Elektromos autót mindenkinek?

Most olvastam, hogy a Nissan 2010-re ígéri az első, teljesen elektromos hajtású autót. De jó lesz ez nekünk?

Akinek nincs autója, az is tisztában van azzal, hogy Földünk klímaváltozásáért a kutatók többek között a kipufogó gázokat okolják. Nem hiszem, hogy ezzel nagyon vitatkozni lehetne. Tény, hogy ha az ember Budapesten egy hétköznap délelőtt kiáll valamelyik forgalmas út mellé, akkor javarészt 1, vagy esetleg 2 utast szállító autóval találkozik. Sokan járnak be a munkahelyükre autóval, ami így globálisan nézve jelentős környezetszennyezést okoz – valljuk be, kicsit feleslegesen. Persze most ne menjünk bele abba, hogy ezt mi idézi elő illetve mi gerjeszti, hogy kevés a BKV járat (ami van, azt is csökkenteni akarják), hogy szutykos a tömegközlekedés, hogy valóban tömegnyomor van és bűz, az aluljárókban sem kellemes sétálgatni, stb.stb.
A lényeg, hogy sajnos a környezetünk látja ennek kárát, ami ugyan minket jelenleg még nem érint, de néhány évtized múlva bizony súlyos problémákat fog okozni (ahogy nálam okosabb emberek már megmondták: fiaink és unokáink fizetik meg a mi nem túl zöld gondolkozásunk árát).

Másik oldalról nézve:
Akinek van autója, az saját zsebén érzi, ahogy most az üzemanyag árak emelkednek, s egyre drágább így a közlekedés és a fuvarozás (ami persze közvetetten minden termék árában előbb-utóbb meg is fog jelenni).

Adott tehát a feladat:
Készítsünk egy olyan autót, amely független a benzintől és környezetet sem károsítja. Legyen mindenkinek elektromos autója!
Ha nem is ilyen vehemenciával, de a Nissan legalábbis komolyan gondolja az elektromos autók bevezetését.

De álljunk meg egy szóra.
Képzeljük el, mi lenne akkor, ha hirtelen az összes dízel és benzin üzemű autót kivonnák a forgalomból és helyette mindenki elektromos autót használna.

Honnan nyernénk ennyi villamos energiát?
Ha csak hazánkat nézzük, itt jelenleg kb. 3,5 millió autó van forgalomban. Márpedig az elektromos autók nem zseblámpa-elemről üzemelnek, hanem komoly teljesítmény igényük van.
Vajon miből állítanák elő az ehhez szükséges villamos energiát? Pusztán szélenergiából? Kizárt. Napenergia? Az max. kiegészítésre jó. Vízerőmű? Nincs is annyi folyó Magyarországon, egyébként is a felduzzasztott folyók sem nevezhetők túl környezetbarátnak (legalábbis eleinte, hiszen később az így keletkezett mesterséges tavak remek élőhelyet adnak sok-sok madárnak és vizi állatnak).
Atomenergia szóba jöhet, bár sokan ágálnak ellene (pedig talán a legtisztább energiaforrás, ha az elhasznált fűtőrudak tárolását megfelelő körülmények között és biztonságosan teszik).

No és ha tényleg ilyen drasztikusan emelkedne a villamos energia iránti igény, vajon nem pont ugyanaz történne az áram árával, mint most a benzinnel? Ó dehogynem. Csak akkor a Mari néni is többet fizetne a szomszédban, akinek annyi köze van az autókhoz, mint nekem a lótenyésztéshez.

Mi is akkor a megoldás?
Törekedni kell a minimális légszennyezésre, de ehhez nem csak új technológiák bevezetése, hanem egy picit felelősségteljesebb gondolkozás és egy kis áldozat meghozatala is szükséges. Ez utóbbi az, ami miatt szerintem bukik a dolog.
Aki több tíz km-ről jár munkába, nyilván nem azért ül autóba, mert kényelmes. Viszont ha neki 20%-kal többet kellene fizetni, csak hogy környezetbarátabb megoldással utazzon, esetleg 50%-kal több időbe is telne mindez, gyanítom, nem tenné meg ezt a lépést. Ugyanakkor egy milliomos – akinek nem kottyanna meg, ha 100e Ft helyett 120e-et fizetne havonta utazásra – nem fog azért buszra szállni, hogy majd a sutyerák szomszédja unokája ne kapjon asztmát 3 évesen.

Nekem az a meglátásom, hogy még ha látjuk is a globális problémát, tenni ellene nem igen tudunk. Legalábbis akkor nem, ha ez összefogás nélküli próbálkozás.
Pénz beszél úgyis, ha nem kell benzin, majd kell áram, ha nem áram kell hanem hidrogén, akkor az lesz drága, talán ezzel együtt a víz is, mert abban is sok hidrogén van 😛

Vagy én vagyok túl Pesszi Miska? 😀

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

7 hozzászólás a(z) Elektromos autót mindenkinek? bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük