Bitangerős kompakt fénycső

Csak egy rövid tippet adnék annak, aki erős fényű, jó színhőmérsékletű kompakt fénycsövet keres.

Utálok kompakt fénycsövet venni, mert mindig macerás kipróbálni. Igényes üzletben még csak-csak rá lehet beszélni az eladót, hogy ugyan nézzük már meg, mert azért nekem nem mindegy, hogy milyen színhőmérsékleten világít az a fénycső. A legtöbb olcsó cuccban ugyanis annyira rosszul keverik a foszforvegyületeket, hogy vagy nagyon bíbor felé, vagy nagyon kék felé mászik el a színezete. Én meg inkább a 2700-2800K-es, elszíneződésmentes színhőmérsékletűt kedvelem, ami leginkább hasonlít egy izzó fényére.

Ilyet találtam már többet is az igényesebb kategóriában, Tungsram, Philips, ezek már beváltak.
A konyhába viszont valahogy nem találtunk megfelelőt. Viszonylag kicsi konyhánk van, mégis a szokásos 20W-os kompakt fénycsövek eddig nem tudták úgy bevilágítani, mint egy 60W-os izzó.

Lányom szobája sem egyszerű hely ilyen szempontból, mivel UFO-lámpa van felrakva, s az sem a legnagyobb. Így aztán a hosszabb kompakt fénycsövek nem is férnek bele. Első körben egy 11W-os volt bent, ami elég fényt is adott, de miután megadta magát, az új változat már sokkal kisebb fényű volt. Cirka 40W-os izzónak felelt meg, ami azért ahhoz nagyon kevés, hogy esténként mesét olvassunk.

Terveztem tehát, hogy valami csavart, spirál fénycsövet kéne venni, csak valahogy mindig elakadt a dolog ott, hogy nem tudtam, milyen hosszú is lehetne maga a fénycső 😛 .
A 20W-os szokásos 3 csöves nem ment bele, ez biztos.

Hétvégén a Tesco akciót tartott a kompakt fénycsövekből, így kapóra jött a dolog, mert legalább eszembe is juttatta, hogy akartam már venni egyet.
Lemértem a legfontosabb méretet, vagyis azt a hosszt, ami még elfér az UFO búra alatt (pontosabban a 11W-os fénycső hosszát).

Elmentem hát fénycsövet venni. Sajnos Tesco-ban nincs lehetőség a fénycsövek kipróbálására, bár a törvény szerint ez kötelességük lenne, de hát láttunk mi már csupasz kézzel húst áruló henteslegényt ott, s az igazgatóval való levelezgetés ellenére sem változott semmi 😛 .
Lényeg, hogy találtam egy 20W-os GE spirált fénycsövet, ami méretében megfelelő volt, ráadásul kicsit olcsóbban is adták, mint egyébként. Bár így sem volt túl olcsó, az ezer Ft-ot – mint végül kiderült – nagyon megérte.
A csomagoláson az szerepel, hogy 1152 lumenes. Az ócó kínai vackok megjelenése óta fénycsővásárláskor sosem a fogyasztást nézem, hanem a fényáramot, ebből ugyanis sokkal több kiderül (ugyanolyan teljesítményű fénycső felépítéstől függően lehet sokkal világosabb, vagy haloványabb is, egy 3 csöves többnyire világosabb, mint az azonos teljesítményű 2 csöves változata).
Szóval 1152 lument írt a doboz. Összehasonlítás képpen: a Tungsram 3 csöves 20W-os kompakt fénycsöve 1200 lumenes.
Az adatok alapján tehát minimálisan gyengébb fényű, mint a szokványos kompakt fénycsövek, de a kis méret miatt ez a kompromisszum simán vállalható, no meg a Meli szobájába másféle úgysem férne el, a 11W-osnál meg mindenképpen világosabb lesz.

Uccuneki, megvettem.
Otthon kipróbáltam és remek fénye volt.
Feleségem mondta is, hogy nézzük már meg a konyhában is, hogy mit tud.
Láss csodát, olyan fénye van, mint egy 100W-os izzónak. Vagy tán még nagyobb.
A lényeg, hogy brutálisan erős.
Úgyhogy szombaton még visszamentem és begyűjtöttem még négyet, hogy legyen a konyhába is, meg még 3 tartalékban.

Ha valaki tehát igen erős fényű fénycsövet szeretne, ami ráadásul nem is sokkal nagyobb méretű, mint egy izzó, akkor keresse a GE spirál csöves Decor fénycsövét, én nem csalódtam benne. Igaz, az élettartamát még nem ismerem, s a fentiek alapján a dobozra írt adatoknak már abszolút nem lehet hinni (legalábbis a Tungsram mért értéke tutira nem azonos módszerrel készülhetett, mint a GE mérése).

Fontos, hogy a spirál 20W-os GE fénycsőből kétféle méretű is létezik, egy nagyobb és egy kicsit kisebb. A kicsivel kisebbel nincs tapasztalatom, csak azt tudom, hogy vékonyabb csövet tartalmaz és picit kisebb a fényárama is.
Aki konkrétan ezt a típust keresi, ne felejtse el megnézni a dobozon a fényáramot: 1152 lumennek kell lennie.

A fentiek nem reklám célból íródtak, csupán tényleg kirívóan jó fénycsőbe botlottam.

A fenti termékfotó saját készítésű, így szerzői jogvédelem alatt áll, felhasználása csak előzetes megbeszélés és írásos engedélyem után lehetséges.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

8 hozzászólás a(z) Bitangerős kompakt fénycső bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük