Digitalisfotó kérdezz-felelek #106

A közeljövőben tervezném egy DSLR gép vásárlását. A blogodban írt „beskatulyázás” alapján amatőr fotósnak tartom magam. Bár a gyarolati tapasztalatom még elég kicsi mivel egy elég régi kompakt géppel rendelkezem, bár a tavasszal volt nálam párszor kölcsönben egy Fuji Finepix S5800 amivel már lehetett használni blende-, záridő-prioritásos módokat is. Az elméleti tudásomat próbálom mindig gyarapítani, könyvekkel, újságokkal és szerencsére elég sok internetes portál található ebben a témában, így az alap meg van egy DSLR gép használatához. Megfelelő ambícióval és kitartással is rendelkezem.
Első körben szeretném elsajátítani a tükörreflexes gépek használatát, egy olyan gépet szeretnék venni ami így elsőre is könnyen kezelhető, bár szerintem nem lesz gond, mivel műszaki beállítottságú vagyok (mérnöknek tanulok).
A lényegre is térnék!

3 gépre jutott a választásom amik árban elfogadhatóak számomra.

A Canon 450D, azért mert a későbbiekben elfogadható áron lehet különböző objektíveket beszerezni hozzá. A vezetékes távkioldó is előny lehet makrózásnál. A 12,5 millió pixelnek nem tudom mekkora szerepe van egy ekkora érzékelővel de ahogy olvastam a kép zaj nem növekedett jelentősen. Meg hát A/4-nél nagyobb nyomtatványt úgysem szeretnék valószínűleg. Ezt a gépet kit obival vásárolnám ahogy a többit is és majd ahogy körvonalazódik bennem, hogy a fotózás melyik ága tetszik, ragad meg a legjobban ahoz választanék jobb minőségű objektívet. Ezek szerintem a makrózás, tájképfotózás lesznek. Bár szeretném majd a portrézást is kipróbálni akár műtermi körülmények között.

A másik lehetőség egy Sony A300. Ennél a gépnél a dupla kit ami tetszik, igen tudom, hogy ne várjak csodát egy kit objektívtől de így a nagyobb zoomtartományt kapok ami nem hátrány főleg a próba, kitapasztalás szempontjából. Persze 200mm körül már nem fogok tőle csodát várni… Előny lehet még a vázba épített stabilizátor is. Azt nem értem, hogy a legtöbb oldalon miért nem is említik a sonyt mint szóba jöhető márka, A Canon és a Nikon ami úgymond a „top”, a Sony-t meg alapból kritizálják, persze én nem értek hozzá de nem találtam negatív teszteket róluk.

A harmadik lehetőség a Nikon D60, aminél nem tetszik, hogy csak beépített motoros objektívekkel működik az automatikus élességállítás. Így ehez a géphez a későbbiekben az objektívek drágábbak lennének. Talán ez a gép az ahol a legtöbb kompromisszumot kellene kötni, csak 3 mezős AF tartomány, nincs automatikus expozíció sorozat, drágább objektívek.

Így elolvasva a levelemet lehet csak megerősítést kérek a 450D-hez. Szerintem az a legjobb választás a legtöbb funkcióval, de szeretném egy hozzáértő ember véleményét is hallani.

Üdv Balázs.

Kedves Balázs!

Ha most azt írnám, hogy nem biztos, hogy a 450D a legjobb választás, haragudnál? 😀
Persze nem írok ilyet, mert nem ismerem a pontos igényeidet, sőt, tulajdonképpen Te magad sem. Sejtéseid vannak arról, hogy a makrózást és tájképfotózást, esetleg a portrézást fogod kedvelni.
Nos, makrózni, tájképezni és portrézni bármelyik tükrössel lehet, tehát nagy meglepetésben nem lesz részed, akármelyiket is válaszd.

Tekintettel arra, hogy elmondásod szerint A4-nél nagyobb nyomatot nem óhajtasz, a 10 Mpixeles gépek is bőven elegendőek lesznek, sőt gyakorlatilag a 8 Mpixel is teljesíti az A4-es mérethez szükséges alapkövetelményeket.

Kezdjük elsőként a kakukktojással. A Sony vázba épített stabilizátora valóban jó dolog, így nem kell minden objektívnél külön a stabilizáltat keresni. Más kérdés, hogy általában kell majd objektívet keresni, mert sajnos hiába a megörökölt Minolta objektív park, e márkának azért viszonylag kisebb kínálata van – használtpiacon is (ahogy egyébként a Pentaxnak is).
Ettől függetlenül amatőr fotósoknak bőven jó lehet, csak előre ki kell találni, hogy mire akarjuk használni, s ha a gyártónak nincs olyan jó árú objektíve, lehet keresgélni a 3rd party gyártóknál.

Nikon: igen, a D60 kicsit válogatós, de a gyártó már csak AF-S objektívet jelent be. Hogy ezek mennyivel drágábbak? Változó. Viszont ha kicsit előrébb tekintesz és komolyabban gondolod, akkor lehet, hogy érdemes mégis Nikonnál szétnézni kicsit, a fejlesztések alapján most úgy látom, hogy a Canon egy kicsit félvállról veszi a dolgot, picit mintha most kullogó üzemmódba kapcsolt volna. D60 helyett mit szólnál egy használt D70s-hez?

Canonnál is van dupla kit: Canon EOS-450D + 18-55mm EF-S f/3,5-5,6 IS + 55-250mm EF-S f/4-5,6 IS. Ezzel ugyan komoly makrózásba nem fogsz majd, de kiindulásnak ez is elég. Makróra a 100-as vagy 60-as makróobit ajánlom, no és persze offshore kábelen vaku+fényterelő+derítő lapot. Portrézgatni a telezoommal is el lehet kezdeni, de egy 50-es vagy a 60/100-as makró azért jobb lesz.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

7 hozzászólás a(z) Digitalisfotó kérdezz-felelek #106 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük