Egy kép csak úgy…

Hétvégén nekiestem a régebbi képeim rendszerezésének és konvertálásának, mert elképesztő módon le vagyok maradva velük. Olyannyira elmaradtam, hogy még a 2006-os képek közül is jópár várja, hogy kezdjek vele valamit, vagy csak egyszerűen kiválogassam őket és a helyükre rakjam.

Volt egy Pápán készült kép, amit nagyon szerettem, nekem szép emlékeket juttat az eszembe (az emóciók ugye…), persze másnak nem feltétlenül. Sajnos rettentően rossz fények voltak, pedig tetszett az a sikátor és még egy öreg bácsi is jött szembe. Sajnos későn kapcsoltam így kompozíciójában nem tudtam azt hozni, mint szerettem volna, ráadásul az égbolt is tejfehér lett, ami aztán el is rontotta az egész képet.
Íme az eredeti kép:

Szerencsére mindig RAW formátumot használok, így megmenthető volt valamennyire.
Persze szimplán csak úgy konvertáláskor nem lehetett vele mit kezdeni, mert túl nagy volt a dinamikabeli különbség, vagy az égbolt látszott, vagy a öregúr.
Úgyhogy csináltam két konverziót, egyiket 0 expo korrekcióval, másikat -4 Fé-nyi expo korrekcióval.
A két képet betöltöttem Photoshop-ba, új rétegre helyeztem őket egymás fölé, majd a korábban már említett gradiens átmenetes átlátszósági réteggel egyesítettem. Kis kézi korrekciót alkalmaztam még az átlátszósági rétegen, hogy a felső részen kellően sötét, de mégsem fekete részeket kapjak (kivéve jobb szél). Ezt követte egy nagy rádiuszú élesítés majd a hozzá tartozó átlátszósági réteggel való szelektív alkalmazás (a kép felső részénél és a jobb oldali házfalnál nem szükséges, csak rontana a hatáson). Így megszületett a végeredmény:

Ennyit sikerült kihozni belőle, de így már jobban tetszik és közelebb van ahhoz, amit elképzeltem. Nem vonza el a tekintetet a tejfehér égbolt, a házak felső része sincs kiégve, s talán a bácsi inkább látszik a kép fő témájának, mintsem egy mellékszereplőnek. Bár utólag elnézve jobban jártam volna, ha várok még 3-4 lépést 🙁
Türelmetlen voltam és kapkodtam. Talán legközelebb 🙂

Az oldalon szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Egy kép csak úgy… bejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Birdie blogja » Blog Archive » HDR vagy gradiens átlátszó rétegek Photoshop-ban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük