Pentax MX-1 teszt

A Nikon APS-C-s csúcskompaktja után a Pentax első prémium kompaktját kaptam tesztre. Nos, van kontraszt, úgy látom, de nehogy azt gondolja bárki, hogy csak a Nikon előnyére.

Talán nem annyira szerencsés dolog APS-C szenzoros gép után közvetlenül kompaktot tesztelni.
Az ember hajlamos megszokni a jót és utána elvárni azt egy egyszerűbb géptől is.
Jóllehet, a Nikon Coolpix A idegesítő videómód váltása a francnak se hiányzik, s lám, a Pentaxosok tudtak dedikált videófelvétel gombot a gépre rakni.
Viszont úgy látszik mindenkinél picit furán működnek a dolgok.

Az első probléma valószínűleg csak firmware hiba, mely a beépített ND szűrő automatikus módjában jelentkezik, automatikus expozíció sorozat készítésekor. Ez esetben ha a fénymennyiség indokolja az ND szűrőt, a gép aktiválja azt, de csak az első képkockára. A második és harmadik kép szűrő nélkül készült, de olyan záridőkkel, mint ami ND szűrővel lenne ideális. Magyarul közel 3 Fé-kel túlexponált kép az eredmény.

A másik agyrém magából a designból adódik. A Pentax annyira akart hasonlítani a régi MX filmes gépre, hogy még a nyakpántot tartó füleket is ugyanoda, előre helyezte. Ennek eredménye, hogy nyakban lógva is gyönyörűen az eget nézi a gép, ami egyrészt baromi hülyén néz ki, másrészt idegesítő is.

Ezen kívül még egy érdekességre derült fény: F8-nál már olyan diffrakció van, ami ijesztően ellágyítja a képeket. Persze az is lehet, hogy a szokásos lágyulás mellett nyitottabb blendén az átlag kompaktoknál sokkal jobban dolgozik a fényerős (f/1,8-2,5) objektív. De a lényeg, hogy F6,3 és F8 között drámai különbség van (F7,1 még egész jól használható).
Sajnos erre csak a teszt közepén derült fény, így jópár tesztképet meg kell ismételjek, pedig a feleslegesen végzett munkánál semmit sem utálok jobban.
Ráadásul a mai Panasonic és Sony bejelentések miatt eleve nyűgösebben ébredtem, aztán még ez is 😛 Hát nem lett jó kedvem, pláne, hogy a templombelsős tesztképeket is lekéstem, de csak 1 órával 😛

De majd holnapra kialszom magam és újult erővel nekiesek a hátralévő tesztképeknek.

Egyébként jó masina, tetszik is, de olyan elborult árat találtak ki neki, hogy szerintem ember nem lesz, aki megveszi, hiszen ennél olcsóbban lehet MILC-hez jutni, jobb képminőséggel, kisebb DOF-fal, s még tömegben sem kell többet cipelni, bár igaz, a vakut külön kell hordozgatni…

Íme részletes Pentax MX-1 tesztünk.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük