Digitálisfotó kérdezz – felelek #98


Szia

Rendszeresen olvasom tesztjeid,és adok a véleményedre.Nikon D80 hoz keresem a legjobb raw konvertálót.Jelenleg camera raw,és capture one 7.6 van a gépemen,de sok helyen azt olvastam hogy a saját Capture Nx progija a legjobb mivel az a nikon sajátja.Csak lassabb nagyobb memória igényű,viszont van benne valamiféle pont korrekciós dooog,ami egyfajta maszkolás gondolom,de a photoshopban is lehet..szerinted megéri váltani,van tapasztalatod?Köszönöm válaszod.(Azért nem semmi hogy a gyártók mennyi pénzt beszednek fotósoktól a saját képeink jó minőségű előhívásáért,hát nem csak én bosszankodok ezen..)
Naszradi András


Kedves András!

Tény, hogy a ViewNX és a CaptureNX úgy kezeli a RAW fájlok színeit, ahogyan a gépek beépített képfeldolgozója.
Itt pl. jól tetten érhető ez a különbség (alapkép CaputreNX, egérmutatót ha ráviszed akkor pedig Lightroom képet látsz):

Hogy ez miért van? Nagy valószínűséggel azért, mert a Nikon nem ad ki hiteles adatokat a RAW fájljairól. Ebből volt is egy kis kalamajka, amikor a – ha jól emlékszem – fehéregyensúly érték kódolásáról volt szó, miszerint a Nikon saját programja kiolvasta a beállított WB-t, de a más gyártók által készítettek nem tudták.

Egyértelmű egyébként, hogy a gyártó saját RAW konvertere lesz minden esetben a legjobb, hiszen ki tudná jobban a gyártónál, hogy milyen beállításokkal kell konvertálni. A 3rd party RAW konverterek igazából csak a szolgáltatásukban, kényelmükben tudnak többet nyújtani.
Egy Canon juzernek azért könnyebb ilyen téren, mert az Adobe konverterei is hasonló minőséget produkálnak, mint a gyári konverter. A Nikonnál sajnos jelentősebbek az eltérések.

Hogy Nikon, Adobe vagy Phase One? Jó kérdés. Igazából szerintem ez pont az a kérdés, hogy „milyen gépet vegyek”. Azt használd ami a leginkább tetszik, s amelyik a legjobban kézre esik. Ha fontos a kényelem és a jó kezelhetőség, s emiatt hajlandó vagy feláldozni a gyári színeket, szerintem mind a Lightroom, mint a Capture One jó megoldás lehet.
Próbálgasd, előbb utóbb úgyis kikötsz valamelyiknél (én is sokat próbálgattam, mire megállapodtam az egyiknél).

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

21 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz – felelek #98 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük