Bitangerős kompakt fénycső

Csak egy rövid tippet adnék annak, aki erős fényű, jó színhőmérsékletű kompakt fénycsövet keres.

Utálok kompakt fénycsövet venni, mert mindig macerás kipróbálni. Igényes üzletben még csak-csak rá lehet beszélni az eladót, hogy ugyan nézzük már meg, mert azért nekem nem mindegy, hogy milyen színhőmérsékleten világít az a fénycső. A legtöbb olcsó cuccban ugyanis annyira rosszul keverik a foszforvegyületeket, hogy vagy nagyon bíbor felé, vagy nagyon kék felé mászik el a színezete. Én meg inkább a 2700-2800K-es, elszíneződésmentes színhőmérsékletűt kedvelem, ami leginkább hasonlít egy izzó fényére.

Ilyet találtam már többet is az igényesebb kategóriában, Tungsram, Philips, ezek már beváltak.
A konyhába viszont valahogy nem találtunk megfelelőt. Viszonylag kicsi konyhánk van, mégis a szokásos 20W-os kompakt fénycsövek eddig nem tudták úgy bevilágítani, mint egy 60W-os izzó.

Lányom szobája sem egyszerű hely ilyen szempontból, mivel UFO-lámpa van felrakva, s az sem a legnagyobb. Így aztán a hosszabb kompakt fénycsövek nem is férnek bele. Első körben egy 11W-os volt bent, ami elég fényt is adott, de miután megadta magát, az új változat már sokkal kisebb fényű volt. Cirka 40W-os izzónak felelt meg, ami azért ahhoz nagyon kevés, hogy esténként mesét olvassunk.

Terveztem tehát, hogy valami csavart, spirál fénycsövet kéne venni, csak valahogy mindig elakadt a dolog ott, hogy nem tudtam, milyen hosszú is lehetne maga a fénycső 😛 .
A 20W-os szokásos 3 csöves nem ment bele, ez biztos.

Hétvégén a Tesco akciót tartott a kompakt fénycsövekből, így kapóra jött a dolog, mert legalább eszembe is juttatta, hogy akartam már venni egyet.
Lemértem a legfontosabb méretet, vagyis azt a hosszt, ami még elfér az UFO búra alatt (pontosabban a 11W-os fénycső hosszát).

Elmentem hát fénycsövet venni. Sajnos Tesco-ban nincs lehetőség a fénycsövek kipróbálására, bár a törvény szerint ez kötelességük lenne, de hát láttunk mi már csupasz kézzel húst áruló henteslegényt ott, s az igazgatóval való levelezgetés ellenére sem változott semmi 😛 .
Lényeg, hogy találtam egy 20W-os GE spirált fénycsövet, ami méretében megfelelő volt, ráadásul kicsit olcsóbban is adták, mint egyébként. Bár így sem volt túl olcsó, az ezer Ft-ot – mint végül kiderült – nagyon megérte.
A csomagoláson az szerepel, hogy 1152 lumenes. Az ócó kínai vackok megjelenése óta fénycsővásárláskor sosem a fogyasztást nézem, hanem a fényáramot, ebből ugyanis sokkal több kiderül (ugyanolyan teljesítményű fénycső felépítéstől függően lehet sokkal világosabb, vagy haloványabb is, egy 3 csöves többnyire világosabb, mint az azonos teljesítményű 2 csöves változata).
Szóval 1152 lument írt a doboz. Összehasonlítás képpen: a Tungsram 3 csöves 20W-os kompakt fénycsöve 1200 lumenes.
Az adatok alapján tehát minimálisan gyengébb fényű, mint a szokványos kompakt fénycsövek, de a kis méret miatt ez a kompromisszum simán vállalható, no meg a Meli szobájába másféle úgysem férne el, a 11W-osnál meg mindenképpen világosabb lesz.

Uccuneki, megvettem.
Otthon kipróbáltam és remek fénye volt.
Feleségem mondta is, hogy nézzük már meg a konyhában is, hogy mit tud.
Láss csodát, olyan fénye van, mint egy 100W-os izzónak. Vagy tán még nagyobb.
A lényeg, hogy brutálisan erős.
Úgyhogy szombaton még visszamentem és begyűjtöttem még négyet, hogy legyen a konyhába is, meg még 3 tartalékban.

Ha valaki tehát igen erős fényű fénycsövet szeretne, ami ráadásul nem is sokkal nagyobb méretű, mint egy izzó, akkor keresse a GE spirál csöves Decor fénycsövét, én nem csalódtam benne. Igaz, az élettartamát még nem ismerem, s a fentiek alapján a dobozra írt adatoknak már abszolút nem lehet hinni (legalábbis a Tungsram mért értéke tutira nem azonos módszerrel készülhetett, mint a GE mérése).

Fontos, hogy a spirál 20W-os GE fénycsőből kétféle méretű is létezik, egy nagyobb és egy kicsit kisebb. A kicsivel kisebbel nincs tapasztalatom, csak azt tudom, hogy vékonyabb csövet tartalmaz és picit kisebb a fényárama is.
Aki konkrétan ezt a típust keresi, ne felejtse el megnézni a dobozon a fényáramot: 1152 lumennek kell lennie.

A fentiek nem reklám célból íródtak, csupán tényleg kirívóan jó fénycsőbe botlottam.

A fenti termékfotó saját készítésű, így szerzői jogvédelem alatt áll, felhasználása csak előzetes megbeszélés és írásos engedélyem után lehetséges.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

8 hozzászólás a(z) Bitangerős kompakt fénycső bejegyzéshez

 1. Tibor mondta:

  Az a legviccesebb, hogy a Tungsram a GE terméke 😉

 2. Domshow mondta:

  A GE az jó. Tanultam világítástechnikát, jövő héten záróvizsgázom/államvizsgázom belőle 🙂 Úgyhogy én is spekulálok, hogy milyen fényforrások legyenek majd a saját házamban/lakásomban.
  A másik kedvenc mondásom pedig, ami a témához kapcsolódik: “annyira nem vagyunk gazdagok, hogy szart vegyünk”.
  Ezt egyszer kell megvenni, az élettartamára sem lesz gondod szerintem, a fogyasztása egyértelműen visszahozza az árát…
  Amúgy meg lassan megszűnik az izzógyártás…

 3. Birdie mondta:

  Tungsram érdekes. Láttam belőle Made in Hungary-t, meg Made in China-t is.
  Igaz, GE-nél detto ez van.

  Az élettartamra kíváncsi leszek, átlag 4-5 évet birtak ki eddig azok a fénycsöveink, amik komolyabban igénybe vannak véve (értsd: este 7-től este 11-ig folyamatosan megy).
  A GE kis piktogramon külön fel is hívja a figyelmet, hogy zárt tértben csökken az élettartam. Most egyszerre tettük fel a konyhába és a lányom szobájába, egyik nyitott, másik zárt.
  Nagyon kíváncsi vagyok 🙂

 4. Balázs mondta:

  Én a Praktiker/Baumaxban szoktam vadászni 🙂
  A legjobban nekem a Skylight csavart csövei jönnek be. Viszonylag olcsó (1000 Ft alatt), 6000 órás és 2700 Kelvines. Vettem már belőle: 5xE14/11W (60W), 3xE27/15W (60W), 2xE27/20W (75W). Simán hozzák az előttük használt izzók fényerejét (zárójelben).
  Fateroméknak van egy 45W-os kínai csavart csoda, na az tényleg bitang még 5 évesen is 🙂

 5. Birdie mondta:

  Csakhogy ez 20W-os, de 100W-os izzó fényét adja (de tán többet is, ezért olyan feltűnő). 20W-os kompakt fénycsőre egyébként a Tungsram is 100W-os izzó-megfeleltetést ad.

  A 2700K feliratnak sajnos nem lehet hinni, lásd foszforkeverék kérdése az egész, hiába írja rá, hogy 2700K, ha tök hideg fénye van és ritkán sávozott a színképe, nem lesz jó.

 6. ANRO Díszléc mondta:

  A kompaktoknál a dobozon lévő fogyasztást szokták 5-el megszorozni, ekkor kapjuk meg a hagyományos izzó szerinti fényáramot.

  Birdie!

  A General Electric kb. 15-20 éve megvette a magyarországi Tungsram gyárakat, így tett szert lámpa gyártó leányra. A két márkanév így ugyanaz GE Tungsram. Van olyan csomagolás is elvétve melyen mindkét felirat szerepel, egyébként agol a GE-t jobban ismerik GE-s dobozban megy, ahol a Tungsram az erősebb márkanév ott Tungsramos a doboz.

  A kompaktok manapság jellemzően (99%) kínában készülnek, a különbséget a know-how, a felhasznált anyagok és a gyártási folyamat tisztaságában és precizitásában van.

  Elmondható, hogy egyébként a fenti fénycső (pillanatnyi ára pl. a mi webáruházunkban 1265 Ft) drágának számít, de mindenképpen érdemes ebbe a márkába fektetnünk:
  – stabil és valóban 2700 Kelvines színhőmérséklet
  – valóban hosszú élettartam
  – a termék árának egy része legalább a hazai ipart gyarapítja

  Remélem nem voltam hosszú
  Tályai Gábor
  ANRO

 7. Generator mondta:

  Ugyanezt lehetett kapni nemrég a madaras áruházban kb. 500 Ft-ért 11 illetve 20 wattos kivitelben. Ugyan Tungsram brand alatt árulták, de a típuskódja is teljesen ugyanaz. Ennyiért elég jó vétel (bár ezek is kínai gyártásúak, sokkal jobbak a noname fénycsöveknél. Ja és ezeknek nincs “előmelegítése”, tehát sokat kapcsolgatva nem lesznek túl nagy élettartamúak, kb. 5000 kapcsolásra vannak méretezve.)

  Ha már a Tungsram szóbajött, még lehet kapni magyar gyártású Tungsramot (pl. az előttem hozzászóló úr Webshopjában is :)), ezeknek Extra Mini (XM) a neve (forgalmazzák Tungsram és GE brand alatt is, de a Made in Hungary felirat elárulja), ezek már 20000 kapcsolásra (illetve 15000 órára, de szerintem ez a kevésbé releváns info) vannak méretezve. És persze ez inkább 2000-2500 Ft-os kategória, de ég és föld a különbség minőségben (fényérzet, színhőmérséklet, kapcsolásállóság, stb.) – ebben mindig is erős volt a magyar Tungsram.

  Most, hogy már nem gyártanak Magyarországon fénycsövet, vélhetően én az Osram Dulux Longlife-ra fogok átpártolni. Vagy majd 10-15 év múlva, amikor tönkremennek a magyar gyártású Tungsram-jaim :))

 8. Józsi mondta:

  GE megvette a Tungsram gyárat, a GE és a Tungsram fénycső ugyanabban a gyárban készül. Szerintem mindkettő az élvonal elején van, ha nem a legelsők.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük