Színmenedzsment a Firefox 3.0-ban (képek beágyazott ICC profillal)

Ki ne szeretné pont úgy látni a képeket az interneten, ahogy azt a készítője szerette volna láttatni. Az ICC profilok ezt lehetővé is teszik, de megfelelő böngészőprogram és a szükséges beállítások nélkül ez mind hiábavaló. Rob Galbraith feltárta a Firefox 3 színmenedzsmentjének titkát.

Minden megjelenítő egy adott színtérrel rendelkezik. Az ideális az lenne, ha minden megjelenítő eszköz azonos és lehetőleg igen széles színterű lenne. Ez azonban technológiai akadályokat jelent.
A mai monitorok legtöbbje sRGB, vagy ahhoz közeli színterű. Az egyes modellek között természetesen vannak színtérbeli eltérések, ezeket a monitorok kalibrációjával lehet csökkenteni (egy megfelelő ICC profil jön létre amely az alkalmazott színtérhez igazítja a megjelenítés előtt álló színeket).

A képek színhelyes megjelenítéséhez azonban nem csak jól beállított (esetleg kalibrált) monitorra van szükség. Az Interneten jobbára csak az sRGB színterű képek támogatottak, ennek ellenére néhányan AdobeRGB színtérrel töltenek fel képeket (pl. nevesebb gyártók termékfotói között is találunk AdobeRGB-s fotókat). Az ilyen színtérben készült képeket ha sRGB színtérben jelenítjük meg anélkül, hogy a szükséges színkonverziókat elvégeznénk, a valóstól eltérő színekben látjuk vissza (fakóbban jelenik meg).
A webes böngészők javarésze eddig nem támogatta a színmenedzsmentet, a képeket egyszerűen jelenítették meg, mintha sRGB színtérben készültek volna.

Erre létezik egy egyszerű teszt:
Nyisd meg a következő weboldalt és nézd meg, hogyan látod a felső képet, amin egy hegy látható.

Ha a kép többféle színű, akkor a böngésződ jelenleg nem kezeli helyesen az ICC profilokat. Bal oldali képet látod ha nincs színemenedzsmented, jobb oldalit, ha van és helyes.

Van még egy próba, bár ez kicsit nagyobb méretű.
Nyisd meg az AdobeRGB és az sRGB tesztképeket.
Ha a két kép között váltogatsz és az AdobeRGB-t kissé fakóbbnak látod, mint az sRGB-s képet, akkor szintén nincs rendes színmenedzsment bekapcsolva.
Ugyanezt egyébként kipróbálhatod a kedvenc képnézegetőddel is, ehhez le kell mentened a fenti két tesztképet (AdobeRGB-s és sRGB-s), majd mindkettőt megnézni. Ha látsz különbséget és egyik fakóbb, akkor nem oké a dolog.

Mi azonban maradjunk egyelőre a Firefox 3-nál, ebben ugyanis már megoldható a színprofilok helyes kezelése (ha jól emlékszem, akkor a Microsofot az Internet Explorer 8-ban ígéri az ICC profilok támogatását).
A megoldást Rob Galbraith ismertette weboldalán, akinek esetleg gondot okoznak az angol nyelv, röviden leírnám mit és hogyan kell csinálni ahhoz, hogy a Firefox 3 helyesen kezelje az ICC profilokat. A Firefox 3 ugyanis alapbeállítása szerint nem kezeli ezeket, pedig képes volna rá.

Két megoldásunk van.
Az első módszerben egy kiegészítőt kell feltelepítenünk, amely egyszerűen teszi lehetővé a színmenedzsment ki és bekapcsolását. A bővítményt innen lehet letölteni egy ingyenes regisztráció után. A telepítés majd a színkezelés bekapcsolása után indítsuk újra a böngészőt. A pluginban egyébként a monitorunk színprofiljának ICC fájlját is megadhatjuk, ezért én inkább ennek a pluginnek a használatát javaslom (már ha rendelkezünk monitor színprofillal)

A másik módszerben kézzel kapcsoljuk be, vagy ki a színmenedzsmentet. Ehhez a Firefox 3 URL sorába írjuk be:
about:config
(a biztonsági kérdést megerősítjük) majd a fenti szűrő beviteli sorba írjuk be: gfx
Elvileg 3 sorra fog szűkülni a keresési találatok listája, ebből nekünk a
gfx.color_management.enabled kulcsra lesz szükségünk.
Ezt állítsuk át true értékre (jobb gomb, ki/be vagy on/off).

A Firefox 3 újraindítása után elvileg már színhelyesen látjuk azokat a feltöltött képeket, amelyekbe ICC profilokat ágyaztak (ilyenkor a beágyazott ICC profil és a monitorunk ICC profilja között a Firefox fogja elvégezni a szükséges színérték-konverziót).

Ha sikerült újraindítani és a színkezelésed már helyes, akkor a lenti képen természetes színeket kell látnod. Ha viszont lila az égbolt és fakó a bőrszín, akkor nem jó a színkezelés (a fájl ProPhoto színtérben készült, beágyazott ICC profillal).

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

10 hozzászólás a(z) Színmenedzsment a Firefox 3.0-ban (képek beágyazott ICC profillal) bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük