Vakus derítés napfényes portréfotózáskor

Azzal mindenki tisztában van, hogy a portréfotózásnál a delelő nap a lehető legrosszabb. Vannak azonban helyzetek, amikor nem sokat variálhatunk az időponton. Mit lehet tenni?

Kézenfekvő megoldásnak tűnik a derítőlap használata, amelyből 110 cm átmérőjűvel már igen jól lehet dolgozni. Igen ám, de az erős fény vakít, hunyorgásra késztet, rosszabb esetben még könnyezni is kezd a portré alanya, ami egy szép smink esetében akár „életveszélyes” is lehet.

Marad tehát a villanófény, mint derítő eszköz.
Sajnos nagyon sok helyen látom, hogy magukat profi fotósnak nevező fényképészek a gépen lévő rendszervakuval villantják „képen” a delikvenst. Ennél rosszabb megoldást talán nem is találhatnánk. Ennél még az is jobb, ha egy segítővel csak a fotózás pillanatára fordítjuk az arcra a derítőlap fényét. No persze ehhez kell segítő is, de mindent a jó képért, nem?

Ha viszont nem a gépen van a vaku, akkor valahogyan meg kell oldani a kioldását.
TTL Off-camera kábel nyilván felejtős, hiszen 3 méter az 3 méter (mármint a távolság a gép és a vaku között).
Marad a rádiós kioldó.
Igen ám, de az olcsóbb fajták csak elvillantani tudják a vakut, vezérelni, TTL módban beállítani nem. Márpedig ha csak egyszerűen elvillantjuk a vakut, akkor a maximális zársebességgünk egybe fog esni a gépünk vakuszinkron idejével, ami általában 1/250 mp környéki. még ISO100-nál, F4 rekesznél is bőséggel efeletti zársebesség szükséges a jó expozícióhoz. Mondhatnánk, hogy akkor szűkítsük a blendét. De ez nem járható út akkor, ha kis mélységélességű, szép portréfotót szeretnénk.

Ezen kezdtem filózni, mire két megoldás jutott eszembe:
– variálható áteresztő képességű ND szűrő (VND), amely a napsütés erősségétől függően beállítható ideális szűrési fokra úgy, hogy a zársebesség 1/125-1/200 mp közé essen.
– E-TTL vakukioldó, így 1/250 mp alá is mehetünk a zársebességben.
Utóbbinál kérdés, hogy vajon több vakut hogyan használhatunk, hiszen általában egy adót és egy kioldót kapunk.

Ennek szeretnénk utánajárni következő cikkünkben, mely természetesen a Pixinfo.com-on jelenik majd meg.

Frissítés: s meg is jelent: Portré fotózás erős fényben: HSS vagy vND szűrő?

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük