Panasonic DMC-LX3 és egy titokzatos gép

Most csak röviden, mert be vagyok havazva…

Kb. 2 hete kaptam meg először a Panasonic új ultrakompakt üdvöskéjét, a DMC-LX3-at. Az akkor még csak béta állapotú gépet múlt hét végén lecseréltük egy végleges változatra, így most folyik a gép vallatása.
Az ultrakompakt modellben első ránézésre semmi különöst nem látunk. Komolyabban szemügyre véve azonban meglátjuk az f/2,0-2,8 fényerejű, 24 mm ekvivalens fókusztávú Leica objektívet. Hm, ez azért érdekes lehet. Ilyen nagylátószöget ritkán kínálnak kompaktokban, de az f/2,0 fényereje egyértelműen teljesen egyedivé teszi.

S valóban, a nagy fényereje miatt egész jó mélységű fotókat lehet készíteni még nagylátószögnél is.
Ja igen, hát teléje nem sok van. 2,5×-es zoomátfogása és 24 mm-nek megfelelő kezdő fókusztávja következtében csupán 60 mm-ig tud eljutni. Ez kb. annyira tele, mint amennyire nagylátószög a régebbi ultrazoomoknál a 38 mm 😀

A képe eddig szépnek tűnik, a rajzzal semmi gond nincs, a nagy fényerejű Leica obi teszi a dolgát. Egyetlen gond a képzaj. Pontosabban a zajszűrés. Illetve hát mindkettő. A magas képzaj miatt erős zajszűrés szükségeltetik, ami sajnálatos módon ISO80-nál is foltos képet eredményez.
Pedig az akár ISO3200 érzékenységnél is használható RAW formátum elég sokat sejtet. Jó, akinek van kedve zajszűrőzgetni utólag, annak szabadabb keze van, de attól tartok, hogy tényleg sokat kell majd pepecselnie. Sajnos az Adobe Camera RAW még nem támogatja az új gép formátumát, így csak a gyári konverterrel lehet kipróbálni, az meg hótziher, hogy zajszűr akkor is, ha nem kérjük.
Na mind1.

A HD videója legalább szép. Bár a zoom letiltása felvétel közben kissé degradálja a használhatóságát. Ez van.

No és akkor mi is ez a titokzatos gép?
Annyira titokzatos, hogy nincs is a vázon semmi modellszám :). Persze azért lehet tudni, hogy mi lesz a gép, s mikor jelentik be, de természetesen ezeket a titkos információkat nem adhatom ki.
Elég, ha annyit tudtok, hogy hamarosan lesz még új gép bejelentése, amiről a Pixinfo.com-on exkluzív bemutatót is olvashattok.

Többet nem is nagyon mondanék, mert ezekkel csütörtökig, de legjobb esetben is péntekig végezni kell. Pénteken Lumix díjátadás, meg fotozz-chat tali, kedden meg már indulás a Photokinára. S hosszú lobonc hajam is valamikor le kéne még vágatni, de még suli is lesz. Eh, nem fogok unatkozni ezen héten se 😉

Update:
Részletes bemutató teszt:
http://pixinfo.com/cikkek/panasonic_lumix_dmc-lx3

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük