Digitalisfotó kérdezz-felelek #107

Kedves Birdie!
Én is a tanácsodat kérném.Kezdö fotós lennék, sokat kell tanulnom de azon leszek.Kompakt gépröl térnék át DSLR-re. Féléves keresgélés után most jelent meg az „ÉN” gépem, igy gondolom legalábbis.Sony alfa330, vagy 380.
Ami az elvárásom volt, legyen élökép, dönthetö LCD, felhasználóbarát a kezdöknek stb ezt tudja.A kérdéseim: Kelle nekem a 380as 14mi.pixelje, vagy elég a 330as 10mi.pixelje?, valamint szeretnék hozzá elsö körben a kitobin kivül ami 18-55, egy 18-200as obit venni, de a Sony-é 550 euró, ez tul drága,ez PL mennyivel tud többet mint a Tamron, vagy a Sigma? ezek ára 200-250euró. Mi a véleményed a gépröl ill melyik obit ajánlanád? Válaszodat nagyon megköszönöm. Tisztelettel Orosz Antal.

Kedves Antal!

Amennyiben nem szükséges A3+ vagy nagyobb méretű nyomat, a 10Mpixel is teljesen elegendő lesz. 10 Mpixelről legalábbis kiállításra teljesen jó 30×40 cm-es fotókat lehet nyomtatni/laboráltatni.
A 14 Mpixelnek lenne még egy előnye: nagyobb kivágást enged. Viszont hátránya is akad: jobban észrevehető a fókuszhiba 😀
Szóval szerintem első körben a 10 Mpixeles elég lesz.

18-55 _mellé_ szerintem nincs értelme 18-200-at venni. Helyette igen.
Hogy a Sony 18-200-asa miért olyan drága? Jó kérdés. Semmi kiemelkedő nincs benne, képileg teljesen szokványos nagyzoom annak minden hátrányával, + még a bajonettje is műanyag. It’s a Sony. 🙂
Szóval szerintem nyugodtan lehet helyette Sigmát vagy Tamron-t venni.

Gépről még komoly véleményem nincs, hiszen elég új, teszten még nem járt nálam (bár a képek alapján a markolata valami borzalom). Sony gépek általában picit nehézkesebb kezelésűek, legalábbis nekem szubjektív ez jött le (meg a tükörhang is olyan furcsán hangos kattogó).

Egyébként (ha nagyon nem kavarok be) megkérdezhetem, hogy mi az oka annak, hogy csak most jelent meg a „Te” géped?
Olympus E-620 nem jöhet szóba valamiért?
Árban azonos a Sony vázzal, szintén kihajtható LCD, LiveView és rengeteg sok szolgáltatás, amit az Sony Alpha DSLR-A330 nem kínál.
Létezik egy ilyen duplakit: Olympus E-620 + ED 14-42 mm + EZ 40-150 mm, szerintem árban jól hangzik (a váz 175e, akkor a két objektív együtt nincs 54e Ft)!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

10 hozzászólás a(z) Digitalisfotó kérdezz-felelek #107 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük