Fujifilm FinePix S1000fd: Milyen piciiiii!

Ez volt a feleségem első mondata, amikor meglátta a… Neem, nem azt 😛 Piszkos a fantáziád! Szóval ez volt az első mondata, amikor meglátta az új tesztgépet. Nem csoda, hiszen tényleg kicsi. Legalábbis a FinePix S100FS után határozottan 🙂

Előző Fujifilm teszt sikere után (FinePix S100FS) lehet túl sokat várok el ettől a géptől. Nem a méretével van baj, hiszen pontosan jó lehet ez azoknak, akik egy tükrös gép mellé keresnek valami kis ultrazoomot, amit esetleg nem fél magával vinni kínosabb terepre sem.

Nagyjából a Panasonic DMC-FZ8 illetve a Sony DSC-H10 közé illesztheténk. Azzal a fontos különbséggel, hogy nincs benne stabilizátor. Persze ez az árán is meglátszik, hiszen míg a Panasonic és Sony gépei 65e Ft-ért kaphatók, a Fujifilm FinePix S1000fd 55e Ft. Kérdés, hogy nem ér-e meg 10e Ft-ot a stabilizátor. No már ha más különbség nem adódik.

De attól tartok fog, mert a képek minőségével valahogy nem vagyok még megelégedve. Erősen mosott és zajszűrt képek készültek eddig, ISO400 már-már a használhatóság határát súrolja, legalábbis ha nem szeretnénk a képen oda nem illő fehér és fekete pöttyöket látni. Fura ez, mert tényleg úgy néz ki a kép a zajszűrés ellenére, mintha megsózták és megborsozták volna. ISO800-nál pedig már a zajszűrés annyira erős, hogy részlet alig marad. 10×13 cm-re persze elég ez is, s az is igaz, hogy a magyarok szeretik a fűszereket, de jobb lenne, ha azt nem a képeken kellene viszontlátunk.

Mindenesetre a tesztnek még nagyon az elején járok, de most úgy érzem, képességeihez képest kicsit túl van árazva ez a termék. Vagy a konkurencia adja túl olcsón 😉

Az viszont tény, hogy baromi egyszerű kezelni. Igaz, vannak buta megoldások benne, pl. ha az élő hisztogram kint van a kijelzőn, akkor nem hozható elő a Finepix menü (itt lehetne állítani az érzékenységet és a felbontást).
Vagy ez csak nekem fura? 😉

Az oldalon szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük