Digitálisfotó kérdezz – felelek #99

Makró objektív vásárlását tervezem Canon 400D-hez. Portéra és makróra is szeretném használni. E kettő közül – Canon EF-s 60mm F/2.8 Macro USM vagy Canon EF-S 100mm F/2.8 macro USM – melyik lenne a megfelelőbb? – Patina

Kedves Patina!

A két objektív közelítőleg hasonló teljesítményt nyújt, legalábbis ami a rajzolatra vonatkozik. Mindkettő remek makróobjektív. A 60 mm-essel az 1:1 leképezéshez 20 cm-es tárgytávolságot (13 cm-es munkatávolságot), míg a 100 mm-essel ugyanilyen leképezéshez 31 cm-es tárgytávolságot (19 cm-es munkatávolságot) használhatsz. A 60 mm-es obival egy kicsivel (kb 20%) nagyobb mélységélességed lesz 1:1 leképezésnél.
Portréra szerintem a 100 mm-es jobb választás, ha nagyon 50 mm-hez közeli kell, akkor ott az 50/1,8 (én mindkettővel rendelkezem).
Arra is érdemes gondolni, hogy pár év múlva az APS-C szerintem kellőképpen leamortizálódik a belépőszintre és a komoly fotósok már fullframe gépeket fognak használni, tehát mi is. Ilyen meggondolásból egy 100-as szintén jobb választás lehet (nem kell majd eladni váltáskor).
Rajzolatban a 60 mm-es is remek, de ha lehet fokozni, akkor a 100 mm-es makró még rátesz egy lapáttal. Kiváló részletező, fantasztikus kontraszt és teljesen aberráció mentes. Csak az ellenfényt nem szereti, olyankor csúnyán leromlik a kontrasztja, fátyolossá válik.
Szóval ha engem kérdezel, akkor én a 100-asra szavaznék.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz – felelek #99 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük