Firefox 3 és 2 bookmark/könyvjelző szinkronizálás

Érdekes problémába futottam bele pár napja. Asztali gépemen Firefox 3, míg notebookomon még a Firefox 2 fut. Valamiért az Istennek nem ment a korábban már működő könyvjelző-szinkronizáció.

„Járt utat járatlanért fel ne hagyj!” – szól a mondás, amit alapvetően be is tartok.

A Firefox 3 azonban első körben annyira megtetszett, hogy meg is tartottam.
Igen ám, de pár hónappal később feltűnt, hogy mintha a notebookomon lévő Firefox 2 könyvjelzőibe nem kerülnének be a Firefox 3-ba elmentett új könyvjelzők.
Korábban, amikor mindkét gépen Firefox 2 ment, ezzel semmi gond nem volt. A bookmarks.html fájlt kellett szinkronizálgatni az Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\…….\ könyvtárból.
A Firefox 3 azonban nem írt ebbe a fájlba, hiába vettem fel új könyvjelzőt.

A megoldás azonban közelebb volt, mint gondoltam.
Elmentettem egy új könyvjelzőt, majd fájlkereséssel rákerestem a frissen írt fájlokra (start/keresés/fájlok vagy mappák, dátum megadva).
Észrevettem, hogy a places.sqlite fájl változott. Nosza, átmozgattam egy átmeneti könyvtárba, elindítottam a firefoxot és láss csodát, csak azok a könyvjelzők voltak meg, amelyek még a Firefox 2-ben is megtalálhatók voltak. Magyarul azok, amik a bookmarks.html-ben is megtalálhatók.
Visszamásolva a places.sqlite fájlt a bookmarks.html mellé, majd ismét elindítva a Firefoxot újból megvoltak azok a könyvjelzők is, amelyeket a Firefox 3-mal mentettem.

A Firefox 3-mal mentett könyvjelzők tehát a places.sqlite fájlba kerülnek. Innen már csak egy gyors google-s keresés és már meg is lett a megoldás.
Mint kiderült, a places.sqlite nem csak az új könyvjelzőket, de a history-t, vagyis az előzményeket is tárolja. Ezért volt az, hogy nekem már 15 MB-nál tartott a mérete, ami azért izé, hát na, kicsit sok 😉
De van egy remek lehetőség, amit persze a Firefox készítői ismét csak jól eldugtak, mint ahogy a lemez cache áthelyezését is.

Ahhoz, hogy a Firefox 3 minden kilépésnél frissítse a bookmarks.html fájlt (s tudjuk szinkronizálni egy másik gép Firefox 2-esével, vagy éppen biztonságba helyezni későbbi időkre), a következőket kell tenni:

  • a böngésző URL sorába írjuk be: about:config
    Enter lenyomása után egy figyelmeztetés jelenik meg, hogy veszélyes vizekre evezünk. Erre nyomjunk OK-t.
  • A felsorolt listaelemek közül keressük meg a browser.bookmarks.autoExportHTML kulcsot, majd kattintsunk rá jobb egérgombbal
  • a megjelenő helyi menüben kattintsunk a ki/be (off/on) menüpontra, hogy a kulcs értéke true legyen.

Innentől kezdve a Firefox minden egyes kilépésekor létre fogja hozni a bookmarks.html-t, amelyben az újonnan felvett könyvjelzők is szerepelni fognak.

Persze ez még számomra csak fél megoldás, hiszen a Firefox 2-ben újonnan felvett könyvjelzőket nem tudom szinkronizálni a Firefox 3-mal, mivel a bookmarks.html fájlt csak akkor olvassa be a Firefox, ha a korábban említett places.sqlite fájl nem létezik.
De ezt aztán már igazán könnyű megoldani 🙂

Domshow-nak köszönöm: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2410

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) Firefox 3 és 2 bookmark/könyvjelző szinkronizálás bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük