Olympus OM-D E-M5: a csúcs MILC

Ritkán esik meg velem, hogy egy fényképezőgép teszt során az a gondolatom támad, hogy „na ezt aztán jól összeraktátok, srácok!”.
Pedig most ezt gondolom.

Pár napja van csak nálam az Olympus legifjabb cserélhető objektíves tükör nélküli (MILC), vagy ahogy másként is nevezik kompakt rendszer fényképezőgépe (CSC), de máris érzem, hogy ez egy (elnézést a szóért, de) k*rva jó gép lett.
Itt aztán az Oly beleadott apait anyait.

Az Olympus MILC szériában új, de a Panasonicnál már használt 16 Mpixeles szenzort került a mikro NégyHarmados gépbe, ami már eleve kiemelné a PEN-ek közül. De ez azért még nem minden.
Végre nem opcionális az elektronikus kereső, erre a gépre már ráépítették azt. Ráadásul az OM filmes gépek dizájnjába szépen bele is dolgozták.
A nagy felbontású keresőnek pixelmentes(nek látszó) képe van, ugyanakkor a látható kép mérete is kellően nagy.
A hátsó kijelző ennél a gépnél már nem LCD, hanem a kiváló képet produkáló OLED. Tökéletes feketék vannak, imádni való. A felbontása mondjuk nem éri el a közép (vagy most már a Nikon D3200-zal a belépőszintű) DSLR-ek LCD-inek VGA felbontását, de így is szép részletgazdag képet kapunk. Meg merem kockáztatni, hogy ennél nagyobb felbontás már nem adna sokkal több pluszt.
A kijelző felülete ráadásul érintésérzékeny, így pl. a fókuszterületet egy pillanat alatt áthelyezhetjük.

Nagyon tetszik a dupla vezérlőtárcsa, a kiváló zajszűrés (ami ISO6400-on is tök jó képeket ad), a részletesen testre szabható beállítások. Azt még nem tudom, hogy a FullHD videó vajon mennyire humbug, mennyire valóban 2 Mpixelnyi részletességű, de majd kiderül.

Aztán a gép mellé kaptam egy M.Zuiko Digital 12-50mm f/3,5-6,3 EZ MSC obit is.
Bár a 12-50mm-es objektívről tervezünk egy részletes bemutatót is, annyit előzetesen is érdemes megemlíteni, hogy MILC kategórián belül méretes objektívről van szó, de bőséges innovációkkal. Az elülső elektronikus élességállító gyűrű mögött a zoomgyűrűt találjuk, amely két üzemmódban is használható: fotózáskor mechanikus zoomként, videózáskor elektronikus zoomként. Óriási puszi az Olympus-nak ezért az ötletért! De itt még nincs vége! Az objektív két nyomógombbal rendelkezik, egyikük az L-Fn, mely a váz egyedi beállítások menüjében programozható. Másikuk a Macro gomb, amelyet megnyomva a zoomgyűrűt előre tolhatjuk, így lépve igen jó nagyítású makró módba. Ez esetben az objektív 43 mm-es gyújtótávolságra áll be, melyet nem is változtathatunk meg. A leképezési arány ekkor kicsit jobb, mint 1:2. Ez pedig a (mikro) NégyHarmados rendszerben azt jelenti, hogy 36 mm széles téma is bőséggel kitölti majd a képmezőt.

Szóval le a kalappal az Olympus előtt, ciki helyzet ide, ciki helyzet oda, az OM-D E-M5 baromi jó gép lett!!!
Rohadt jó kis gép ez, igazi „must have” masina. A 12-50 meg a hab a tortán.

Aztán persze lehet, hogy én nem jutok el ezzel a szettel még Bécsig se, de legalább a negyedik napon se lesz ettől akkora arcom, mint ide a bécsi kapu és nem „mobiltelefonos” szintű képekkel égetem majd magam. Tolok én majd nektek pár olyan képet, ami fotóshoz méltó 🙂

Frissítés: 04.22.
Találtam egy lovat 🙂

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük