Digitálisfotó kérdezz – felelek #93

Hello! 16 éves fiú vagyok, és érdeklődöm a fotózás iránt, azt mondják van tehetségem hozzá. Eddig egy Canon PowerShot A550 essel fényképeztem, de úgy érzem ennél több kell… Érdekelnek a tükörreflexes gépek, bár nagyon drága, de valami megfogott bennük. ~150 ezer forintot tudok rá költeni. Fórumokon nézelődtem már és így ezek a gépek jönnek szóba nálam. -Pentax K200D (ezt ajánlották, mert h olcsó obik vannak, és jó :D) -Sony A300 -Sony A200 -Nikon D60 Ezen kívül megpróbáltam össze gyűjteni, hogy mikre használnám a gépet. (tulajdonképpen majdnem mindenre… csak hát nem vagyok milliomos :D) Kezdésnek a kis féléves öcsémet fényképezném, és a tájat. Később vennék obit, a lent leírtak hoz. Szóval elég kezdő vagyok,(ez szerintem már kiderült , és a most következőkből ki is fog ) de érdekel, és ezért meg is fogom tanulni a műkködésüket. Ezekre használnám, ezekre lenne szüskégem: – Természetet fényképezni, főleg bogarakat, növényeket, szóval kis dolgokat (csak objektív függő?) – Hegyeket, felhőket, fákat, vizet. (csak objektív függő?) – Mozgó dolgokat, pl eső, labda, ugró ember. Iso számít? (csak objektív függő?) – Kinyomtatgatni nem nagyon akarok majd, inkább a gépen tárolni a képeket, és szerkesztgetni NÉHA. – Szakszervíz szolgáltatás, és garancia kéne… magyar garancialevél (ami csak a számlával együtt érvényes, a gyártótól) (bár ez attól függ, hol veszem, de azért leírom.) – Magyar nyelv nem fontos! – Távoli dolgokat hegy, mező, tájak. (Objektívon múlik?) – Beépített vaku (Később, talán beruháznék egy jobbra.) – Video felvétel (nem annyira fontos) – Sorozat felvétel – Sötétben fotózás! Főleg embereket, rendezvényeken. Gondolom ez a vakun múlik… – Dioptriakorrigáló kellene 😀 Mert szemüveges vagyok, de ez csak bonusz, mert megoldom 😛 – Tudjon fekete fehéret, szépiát… de ez sem fontos, mert utólag is megoldható. – Mozgó fél hónapos öcsém :D:D – Beépített képstabilizátor. – Vinném hegyekre, netán síelésre, szóval nem tudom hogy 0fok alatt lehet-e ezeket használni. – Sorozat képet tudjon! – Mélység állítás v mi 😀 (Objektívon múlik?) – Raw illetve Jpg formátumot tudjon! raw az jobban manipulálhatókésöbb ugye? – Lehetőleg SD-HC / CompactFlash / MemoryStick Duo Pro / MemoryStick Pro / közül legyen . mert ezekből van 16gb os. ebben a sorrendben ha lehet. Igazából a te véleményedre vagyok kíváncsi, te melyik gépet ajánlod, milyen obival kezdésnek? Figyelembe véve h tájkép, meg öcsémet fényképezem 😀 Előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdv!
Először is azt kell eldönteni – már csak takarékossági szempontokból is -, hogy mi lesz a képek végcélja. Csak webre publikálnál, esetleg lesz belőlük papírkép, s ha igen, mekkora. 10×15 cm-es papírképeknél a felbontást ne nézd, 6-7 Mpixel felett nemigen jutsz már előnyhöz ilyen méretnél. A4-es nyomatoknál a 10 Mpixel még látszik, felette már csak igen közelről. De A3-hoz is elég lehet a 6-8 Mpixel, ha a képet normális nézési távolságból tekinti meg az ember (cirka 1 méter). Ennyit a megapixelekről (magyarul: ne ez legyen a fő szempont).
Öcséd fotózni igazából legkönnyebb egy standard zoomobjektívvel lesz, mert nem kell előre-hátra mozogni, ha más kivágást akarsz. Ha tapasztaltabb leszel, akkor egy fix gyújtótávolságú (tehát nem zoom) objektívvel jobb minőséget és kisebb mélységélességet tudsz majd elérni (ideális kezdő fix objektív az 50 mm/f1,8 amely rendszertől függően 25-50e Ft között szerezhető be).
Bogarakat, növényeket makró objektívvel lehet a legszebben, ezek viszonylag drágák, úgy 100e Ft környékén kaphatók. A kifejezetten makrózásra való fix gyújtótávolságú (és 1:1 leképezési arányú) optikákon kívül egész jó eredményeket lehet elérni jó leképezési arányú telezoom hobbi objektívekkel is, ezek esetenként 1:2 leképezési arányig is eljuttathatók, mint pl. a Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG MACRO ami két légy egy csapásra. Más kérdés, hogy ezeknél a minőség tekintetében kompromisszumot kell kötni. További lehetőség, ha az objektíved elé egy fordított fix optikát helyezel, erről bővebben a Pixinfo blog egy korábbi bejegyzésében (is) olvashatsz.
Hegyet, felhőt, fákat inkább nagylátószöggel szoktak fotózni, de persze a te kreativitásodon múlik, hogy miből mit hozol ki. Kezdésnek szerintem elegendő lesz a kit-ben árult optika, a nagylátószögű objektívek (amik az elfogadható árú APS-C vagy FT DSLR-eknél is nagy látószöget adnak,) szintén 100-150e Ft körül vannak.
Mozgó témák fotózásánál attól függ, mi a célod. Vízesésnél inkább a hosszú záridő az érdekes, míg egy becsapódó vízcseppnél igen rövid záridőre van szükség (nagy zársebesség). Itt fontos lehet az érzékenység növelése, ha nem tudsz másként rövid záridőt használni. Általában az ISO100-1600 a legtöbb hobbi és amatőr fotós igényét kielégíti.
Távoli témákat teleobjektívvel tudsz fotózni. A buksza vastagsága szabja meg, hogy mekkora „nagyításod” lesz 🙂 Az előbb említett hobbi telezoom kezdésnek bőven elég is lesz, tekintve, hogy papírképet nem is nagyon akarsz készíteni (de még a 10×15-höz is bőven megfelelő lenne).
Rendezvényen fotózáshoz a nagy érzékenység és egy jó külső vaku kell, célszerűen szinkronkábelen.
Dioptriakorrekció mindegyik DSLR-en van, az más kérdés, hogy negatív irányban általában csak csekély mértékben lehet változtatni. Ha mégsem tudsz elég dioptriakorrekciót elérni, s szemüveget kell használnod, a betekintési távolság is fontos tényező, mert a szemüveged mindenképpen távolabb helyezi majd a szemed a keresőtől, aminek kávája esetleg kitakarja a keresőkép egy részét (ha a betekintési távolságnál távolabbról tudod csak nézni a szemüveg miatt). Ezt ki kell próbálni a boltban, más jó módszer nincs.
Feekte-fehér és szépia képeket utólag érdemes csinálni, bár néhány gép támogat ilyen effekteket (Pentax, Canon így fejből, de rémlik hogy több is van, gépenként változó).
Ha beépített képstabilizátorhoz ragaszkodsz, akkor a Canon és Nikon vázai eleve kiestek. Ne felejtsd el azért, hogy a stabilizátor hatását el tudod érni érzékenység növeléssel is (sőt, többet is). Azt kell átgondolni, hogy milyen sűrűn használnál stabilizátort, mikor fotóznál gyengébb fényekben, pl. telével felhős időben. Ott az ISO400 elkél, s mellé még stabilizátor is. Stabilizátor és állvány nélkül ISO800 is kevés lehet.
0 fok alatti használatról blogomban már olvashatsz a Fotózás télen írásomban.
Sorozatfelvételt minden DSLR tud, csak más-más sebességgel és hosszban. A megjelölt árkategóriában a 2,5-3,5 kép/mp a jellemző érték 5-8 képig. De ennek utána tudsz néni az adatlapokon.
Mélységélességet is minden DSLR-rel tudsz állítani, hiszen ezt a rekesz/blende mérete határozza meg (no és többek között még a gyújtótávolság és a tárgytávolság).
RAW jobban utófeldolgozható, de sokkal időigényesebb is. Ettől függetlenül én csak RAW-t használok.
Memóriakártya ne legyen mérvadó olyan szempontból, hogy milyened van. Autót sem az alapján veszünk, hogy milyen gumink van már a garázsban. Egy biztos: a leggyorsabb kártyák a Compact Flash-ek között találhatók, a legolcsóbbak pedig az SD/SDHC modellek (természetesen SD/SDHC-k között is vannak gyorsak is). A kártyaírási sebesség egyébként főként RAW formátumnál fontos (a nagyon lassú kártya idegesítően feltarthat, közepes sebességű 40-50x-es már bőven jó).
Gépet én nem fogok ajánlani, mert a leírtaknak bármelyik Sony, Pentax belépőszintű tükörreflexese, ja és persze az Olympus E-520-asa is megfelelő lesz.
Egy dologra nagyon figyelj! Amikor egy vázat veszel, akkor nem csak egy fényképezőgéped lesz, hanem beleugrasz fejest egy új rendszerbe. Feltétlenül vizsgáld meg, hogy milyen az adott gyártó objektív-kínálata, az obik és egyéb kiegészítők ára, illetve használtpiaca. Ez nem lesz mellékes a későbbiekben (feltéve ha nem ragadsz le a kitobjektívnél és a beépített vakunál).

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

25 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz – felelek #93 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük