Sigma 18-200mm vagy Sigma 18-250mm?

Aki APS-C szenzoros DSLR-rel rendelkezik, s egy utazás alkalmával nem kíván magával cipelni sok-sok objektívet, óhatatlanul az utazózoomok jutnak eszébe. De vajon melyiket érdemesebb megvenni?

Amikor valaki megvásárolja élete első tükörreflexes fényképezőgépét, általában még nincs tapasztalata arra vonatkozóan, hogy milyen objektívet is kellene válasszon. A kitobjektívek túlnyomó többségükben rövidnek bizonyulnak, hiszen ha a középtele végéig eljutunk velük, akkor már szerencséseknek mondhatjuk magunkat (s ezt főleg a Nikon vázakhoz kapható „hosszabb” objektíveknél érhetjük el).

Egy ultrazoom kompaktról feljebb lépő hobbi- vagy amatőr fotós számára bizonyára furcsa lesz az első néhány hét, amikor tekerné még tele irányba az objektív zoomgyűrűjét, de már nincs tovább. Aki szereti a nagyobb gyújtótávolságot, de egyben a nagylátószögű fotózásról se mondana le objektívcsere nélkül, vagy éppen utazáshoz készül és nem kíván komolyabb objektívparkot magával cipelni, az jól járhat az utazózoom objektívekkel.

A Tamron 18-270mm f/3,5-6,3 Di-II VC LD Asph Macro optikáját már kipróbáltuk, most a Sigma 18-250mm f/3,5-6,3 DC MACRO OS HSM és a Sigma új 18-200mm f3,5-6,3 DC MACRO OS HSM (C) objektívét fogtuk vallatóra.

A két változat között árban minimális a különbség, így első ránézésre talán a 18-250 mm-es tűnhet jobb választásnak, hiszen nagyobb telét kínál. Viszont a Sigma új szériás Art, Contemporary és Sport kategóriákba sorolt modelljei eddig kivétel nélkül kiváló teljesítményt tudtak felmutatni.

A tesztek pedig azt mutatják, hogy a 18-200mm C valóban jobb. Nem kívánok most komolyabb fejtegetésekbe kezdeni, hiszen erről fognak szólni az objektíveket bemutató cikkeink, de annyit most elárulok, hogy komoly fejlesztésen esett át a 18-200-as, aminek következtében nyitott rekesszel határozottan jobb képminőséget tud felmutatni, mint a 18-250mm-es változat. Persze itt is igaz az általánosságban érvényes megállapítás: kis képméretnél nem lesz jelentős a különbség, aki viszont szereti részleteiben is nézegetni a képeit, vagy sűrűn alkalmaz utólagos képkivágást, képminőségben mindenképpen jobban jár a 18-200 mm-es változattal.

További részletek hamarosan…

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük