Digitalisfotó kérdezz-felelek #108

Szia Birdie!

Nagy tapasztalatod és sok segítőkész tanácsod miatt fordulok hozzád. Egy Pentax k200d dupla kit-tel rendelkezem kb 8 hónapja. Nagyon imádom a makró világot, így szemezgetek egy jó makró lencsével. Egyelőre a Pentax DFA 100mm (50mm) f/2.8 Macro, Sigma 105mm f/2.8 EX DG MACRO objektíveket nézegettem. Ami még nem elhanyagolható szempont, és kérdésem is hogy portréra és tájképre mennyire alkalmasak. Pentax photo gallery-n nézegettem képeket de mivel csak “kis” méretben tudom megtekinteni a képeket, így nem olyan mérvadóak. Te tudnál-e esetleg ajánlani valamit?

Előre is köszönöm, Tibi

Kedves Tibi!

Az 50mm/2,8 éppen most van nálam, az előző postban láthatsz is egy vele készült képet (eredetijét is megmutatom, ha érdeke). Jó objektív, szerintem APS-C-re remek választás. Bár nem belső élességállítású, amit én személy szerint makró obinál nem kedvelek (a saját Canon-om kihuzata csak belül változik, nem módosul az objektív hossza élességállításkor). Mondjuk ez igaz a Sigma 105-re is. A 100-as Pentaxot sajnos abszolút nem ismerem.
Az 50-esnek van egy olyan előnye, hogy mivel kisebb a gyújtótávolsága, nem olyan kicsi a mélységélesség, így elég F8-F9-re lerekeszelni. A 100-assal F11-F13 között szoktam dolgozni, ugyanis kisebb a mélységélessége.

Teljes felbontású képeket egyébként itt találsz: http://www.pixel-peeper.com/

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

13 hozzászólás a(z) Digitalisfotó kérdezz-felelek #108 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük