Ismét objektívet tesztelünk

2016. október 12. szerda – 08:46

És nem is akármilyet.
Brutális egy darab.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De elsőként talán játszunk tippelőset: Milyen objektív van a gépen? 🙂

Plusz egy kép:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annyit már most látok, hogy hihetetlen precízül megalkotott objektív, laterális kromatikus aberrációt gyakorlatilag elfelejthetjük (van azért egy kicsi, de tényleg nagyon minimális és rekeszeléssel könnyen gyógyítható), ugyanakkor a longitudinális (axiális) CA sem túl jelentős, bár ez talán jobban érezhető.

Van azonban egy nagyon érdekes jelenség, amire nem tudok magyarázatot találni. Ha valaki sejti mi lehet ez, kíváncsian várom:
rekeszelés során a fókusz enyhén elmászik (távolabbra). Teljesen fix állványról dolgoztam, rögzített fókusszal, csak a gépen tekertem a rekesz állítást, mégis mászik kicsit a fókusz hátra.
Mi lehet ez? :O
maxaperture

smallaperture

Az elkészült és megjelent tesztünk az objektívről itt olvasható:
Kipróbáltuk: Nikkor 105mm f/1,4E ED AF-S


 1. 2 hozzászólás a “Ismét objektívet tesztelünk” bejegyzéshez

 2. Szerintem a szférikus abberáció lehet a ludas.
  Nyitott blendén az optikai tengelytől távolabbi rész a domináns (a fény nagy része innen érkezik), amelynek a fókusza nem pont ott van, mint az optikai tengelyhez közeli résznek. Ezért a rekesz állítással mászhat a fókusz, ha az optikában a szférikus abberáció nincs kellő mértékben korrigálva.

  fizikus szólt hozzá 2016. okt. 12. napján 09:27-kor.

 3. Köszi, én is valami olyasmin agyaltam, hogy a lencsetagok külső széleivel lehet valami, ha már rekeszeléssel változik. De hogy ez befolyásolja a tárgytávot, az elég durva :O

  Igazából az még a nagy kérdés, hogy ez használat során mennyire jelent problémát. Van-e olyan, hogy az ember beállítja a fókuszt, majd utána állítja a blendét. Az a sejtésem, hogy elég esélyes, hogy van, ugyanis nyilván ha kézi élességállítás van, azt nyitott blendén végezzük, mert ott jobban látszik a helyes fókusz a kisebb DOF miatt, aztán rekeszelés… De ez így most elég problémás lehet.
  Más kérdés, hogy komolyabb távolságoknál van-e ilyen hatás, vagy csak közeli témánál jelentkezik.

  Birdie szólt hozzá 2016. okt. 12. napján 10:42-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.