Digitalisfotó kérdezz-felelek #105

Helló Birdie!

Optika vásárláson töröm a fejem Elsősorban portréra kellene, persze ha másra is jó, az nincs ellenemre Ezért is írok! A Canon EF 50/1.4 USM obit néztem ki, mert porté mellett alapobjektívként is funkcionálna (olvastam a Te kedvenced az 50/1.8 II, de az építési mínőség miatt nálam kiesik) csakhogy bekúszott a két macro obi, Canon EF-S 60/2.8 és a EF 100/2.8. Kérdésem hogy ezen utóbbiak a portrén+makrón kívül mennyire alkalmasak távoli tárgyak megörökítésére? Vagy ne akarjak mán ennyi mindent kicsiholni egy optikából??

Szia!

Ha félportrékat szeretnél készíteni, arra az 50-es csak korlátozottan alkalmas. Ez esetben a 100-as, vagy 60-as macro határozottan jobb lehet a kisebb mélységélessége miatt. Én 100-assal szoktam félportrézni, az nagyon ütős. Állítom, hogy a 100/2,8 macro az egyik etalon objektív Canon-éknál, s csak azért nem kapott L betűt, mert nincs benne S-UD tag (de nem is hiányzik). Zéró CA, zéró geometriai torzítás, zéró szférikus hiba (legalábbis APS-C-n), csak az ellenfényt nem szereti anyira.
Távolabbi témák fotózására is alkalmas a lebegő lencserendszerének köszönhetően.

A 60-as macroval ennyire részletes tapasztalataim nincsenek, de talán a 100-as jobb választás, már csak azért is, mert távolabbról lehet vele makrózni, nagyobb a gyutávja és fullframe-en is használható.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Digitalisfotó kérdezz-felelek #105 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük