Húsvéti tavaszolás Zemplénben – 3. nap

Ma bepótoltuk végre a tegnap elmaradt kisvasutazást…

Reggel negyed órával hamarabb mentünk le reggelizni, hogy legyen kellő időnk a kisvonat indulásáig, ami 9:45-kor indult lefelé Pálházára.
Úgy szerveztük a dolgot, hogy a csajok levonatoznak, mi pedig utánuk megyünk kocsival, aztán megyünk is tovább Füzérre megnézni a várat.

Lefelé épp időben indultunk, a rossz minőségű út miatt pár perccel később értünk Pálháza főterére, mint a vonat. Innen aztán tovább is álltunk, északnyugat felé, Füzérnek vettük az irányt.
A Füzéri vár építésének dátuma ismeretlen, de 1264-ben már megemlítették egy oklevélben. A meredek csúcsos hegy tetejére épített várba komoly erőfeszítések árán lehet feljutni, bár kiépített gyalogút van, ez helyenként igen meredek, s van ahol lépcsőket is meg kell mászni. A vár előtti szakaszon pedig a kőzet kimarásával alakítottak ki lépcsőhöz hasonló, de mégis természetesnek ható vájatokat.

A várba 500 Ft volt a beugró, ami meg is érte. Igaz, éppen felújítás folyt, így a vár néhány része nem volt megtekinthető. Alapvetően elég kis váracskáról van szó, gyorsan körbe lehet járni. Egyetlen komolyabban épen maradt része a kápolna, amely 1526-tól a Szent Korona őrzőhelye volt legalább egy évig.
A vár kicsit elátkozottnak tűnik, legalábbis a története alapján, hiszen többször is kihaltak belőle a tulajdonosok így többször visszaszállt a kincstár tulajdonába.

Fotózgatni inkább csak a kisebb részleteket érdemes, vagy a várat és a tájat egészében, távolabbról (a panoramio-n erre jópár példa látható).

A várban való körbenézést követően ebéd után néztünk, de ezt Pálházán tettük meg. Találtunk is a központban egy pofás helyet, a Tölgyfa vendéglőt és panziót, ahol ráadásul wifi is volt és az árak is igen kellemesnek mutatkoztak. 190 Ft-ért 3 cent barackpálesz? Naneee! Deeee!! 300 Ft-ért egy üveg Gössert? Naneeee 🙂 . Deee!!! 😀 .
Az ebéd elköltése után Füzérradványra indultunk tovább, ahol a Károlyi-kastélyt szerettük volna megnézni. Ide 850 Ft volt a belépő, amit kicsit sokalltunk, így inkább csak kívülről nézegettük. Egyébként a neten fellelhető képekkel szemben most már egészen szépen felújították, már csak egyetlen részén látni a régi, omladozó vakolatú falakat.

A parkja csodálatosan szép, akkora fák vannak, hogy 3 ember sem öleli át. Ideális helyszín lenne esküvői fotókhoz, kár, hogy nincs kicsit közelebb 🙂 .
Talán egy órácskát fotózgattunk, aztán indultunk haza.

Este vacsi után még elmentünk a hotel medencéjébe és jakuzzijába. Előbbi egy „picit” hideg volt, a többiek csak kintről szemlélték, ahogy érdekes pofákat vágva 5 perc alatt belekínlódom magam a medencébe, de annyira akartam már egy kicsit úszni, hogy beáldoztam a 20 fokos vizet 🙂 . Nomeg utána tök jól esett a 34 fokos jakuzzi 😛 .
Egy kis filmnézés is belefért még az estébe, de nagyon ringatni megint nem kellett.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Húsvéti tavaszolás Zemplénben – 3. nap bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük