Ágyúra verébbel?
avagy Zuiko Digital ED 14-35mm f/2 SWD

Olympusék úgy vezették be a FourThirds rendszert, hogy milyen jó a kis szenzor, mert kis objektíveket lehet csinálni. Nos, volt már a kezemben pár brutális Zuiko Digital monstrum, de azért ez a 14-35-ös is megéri a pénzét.

Olympus E-520 tesztünket összekötöttük egy objektív teszttel is, ami jó, mert így dupla haszon, szimpla élvezet. Vagy fordítva? Ma úgy meg vagyok kavarodva, már a cím se ment 😀

No szóval két szép doboz érkezett az Olympus Hungary Kft.-től, egyikben az E-520-as váz, másikban az objektív. Gép annyira nem okozott nagy meglepetést, hiszen pár hete járt nálam a kistesója, az Olympus E-420.


Az objektívet azonban még nem láttam. Sőt, valamilyen oknál fogva kevertem a 12-60-assal, ami viszont már az Olympus E-3 tesztünk során járt Peturnál. Úgyhogy amikor a dobozt megláttam, meg is lepődtem, hogy a Zuiko Digital ED 14-35mm f/2 SWD felirat díszeleg rajta és hogy csak 35 mm-ig megy (×2 ugye a FourThirds miatt, de mégis), akkor ez már milyen lesz. De aztán megpillantottam az F2 feliratot, meg az SWD ultrahangos motorra utaló jelzést.
Hohóó, mégiscsak érdekes lesz ez.

Amint kibontottam a dobozt, majd hátraestem. Ez a monstrum borzalmasan nagy. Kézbefogva újabb döbbenet.
Jujj és milyen nehéz, miből van ez, ólom üvegből? 😀
A legdurvább talán a frontlencséje. 80 mm tiszta üveg. Olyan nagy, hogy a 82-es szűrőmeneten kívül más nem is fért oda, így semmilyen felirat nem is látható rajta.

Az SWD-t egy gyors próbának vetettem alá és megállapítottam hogy elképsztően gyors. Valamelyik Zuiko Digital SWD bejelentésénél az Olympus azt írta, hogy a világ leggyorsabb élességállíása. Akkor csak legyintettem, de tényleg nem láttam még ilyen sebességgel tekerni objektívet.
Maga az élességállítás folyamata viszont már nem ilyen pöpec, ami persze lehet az E-520 váztól is. Néha 2-3 lépésben áll be a végső élesség, ami a néhány pillanatnyi megállások miatt már nem tűnik olyan Forma-1-es sebességűnek. Persze nem is lassú, de nem különösebben gyors.

Sok képet még nem készítettem vele, az érzékenység tesztet (tábla 1,5 méterről) ezzel csináltam, F8-as rekesszel, hát ott nem nagyon éreztem JPEG-ben, hogy kiütné a szemem a rajzolat. Lehet F8 már túl szűk neki.

Lőttem még tegnapelőtt egy virágról közelit F2-vel, hogy megnézzem nyitott fényrekesszel mit bír a „kicsike”.

Na itt azért kieresztette az oroszlán körmeit és ismét bizonyosságot nyert a FourThirds rendszer és a ZD objektívek egyik igen nagy előnye: nyitott blendével is remek képük van.
Rajz rendben, bokeh szerintem szép, DOF meg odarakja magát rendesen 🙂

Sajnos azóta elég trutyi idő van, no meg be kellett fejeznem a Fuji S100FS cikket, és még az Epson 4880-assal is végezni kellett, de majd lassan nekiesek a tesztképek tömkelegének, csak ahhoz szikrázó napsütés kéne (muszáj kemény fény az objektív kontrasztjának érzékeltetéséhez).

Ápdét 2008.06.06.: Két új képet feltettem (kislány portré, szamóca), igencsak baba ez az objektív…

Az oldalon szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük