Nikon D700, az új FX formátumú jövevény?

2008. június 21. szombat – 17:36

Ismét felütötte fejét az interneten a kiszivárgott vagy kiszivárogtatott információk csámcsogása. Csámcsogjunk mi is egy kicsit…

Manapság nagy divatja van a hivatalos bejelentések előtt kicsit megcsámcsogni az esélyes, vagy lehetséges, esetleg csak képzelt fényképezőgépeket és azok funkcióit.
Emlékezzünk csak vissza a két évvel ezelőtti nagy találgatás sorozatra, amelyben a Canontól egy olyan belépőszintű gépet vártak, amely csak 6 Mpixeles, csak JPEG-et támogat, cserébe baromi olcsó lett volna. Nos, az EOS-3000D-ből ugyan semmi sem lett, de idén kijött az EOS-1000D, igaz, nem ennyire buta specifikációkkal (talán kicsit túl okos is lett, így saját magának csinált konkurenciát a Canon, nem a többi gyártó belépőszintű modelljének?).

Elöljáróban tehát ennyit. Óvatosan kezeljük ezeket az információkat, lehet hogy igazak, lehet, hogy nem.

Mindenesetre a Nikon D700 felröppent információi érdekesek, s még csak véletlen sem próbálnak minket Phil Askey termékfotjából photoshopolt “gyári termékképpel” meggyőzni.

A Nikon D700 állítólag ugyanazt a szenzort kapja majd, mint ami a D3-ban dolgozik. A 12,9 Mpixeles CMOS szenzorból 12,1 milliót használna fel a gép képalkotásra.
A fullframe D3-as szintén fullframe kistestvérének valójában lenne is értelme, hiszen a Canon is kínál a drágább és profibb EOS-1Ds sorozat mellett felsőközépkategóriás fullframe gépet, az EOS-5D személyében. A Nikon talán ezt pótolhatná most a feltételezett D700-zal.

A képérzékelőben 14 bites A/D konverter dolgozna, a képadatokat természetesen .NEF formátumban is rögzíthetnénk.
Fókuszrendszere 51 pontos lenne, a Nikon Multi-CAM 3500FX modul felhasználásával (ahogy a D3-ban és D300-ban is).

A belépő- és középkategóriában elterjedt témamódokkal itt nem is fárasztanák az igazi fotósokat, a gépben csak program automatika, rekesz- és zársebesség-előválasztás, valamint teljes manuális mód állna rendelkezésre. A fénymérés a “szokásos” 3D Matrix II elvén működne, akár 1,5%-os szpot módban is.
Az érzékenységet akár ISO25600-ig növelhetnénk, ez is reálisnak tűnik, hiszen a D3 is ezt tudja.

Ezen kívül már csak a szokásos dolgok vannak hátra: CF kátrya, FAT32 és UDMA támogatás, EN-EL3a Li-ion akku, MB-D10 portrémarkolat (szemben a D3 integrált portrémarkolatával). Ár? Talán 3000 euro/dollár.

Állítólag azt is tudni vélik, hogy a bejelentés július 1-én lesz. Bár konkrétan nem a Nikon D700-ra vonatkozik ez az információ, csupán annyit “árultak el”, hogy aznap valami nagy bejelentés lesz ami igazi meglepetésként fog szolgálni.

Az biztos, hogy ha tényleg megjelenik egy ilyen gép, akkor a Canon már tökéletesen meg lesz szorongatva.
Ideje lenne a Canonnak is valami épkézláb ötlettel előrukkolni, vagy legalábbis nyomába eredni a Nikonnak, mert már elég szépen lehagyta… (könyörgöm, egy AF finomhangolás funkciót varázsoljanak bele az EOS-50D-be 😀 ).

No, hát ennyit a D700-as pletykákról.
Természetesen amint megtörténik a hivatalos bejelentés, a pixinfo.com-on mi is első kézből tájékoztatjuk majd az olvasókat.


  1. Egy hozzászólás a “Nikon D700, az új FX formátumú jövevény?” bejegyzéshez

  2. Lehet, hogy nem is szivargott ki semmi, csak ez is egy marketingfogas. Ugy kell tenni, mintha kiszivargott volna.

    zs szólt hozzá 2008. Júl. 3. napján 21:06-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.