Akkumulátor töltöttség pontos visszajelzése luxus?

Ritka az, amikor fényképezőgép tesztelés során valamin nagyon felhúzom magam. Idegesít ha sokadjára nem sikerül egy kép és újra meg újra csinálni kell, idegesít ha az időjárás kibabrál velem és napokig nem tudok tesztfotózni, de ami legjobban idegesít, ha váratlanul lemerül az akksi.

Annak idején pont azért utáltam meg a NiMH AA akksikat, mert teljesen megbízhatatlanok. Szinte kiszámíthatatlan, hogy éppen mikor adják be az unalmast (persze többnyire akkor, amikor valami nagyobb teljesítményigényű funkciót indítunk, pl. vaku feltöltés). Ezért is szeretem a Li-ion akkukat. Azt az ember bármikor feltöltheti, számíthat is rá, hogy ki is bírja azt az időt, amit előzőleg.

Igenám, de azért azt nem árt tudni, hogy mennyi szufla is van még a gépben, mert kellemetlen meglepetések érhetnek, ahogyan engem is.

Éppen az Olympus E-520 utolsó tesztfotói voltak hátra, s készültem a kékórás tavi képek és a hotelbelső tesztfotók elkészítésére. Még éppen volt időm levágni a kertben a füvet, az kb 1 óra és után robogok is ki fotózni.
Gyors ellenőrzés: memkártya: üres, de formázzuk le, nehogy 5 kép után kiírja hogy nincs több hely (volt már ilyen is, szerencsére itthon történ). Akku: zöld, teli jelzés. Remek.

Pólóban indultam neki, hiszen nap közben igencsak meleg volt. De este elég gyorsan hűlt a levegő. 20:45-kor már határozottan hűvos volt a robogón. Mind1, hazafelé már csak hidegebb lesz 🙂

Kiértem a szokot helyszínre, ahol megállapítottam, hogy az a fene ette nád már megint majdnem egy métert nőtt és eltakarja a fél tavat. Tükröződés meg sehol. Úgyhogy azzal kezdtem, hogy az állványt magasra emeltem (persze nem tudom mi lesz jövőre, mert a túloldalon már 3 méter magasra nőttek a nádszálak, ha ez itt is bekövetkezik, új teszthelyszín után kell néznem 🙂 Tippem már van.).
Szóval felállítom az állványt, rárakom a gépet, belövöm a vízszintet, bekapcsolom, beállítom a WB-t, záridőt, rekeszt, ekkor jelent meg a kis piros akkujel.

Jaj neeee!
Már megint!
Ugyanis előzőleg a Fujifilm FinePix S100FS-sel pont ilyet játszottam. Amikor kiértem és elkezdtem a képeket csinálni, abban a pillanatban megjelent a piros akkujel. Akkor szerencsés módon végig tudtam fotózni.
Biztam abban, hogy most is így fog történni.

Természetesen spóroltam a szuflával, LCD-s státuszkijelzést lekapcsoltam, a képek közötti 2 perces szünetben a gép is ki volt kapcsolva. A 60 másodperces exponál nagyon drukkoltam hogy sikerüljön, oda elég sok energia kell. Aztán jött a darkframe-es hotpixel kivonós újabb expo. Az is sikerült. No remek, fog ez menni.
Kikapcs.

Átrobogtam a hotelbe, ott is megcsnáltam az első 2 tesztképet.
A harmadiknál – ahol a legjobban látszana a textúra – viszont hirtelen lekapcsolt a gép. Áramforrás lemerült – jelezte. Aztán ennyi.
Mérgelődtem egyet, összepakoltam és hazajöttem. Közben ötször elismételtem magamban, hogy minden út előtt akksit a töltőre. Bár akkor meg képes leszek kimenni úgy, hogy az akku a töltőben marad, gépben meg semmi 😀

Hazaérve megnéztem: összesen 23 kép készült.
Hát nem volt túl bőkezű.

Azt még elfogadnám, hogy a piros jelzés ekkor jelenjen meg.
Nemgond.
De miért van az, hogy csak két állapotot tud kijelezni: vagy tele van, vagy piros és már mindjárt lemerül?
Persze más gyártóknál is vannak hasonló problémák, más modelleknél sem elég precíz és pontos az akkuállapot kijelzés, bár ahol csak 2 állapotú, ott legalább nem az utolsó pillanatban figyelmeztet, hogy „vigyázz, nemsoká leme….” 😛
Ehhez hasonlóan kevés részre bontották az akku státusz kiejlzését a:
Canon EOS-300D
Canon EOS-350D
Canon EOS-400D
Canon EOS-450D-nél, de még a
Canon EOS-40D-nél és a
Pentax K20D-nél is.

Aztán eszembe jutott, hogy a Nikon D80-ban, D300-ban is milyen precíz akkutöltöttség kijelzés van, és megnéztem a Nikon D60-at is.
Nos, ott azért nincs annyire sok részre bontva, de még a belépőszintű D60-nál is harmadolták az akku ábráját.

A Sony is ügyes az InfoLithium akkujaival, az Alpha DSLR-A700-nál százalékos kijelzés is rendelkezésünkre áll.

Többi gépnél nem tudom hogy van…

De vajon miért van az, hogy némelyik gyártó ezt nem tartja fontosnak?
Hja persze rá lehet fogni, hogy ez inkább a prémium kategóriába való, de akkor miért nincs pl. a 40D-ben pontosabb kijelzés (szerencsére ott azért időben jelez a gép)?

Emiatt picit haragszom az Olympus tervezőire. Olyan ez, mintha úgy adnának el egy autót, hogy csak 20 km-rel a tank kifogyása előtt kezdene világítani a kis piros lámpicsek. Aztán ha leáll a motor, akkor ígyjártál.

Hát ígyjártam.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) Akkumulátor töltöttség pontos visszajelzése luxus? bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük