Nikon D700, az új FX formátumú jövevény?

Ismét felütötte fejét az interneten a kiszivárgott vagy kiszivárogtatott információk csámcsogása. Csámcsogjunk mi is egy kicsit…

Manapság nagy divatja van a hivatalos bejelentések előtt kicsit megcsámcsogni az esélyes, vagy lehetséges, esetleg csak képzelt fényképezőgépeket és azok funkcióit.
Emlékezzünk csak vissza a két évvel ezelőtti nagy találgatás sorozatra, amelyben a Canontól egy olyan belépőszintű gépet vártak, amely csak 6 Mpixeles, csak JPEG-et támogat, cserébe baromi olcsó lett volna. Nos, az EOS-3000D-ből ugyan semmi sem lett, de idén kijött az EOS-1000D, igaz, nem ennyire buta specifikációkkal (talán kicsit túl okos is lett, így saját magának csinált konkurenciát a Canon, nem a többi gyártó belépőszintű modelljének?).

Elöljáróban tehát ennyit. Óvatosan kezeljük ezeket az információkat, lehet hogy igazak, lehet, hogy nem.

Mindenesetre a Nikon D700 felröppent információi érdekesek, s még csak véletlen sem próbálnak minket Phil Askey termékfotjából photoshopolt „gyári termékképpel” meggyőzni.

A Nikon D700 állítólag ugyanazt a szenzort kapja majd, mint ami a D3-ban dolgozik. A 12,9 Mpixeles CMOS szenzorból 12,1 milliót használna fel a gép képalkotásra.
A fullframe D3-as szintén fullframe kistestvérének valójában lenne is értelme, hiszen a Canon is kínál a drágább és profibb EOS-1Ds sorozat mellett felsőközépkategóriás fullframe gépet, az EOS-5D személyében. A Nikon talán ezt pótolhatná most a feltételezett D700-zal.

A képérzékelőben 14 bites A/D konverter dolgozna, a képadatokat természetesen .NEF formátumban is rögzíthetnénk.
Fókuszrendszere 51 pontos lenne, a Nikon Multi-CAM 3500FX modul felhasználásával (ahogy a D3-ban és D300-ban is).

A belépő- és középkategóriában elterjedt témamódokkal itt nem is fárasztanák az igazi fotósokat, a gépben csak program automatika, rekesz- és zársebesség-előválasztás, valamint teljes manuális mód állna rendelkezésre. A fénymérés a „szokásos” 3D Matrix II elvén működne, akár 1,5%-os szpot módban is.
Az érzékenységet akár ISO25600-ig növelhetnénk, ez is reálisnak tűnik, hiszen a D3 is ezt tudja.

Ezen kívül már csak a szokásos dolgok vannak hátra: CF kátrya, FAT32 és UDMA támogatás, EN-EL3a Li-ion akku, MB-D10 portrémarkolat (szemben a D3 integrált portrémarkolatával). Ár? Talán 3000 euro/dollár.

Állítólag azt is tudni vélik, hogy a bejelentés július 1-én lesz. Bár konkrétan nem a Nikon D700-ra vonatkozik ez az információ, csupán annyit „árultak el”, hogy aznap valami nagy bejelentés lesz ami igazi meglepetésként fog szolgálni.

Az biztos, hogy ha tényleg megjelenik egy ilyen gép, akkor a Canon már tökéletesen meg lesz szorongatva.
Ideje lenne a Canonnak is valami épkézláb ötlettel előrukkolni, vagy legalábbis nyomába eredni a Nikonnak, mert már elég szépen lehagyta… (könyörgöm, egy AF finomhangolás funkciót varázsoljanak bele az EOS-50D-be 😀 ).

No, hát ennyit a D700-as pletykákról.
Természetesen amint megtörténik a hivatalos bejelentés, a pixinfo.com-on mi is első kézből tájékoztatjuk majd az olvasókat.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük