Olympus SP-565UZ – mit ér 7.000 Ft?

Jelenleg az Olympus új ultrazoom gépe vendégeskedik nálam. Az öszvér SP-565UZ-t a gyártó az SP-560UZ-ből és az SP-570UZ-ből gyúrta össze. Pixinfo-s hírünkben egyszerűen úgy fogalmaztam, hogy az SP-560UZ bőrébe bújtatták az SP-570UZ-t. Nagyvonalakban ez igaz is, de vajon mit kell feladjunk a 7e Ft-os árkülönbözetért cserébe?

Az Olympus számomra az egyik legszimpatikusabb gyártó a digitális fényképezőgépekkel foglalkozó cégek közül. Hogy miért? Mert igen komoly innovációk fűződnek a nevéhez, gondoljunk csak a tükörreflexeseinek ultrahangos szenzortisztítására, az aktív státuszkijelzésre (állapotkijelzés során a képernyőn lépkedve módosíthatók az értékek), de az ő nevükhöz fűződik az első 20×-os zoomátfogású ultrazoom kifejlesztése is. Az más kérdés, hogy képminőség tekintetében ez mindenképpen kompromisszumos, de ez más gyártónál is így lenne.

Kissé tehát elfogultan indulok az új géppel való ismerkedésnek, hiszen az SP-560UZ után az SP-570UZ-t is módomban állt tesztelni, ráadásul a bejelentéskor úgy jött le a történet, mintha az Olympus az SP-560UZ-t kicsit komolyabbra óhajtaná cserélni.

Így hát lehet, kicsit komolyak az elvárásaim, bár ezt talán az is indokolja, hogy az SP-570UZ és SP-565UZ között mindössze 7e Ft-nyi a különbség (95e Ft vs. 87e Ft).

Vajon miről kell lemondanunk ilyen kis eltérésért cserébe?
Nos, talán elég sokmindenről.
Nincs külső vakupapucs.
Nem 2,7″-os az LCD, „csak” 2,5″-os, ami ugyan nem óriási kellemetlenség, viszont a nagy betekintési szögről is le kell mondanunk, ami viszont az SP-570UZ-nél megvan.
Nincs aktív státuszkijelzés, vagyis a kezelés kissé nehézkesebb.
Nincs elektronikus zoomgyűrű.
Van viszont mellékelt microSD adapter.

Fene tudja. Így első körben úgy érzem, hogy még akkor is megéri inkább az SP-570UZ-t venni, ha nem használnánk külső vakut.
Képminőségben nem várok eltérést az SP-570UZ-hez képest, hiszen annak optikáját, szenzorát és képfeldolgozó rendszerét megörökölte az SP-565UZ.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Olympus SP-565UZ – mit ér 7.000 Ft? bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük