Digitálisfotó kérdezz-felelek #128

Kedves Birdie!

A mellékelt két fotót a Figyelőnet internetes oldaláról szedtem le. Szeretném előrebocsátani, hogy mindegyik politikai oldaltól távol tartom magam, és egyáltalán nem a politika, hanem a fotóval történő médiamanipuláció az, ami ebben az esetben érdekel, még akkor is, ha persze a médiamanipulációnak jól érzékelhető politikai háttere van.

Tehát: úgy gondolom, hogy olyan bemozdult fotót, és olyan, a főtémán kívüli elemet tartalmazó fotót, mint amilyet a mellékelt képeken látunk, jól képzett fotós nem tesz közzé, kivéve, ha valami szándéka van vele. Én úgy vélem, hogy a cél mindkét esetben az volt, hogy a nézőt valamilyen kellemetlen érzés fogja el, érezze úgy, hogy valami nincs rendben. Úgy gondolom, hogy az ember ilyenkor az említett rossz érzést tudat alatt az ábrázolt személlyel hozza összefüggésbe.
Érdekelne, hogy (az ábrázolt személytől eltekintve) pusztán a fotózási technikát tekintve, Te mit gondolsz erről a két képről.

Üdvözlettel, Sz. Imre

Többieknek mutatom, a két csatolt kép ez volt:

illetve

Kedves Imre!

Jó a kérdés.
Előre bocsátom, hogy az én véleményem nem feltétlen mérvadó, de azért beszélgessünk róla.
Nézzük a dolog jó oldalát. Egy fotóriporter nem robot. Neki is vannak érzései, amelyeket belecsempészhet a képi világába. Az első képnél pl. érzékeltethette, hogy micsoda tömeg és tolongás volt a mélyen tisztelt Köztársasági Elnök Úr nyilatkozatán. A második, hátra fókuszált fotóról nekem az jut eszembe, hogy a mondandó viszont iszonyú unalmas lehetett és érdekesebbek voltak a falon a képek, mint a Köztársasági Elnök Úr beszéde.
Aztán persze lehet, hogy mindez csak véletlen, egy gyorsan elkapott, sietve készült kép, meg egy rosszul fókuszált fotó.

Hogy mi kerül be egy cikk illusztrációjaként, az már a szerkesztő feladata és felelőssége. Hogy mennyire manipulatív? Csak annyira, mint bármelyik hír, vagy cikk.
Ha belegondolsz, a válság kezdetén elindított médiaörület is manipulatív volt, gyakorlatilag az ültette el az emberek fejében azt a gondolatot, hogy „nehogy vásároljunk, mert válság van”. Ennél nagyobb gerjesztő erő nem is tudom, van-e másik.
Ha szépen csendben folytak volna az események, akkor fele ekkora válság nem lenne Mo-on (mint ahogy egyébként a 2009-es majdnem államcsődről sem beszélt az akkori kormány, megjegyzem nagyon bölcsen, tanulhattak volna belőle az új kormány tagjai).

Szóval a kérdésnél maradva. Ebbe a képbe mindenki azt gondol bele, amit akar, vagy amit tud. Én nem érzem úgy, hogy ez túlzottan manipulatív lenne, vagy esetleg hátsó politikai szándék vezérelte volna akár a fotóst, akár a szerkesztőt. Azt sem mondanám, hogy provokatív. Persze kizárni nem lehet.
De ezt majd a T. Médiahatóság eldönti 😀

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz-felelek #128 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük