Digitálisfotó kérdezz-felelek #118

Kedves Birdie!

Mindenekelőtt engedd meg, hogy így ismeretlenül is kellemes karácsonyt kívánjak Neked és a fényképeid alapján megismert családodnak is.

Az alábbiakban azért merészkedek alapismereteket firtató kérdést intézni Hozzád, mert azt látom, hogy hihetetlen pedagógusi türelemmel válaszolsz másoknak is, ahelyett, hogy X. Y. bevezető könyvéhez utasítanád őket. Persze úgy gondolom, hogy előbbre való a karácsonyi pihenés, és azután jöhet a nyughatatlan érdeklődőnek a válasz.

Egy Fuji Finepix s1000fd gépem van, és pont azokkal vagyok nagyon elégedett, illetve elégedetlen, amiket Te is megemlítettél a Pixinfón megjelent írásodban, de az egyértelműség kedvéért röviden összefoglalom ezeket.
Nagyon szeretem, hogy rendkívül jó a fogása, kitűnő az EVF-je, öröm az átfogása, kisméretű, könnyű (a leggyakrabban a zsebemben viszem magammal).

Ami nagyon zavar: a képek mosottsága, a lágyság, az LCD gyalázatos teljesítménye, és tényleg nem lenne rossz egy hatékony stabilizátor. A többi általad jogosan említett kifogás számomra nem olyan tragikus. A teszted arról győzött meg, hogy nem érdemes s1500-ra cserélni.

A fentiekből már talán egyértelműen következik, hogy nem akarok sem tükörreflexes, sem bridge gépet venni. Ami érdekel az a következő.

Az említett hibák mennyiben következnek a fizika törvényeiből: kis érzékelő=erős zajszűrés=mosottság, stb.
Az eddig olvasottakból úgy tűnhetne, hogy a fizika törvényei nem teszik lehetővé, hogy egy ekkora nagyságú és ekkora átfogású gép nagyobb érzékelővel legyen ellátva. Azaz, nincs mit tenni, ha ekkora nagyságú és átfogású gépet akarok, akkor annak a felsorolt hibák szinte egyenes következményei.

Csakhogy ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy a Sony DSC H20-ast (ki méret, kis érzékelő, 10x-es átfogás) nemcsak az összes általam ismert teszt (köztük a Tied) tartja jónak, hanem a saját tapasztalatom is. Ide tartozik az is, hogy a Sonynak sokkal, de sokkal jobb az LCD kijelzője, mint a Fujinak.

A fentiekből már következik a kérdéssel felérő két következtetésem, amelyek helyességéről kérdezlek.
1, a fizika törvényei azt ugyan nem teszik lehetővé, hogy ezt a gépet nagyobb méretű érzékelővel lássák el, de
2, a fizika törvényei azt nem tennék lehetetlenné, hogy a Fuji, ha akarná, ne lenne képes ugyanezt a gépet sokkal jobb (kb. a H20-ashoz hasonló) minőségben elkészíteni, legfeljebb az a gép jóval többe kerülne.

Válaszodat előre is megköszönve üdvözöl,

Totálkezdő

Kedves Totálkezdő!

Igyekszem mindenkinek hasznos válaszokkal szolgálni, jóllehet, magam sem vagyok tévedhetetlen. Jókívánságaid köszönöm, s egyben ki is használnám az alkalmat, hogy boldog Új Évet kívánjak!

S2000HD gépet nézted-e?
Ott a korábbi gyerekbetegségek jórészét orvosolták. Persze egyáltalán nem kell márkánál maradni, csak márkán belüli tipp volt.

A lényeg, hogy az S1000fd-t valahogyan nem sikerült olyanra csinálni, ami a gyártó maximuma lenne (akár ebben az árszegmensben is). De létezik a kategórián belül jobb megoldás, ehhez pedig nem a nagyobb szenzor a megoldás. Egyszerűen a képfeldoglozási rendszer volt sok esetben hibás (ami egyébként egy firmware frissítéssel akár javítható is lenne).

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz-felelek #118 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük