Digitálisfotó kérdezz – felelek #89

Üdv!

A segitségét szeretném kérni:
Szóval a pentax mellett döntöttem, csak azt nem tudom melyik modellt válasszam, mert ugye a k10d és a k200d kb egy árkategória, de nem tudom eldönteni hogy melyik lenne nekem inkább megfelelő, vagy esetleg várjak még amíg a k20d ára lejjebb megy és vegyem meg azt. A képeim
alapján kikövetkeztethető, hogy a gépet nem mindennapos fotózásra, esetleg munkára használnám, de azért elég gyakran előveszem. Minőségi és izléses fotókat szeretnék csinálni, amik nem csak dokumentációs céllal készülnek, remélem tud nekem segiteni a dilemmámban. Még annyit hozzáfűznék hogy szeretnék használni a géphez régi objektíveket is (k, m42). ((Ha ideje engedi ajánlhatna pár objektivet is valamint kiváncsi lennék a véleményére a sigma 17-70 vs pentax 17-70 témát érintően))
Előre is nagy köszönettel: Bódis Pál


Kedves Pál!
Az a helyzet, hogy legszívesebben a K20D-t ajánlanám modernebb szolgáltatásai és CMOS szenzora miatt, de a helyzet az, hogy a K10D/K200D is csodaszép képeket készít. Az pedig, hogy 15 Mpixel, vagy 10 Mpixel, tulajdonképpen csak akkor számít, ha igen nagy méretben szeretne papírképeket készíteni (min. 40×30 cm), vagy ha valaki annyira rosszul komponál, hogy 75%-át a képnek ki kell dobni. A cseppálló kialakítás (K20D/K200D) csak akkor fontos, ha szemerkélő esőben is szeretne képeket készíteni.Hogy szüksége lesz-e a K20D ISO3200 és ISO6400 érzékenységére, azt az eddig készített képek alapján elég jól ki lehetne találni. Szintén a K20D egyedüli szolgáltatása az élőkép mód (LiveView) ami ugyan könnyít a fej fölül fotózásnál, de a kézi élességállításhoz a gyenge nagyítás még nem teljesen elég. A kicsit nagyobb, de jobb betekintési szőgű LCD és az SDM objektívek támogatása miatt én inkább a K200D-t venném, a K10D-vel szemben. Máshogy fogalmazva: a K10D-t ki is húznám a listáról, s így már csak a K20D és a K200D között kell dönteni, ami a fentiek alapján történhet (mire van szükség).

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

7 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz – felelek #89 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük