A micro FourThirds rendszerhez elsőként a Leica fejlesztett makró objektívet, amelyet aranyárban mértek…
Őt követte az Olympus M. Zuiko Digital 60mm F2,8 ED Macro 2012-ben. A Panasonic 2015-ben jelentette be a
Lumix G 30mm f/2,8 Macro objektívét, amely szintén 1:1 leképezési arányt kínál.
Ennél nagyobb nagyítást a mikro NégyHarmad rendszerben eddig nem kínáltak, de aztán jött a Photokina 2016 és az Olympus a nulladik napján bejelentette új makróobjektívét, az Olympus M.Zuiko Digital 30mm f/3,5 ED Macro-t. Az új objektív ugyan fényerőben gyengébb, mint az eddigiek, de leképezési aránya 1,25:1, amely 25%-kal jobb, mint az eddigiek.
De hogy mire is elég az 1,25:1? Nos, ha csak az mFT rendszer szenzorméretéből számolunk, akkor ez azt jelenti, hogy 13,8 mm széles területtel a teljes képmező kitölthető. Elég ígéretesen hangzik.
Egy dolog persze a puszta számadat, egy másik viszont a használhatóság és a képminőség. Tesztünkben mindkettőnek igyekeztünk utána járni.
Az rögtön lejött, hogy az f/3,5 fényerő csak végtelen tárgytávra vonatkozik. Nyilván erős a belső kihuzat megváltozása, emiatt aztán komoly nagyításoknál jóval több fényre, vagy hosszabb záridőre van szükség. Olyannyira erős ez a hatás, hogy több blendényi eltérés is tapasztalható a szükséges záridőben nagy tárgytávolság és 1,25:1 leképezési arány között.
Ezt leszámítva más problémát nem tapasztaltam, a rajzolat megfelelő, sík témánál csak az extrém sarkokban van enyhe fókuszból kiesés, legalábbis max. nagyításnál. A közelpont sajnos elég rövid, így maximális nagyításnál gyakorlatilag bele kell mászni az objektívvel a témába, ami miatt élőlények fotózására kevésbé alkalmas (no meg a fényt is eléggé eltakarhatja az objektív).
Mindezek ellenére brutális, hogy mire képes ez a kis objektív, igazából nem is makrófotó ez már, hanem mikroszkóp 🙂
A végleges cikkünk az objektívről:
Olympus M.Zuiko Digital 30mm f/3.5 ED Macro teszt
Egy pár tesztfotó előzetesen (teljes képek, kivágás nélkül, de nem teljes felbontásban – utóbbiak a fent linkelt cikkből linkelve érhetők el):