A0-ra, ha monitoron 1:1 nézetben kapott kép megfelelő 🙂

  Birdie szólt hozzá 2009. nov. 23. napján 09:30-kor.

 4. Szia!
  Bátorítani szeretnélek az igen apró gombák fotózására. Nem vagyok fotós, sőt egyelőre egy fényképezőgép beszerzése is nagyon távlati terv nálam, de mint gombász, tudok róla, hogy az ilyen kis méretűek képi megörökítésével kevesen foglalkoznak. Ajánlom a “Gombázós topic”-ba jövetelt, ahol a képeidet is bemutathatod (sajnos, max. fél megásokat lehet föltenni), és a kollégák segítenek a fajok meghatározásában is.
  Na persze, alig akad, aki a Kárpát-medence mind a 3000 faját kapásból felismeri, de vannak specialisták, akik egy-egy fajcsoportot, nemzetséget, vagy gombacsaládot alaposan kitanultak. Az első képen egyébként biztos, hogy nem rozsdásszárú fülőke van. Pontosabb határozás itt remélhető:
  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9019811
  Fusd át a topik néhány oldalát, és majd meglátod! A gomba nemcsak érdekes fotótéma lehet, hanem a konyha alapanyagait is változatosabbá teheti.
  Üdv! ZsL.

  Zsédely László szólt hozzá 2009. nov. 23. napján 18:32-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.