Digitálisfotó kérdezz-felelek #116

Kedves Birdie!

Ez a 116. kérdés akarna lenni!
Állványvásárlás miatt kérném a segítségedet!
Mi a véleményed a 7302YB MY Manfrotto állványról? Ez és a 190XPROB között ‘örlődöm’. Nálam ennél a két típusnál a könnyűség/kicsi összecsukhatóság áll szemben a 8,5 cm-es
minimális magassággal. Szerinted (is) az egybeépítettnél az összecsukott állapot-beli méret a a lábtól (gömb)fejig tart? Egy amatőr fotósnak miért kell(enne) cserélgetnie a fejeket?

Köszönettel: patina

Kedves Patina!

Az említett kompakt állványt nem ismerem, de a 190XPROB-t igen.
A kompakt állványok egybeépített feje viszonylag ritkán okoz kellemetlenséget. Legalábbis az egybeépítettség. Ha a fej jó, akkor úgyis ritka, hogy valaki cserélni akarja. Ha rossz, akkor viszont egyszerűbb a fejet lecserélni, mint az egész állványt.

Kezdjük talán az elején.
Az állványokat többnyire valamilyen terhelésre méretezik. Kompakt géphez elég egy kis állvány is. Tükröshöz alapobjektívvel egy közepes (itt érts kompakt állványt), de komolyabb objektívvel, vagy egy komolyabb vázhoz már komolyabb állvány is dukál, ahol a fejet már külön kell megvásárolni.
Az állványok annál stabilabbak, minél kevesebb szegmensből állnak (legalábbis általában, de egy gyenge 3 szegmenses állvány még mindig jobb lehet, mint egy márkás, jó minőségű 4 szegmenses).
Az említett kompakt állvány 4 szegmenses, max. teherbírása 3,5 kg. Ez utóbbit nyugodtan oszd el 2-vel 🙂
A 190XProB 3 szegmenses, remek a szegmensek kioldó karja, teherbírására 5 kg-ot adott meg a gyártó (szintén lehet 2-vel osztani ;). Illetve nem kötelező, de ha max. terhelhetőséggel nyomod az állványt, akkor önkioldó kötelező.
A fejek között a gömbfej a legkönnyebb és leggyorsabb beállítást teszi lehetővé. Nehéz viszont precízen beállítani (a 3D fejeknél külön zárolhatod a vízszintes és függőleges irány beállítását, míg a gömbfejeknél nem tudod külön a vízszintet és az emelkedést beállítani, csak egyszerre). A népszerűbbek mégis a gömbfejek, mert sokkal gyorsabban beállíthatók, mint a 3D fejek.
A talpaknál azt érdemes szem előtt tartani, hogy minél nagyobbak, annál stabilabban tartják a gépet az állványon. Egy kisebb állványtalpnál könnyebben előfordulhat kisebb holtjáték.

Természetesen itt is igaz a mondás: addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.
A pénztárcád szabja meg, mit engedhetsz meg magadnak. Persze egy kompakthoz felesleges komoly 3D fejet és masszív 3 szegmenses, szegmensenként min. 25 mm-es lábakból álló tripodot venni. De ha tükrös géped van és egy telét is szeretnél használni, akkor érdemesebb a komolyabb darabokat választani.

Hogy a kompakt állványoknál mettől meddig mérnek, azt sajnos nem tudom.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz-felelek #116 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük