Nikon D300s – a facelift

Ráncfelvarrást már sokszor láttunk a Nikonnál, kisebb felháborodás is követte, amikor a D70 után kijött a D70s, persze drágábban, de szinte alig változott az elődhöz képest. Most azért komolyabb módosítások történtek, s noha az ár megint elszaladt, a szolgáltatások azért jelentősen bővültek.

Sokkal nem tudnám kiegészíteni Petur kollégám Nikon D300s előzetes bemutatóját, hiszen a főbb változásokat ő már leírta.

Talán annyit tudnék így elöljáróban hozzátenni, hogy a videófelvétel közbe csak akkor tudunk élességállítást használni, ha a LiveView-ba állvány üzemmódban lépünk. Kézben tartó módban ugyanis a fázis-különbség elvű élességállítás indul el az AF gomb megnyomásakor, ez azonban meg is szakítja a videófelvételt.
Apró firmware probléma ez, egyetlen feltétellel megoldható volna:
If movierecording
startcontrastAF
else
{ If tripodmode startphaseAF else startcontrastAF }
endif;
Hiszen logikus lenne, hogy videófelvétel során nem akarjuk megszakítani az egész folyamatot egy élességállítással. Persze biztos nem ennyire egyszerű a dolog…

Megnéztem a Quiet expó módot is. Remek. Tényleg az! Sokkal csendesebb, persze a keresősötétedés is hosszabb, még ha gyorsan fel is engedjük az expogombot. Hogy mi is ez? A csendes mód, amikor a zárszerkezet nem akkor záródik, amikor a tükör is felcsapódik, ezek hangja ugyanis összeadódna és nagyobb zajt csapna, mint ha előbb a zár tenné a dolgát, utána a tükör csapódna fel. Igazán ötletes megoldás és még működik is!
Amit mondjuk nem értek, hogy miért kell ezt arra a tárcsára tenni, amelyiken a sorozat és önkioldó is van. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a csendes módot nem lehet kombinálni önkioldóval, vagy sorozattal Miért ne akarhatnék csendes sorozatot lőni egy színházteremben? Jó, persze a sorozat eleve hangos, de ezzel a megoldással halkabb is lehetne. Nem mindig a tárcsa a jó megoldás. Na mind1.

A hátsó navigáló gombokat jó, hogy áttervezték, én anno elég sokat szenvedtem a paraméterek „leokézásával”, ami a navigáló gomb közepének megnyomásával történhetett. Igen ám, de nem nagyon volt közepe, csak úgy érzésre lehetett sejteni, hogy hol is kellene megnyomni. No, most már van. Igaz, még így is elő-elő fordul, hogy a középen nyomás helyett jobbra gombot nyomok, de szerintem ez már csak az én bénaságom 🙂


A Dual-slot kettős kártyafoglalat viszont baromira tetszik. Egyértelmű jelzés ez arra, hogy a Nikon szépen lassan át fog térni SD kártyákra. Picit azért sajnálnám, ha tényleg megszűnne a CF támogatása, hiszen ezek jelenleg még mindig gyorsabbak, mint az SDHC-k (legalábbis a leggyorsabb változatok), viszont baromi jó, ha az embernek van két féle kártyája, s mindkettőt használhatja. Ha gyors kártya kell, akkor vesz Extreme IV-es CF-et, ha meg nagy kapacitás, akkor vesz SD-t.
Ráadásul a két kártya egyszerre is használható, akár backup jelleggel (mindkét kártyára ugyanazt menti), akár szétosztó elvvel (egyikre RAW-t, másikra JPEG-et), de természetesen úgy is lehet, hogy ha egyik betelik, kezdi a másikat. Hm, hol is láttam már ilyet? Hja persze, a D3X-nél, csak ott dupla CF foglalat van.

Az első fotózásunk is megvolt együtt, ismét csak úgy érzem, hogy döbbenetesen precízen beállítható a gép.

Egy kérdés van csak, az ár. Nos, az egy picit sziszegős. Mármint én sziszegek, ha meglátom. A D300 jelenleg 380e Ft (ami persze már eleve nem olcsó, de hát a tudást és a minőséget meg kell fizetni), erre jön rá a magasabb tudás és az új modell miatti felár + a HD videózás miatt bukjuk az EU vámmentességet, szóval a végösszeg így 480e Ft.
Azt hiszem már értitek, miért sziszegek.
Anno a Pentax K-7 teszt során agyaltam azon, hogy ér-e 120e Ft-tal többet az a váz a K20D-hez képest. Pedig ott bővebb változások történtek, mint a Nikon D300s esetében. Jó persze az az árkülönbség a K20D árához képest 70%, míg a Nikonnál „csak” 26%-nyi. Ezzel együtt azonban úgy érzem, hogy ha valaki nem óhajt sok HD videót készíteni (ami valljuk be, ezzel a géppel igen macerás, s valójában amatőr kreatívkodásra jó csak), akkor ablakon kidobott pénz az a 100e Ft.

Nagyon nem is csodálkozom rajta, hogy nem jött lázba a Nikon társadalom, miután kiderültek a D300s hivatalos specifikációi.
De hát ez csak egy facelift…

A végleges Nikon D300s teszt.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük