Panasonic Lumix DMC-GH1

Teljesen ismeretlen vizekre fogok evezni a következő napokban, ugyanis operatőrködnöm kellene. A Panasonic új FullHD videózásra képes micro Four-Thirds gépe van nálam, a Lumix DMC-GH1.

Fotózás szempontjából semmi új dologra nem kell számítani a Petur által már tesztelt Panasonic Lumix DMC-G1-hez képest. Bár a GH1-be új szenzor került, amely teljes pixelszámában eltér a G1-étől, úgy hiszem képminőségben nem lesz szemmel észrevehető eltérés.

A fő eltérés a két modell között az, hogy a GH1 FullHD videófelvételre is képes. Ráadásul élességállítás is van felvétel közben, amely a DSLR-eknél egyelőre nem érhető el.

A masina maga nagyon kicsi, kb olyasmi mint egy méretesebb ultrazoom. Sőt, a 14-140-es objektív sem nagy.
Azért persze nem olyan könnyű, mint amilyen kicsi.

Fogása egész kellemes, bár ha az első vezérlőtárcsát kicsit feljebb tették volna, szerintem jobban kézre állna. A markolat vékony, burkolata pedig nem gumi. Izzadó kézzel kellemetlen lehet.
A keresője brutálisan nagy képet ad, belenéztem, elszédültem. Najó, kis túlzás, de egy APS-C-s tükörreflexes is megirigyelné ezt a méretet (a Canon EOS-40D/50D-nek kisebb keresőképe van 😛 ).
A váltottszínes megjelenítés és a 480 ezer szubpixel miatt a keresőben (pontosabban elektronikus keresőben) látható kép gyönyörűen részletgazdag, igaz, a szokásos furcsaság megvan: nem szabad gyorsan jobbra-balra tekingetnünk a keresőben, mert szétesik a kép a három alapszínre 🙂

A HD videókat valami eszméletlen hülye helyre képes pakolni a GH1:
\PRIVATE\AVCHD\BDMV\STREAM
Itt vannak a .mts fájlok, vagyis az AVCHD tömörítésű sztereo hangot (AC3, 48 kHz-es mintavételezéssel, 192 kbps bitrátával) is tartalmazó videók.
SMPlayer gond nélkül lejátsza.

Azért így belegondolva elég baba ez a FullHD.
Kimentett állóképből simán lehet csinálni 10×15-ös papírképet 🙂

A mozgóképrögzítésnél AVCHD mellett motionJPEG is használható, ez HD, WVGA, VGA és QVGA felbontásban (1280×720, 848×480, 640×480, 320×240).
Az egy menetben felvehető videó hossza 30 perc. Ha minden igaz. Ezt még ki kell próbálni.

Nos, elöljáróban nem is tudok és nincs is értelme többet mondani, a G1 tesztben leírtak 99%-ban igazak a GH1-re is, a HD videózás jó dolog, de nem vagyok operatőr, szóval…

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) Panasonic Lumix DMC-GH1 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük