Digitálisfotó kérdezz-felelek #103

Első DSLR vásárlásra készülök, és jelen pillanatban a Nikon D80 váz a legszimpatikusabb. Itt most fel is tenném a kérdést, hogy a kifutó gépeket le szokták-e árazni? Mondjuk úgy tudom, hogy májusban állt le a D80 forgalmazása, és inkább kevesebb helyen látom a gépet, de olcsóbban nem..
De a lényeg: nem tudom, mi tévő legyek objektív ügyben. Mivel az első komolyabb gépem, nem vetem meg a kit objektívet, és mindenképpen a zoom-ot preferálnám. A pénz is tényező, alapjában véve 150ezer környékén akartam megoldani a gépvásárlást. A kitekkel 200ezerből lennék meg, ami nálam már tényleg a legfelső határ és passz. Kitben 2 típust láttam a vázhoz: AF-S DX 18-135 mm 1:3,5-5,6G IF-ED; illetve AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED a AF-S DX. Elég homályos képet alkottam a különböző angol objektív tesztelő oldalak alapján. Az előbbi a nagyobb átfogás miatt szimpatikusabb, de tudom, hogy ez sokszor a képminőség rovására megy. A kezdő gyújtótávnak mindenképp örülnék, ha 35mm-re átszámítva 24-28mm-t kaphatnék (tudom, az utóbbit súrolja a digi 18), de olyat, ami azért használható minőséget ad. Fényerőre mindkét típus átlagosnak mondható, ugye?
Mint első vétel, magam is egy all-in-one típusú zoom objektívre vágyom (mindenfélét fényképezek, macro mondjuk nem kell), nagylátó és kistele tartományra, halk és gyors, pontos fókuszra, színhelyes képre, megfelelő élességre. A kompromisszum persze az ár-érték arányos rangsorolásokból következhetne, meg talán abból, hogy mellőzőm a képstabilizátort, amik ugye ezekben a kitekben nincs is, ha jól tudom. Nem vetném meg a harmadik utas gyártókra vonatkozó konkrét ötleteidet sem, ha megbízhatóak.
És még 1: Használtan találtam egy ilyen gépet egy 18-55 1:3.5-5.6 G II ED objektívvel. Ez talán a nikon d60-asnak volt a kitobija? Mindenesetre 165ezer lenne ezer expóval, 1 hó garanciával, de nem tudom, megéri-e, ha ez az objektív az árgépen 30ezerből megvan, a váz pedig 150 körül volt a minap külön –mindkettő 2 év garanciával, ugye. Alkudni próbáljak? (sajnos számít az a piszkos 20-30ezer is…)
Köszönök minden eligazítást, konkrét objektív tippet: Garasos Réka


Kedves Réka!

Kifutó gépet nem szoktak különösképp leárazni. A fényképezőgépek ára leginkább a megjelenésüktől számított 3-4 hónapban esik legjobban, majd az ár egyre kevésbé csökken (nyilván hazánkban a nemzeti valutánk árfolyama komoly befolyásoló tényező, így a fenti megállapítás csak eurora vonatkozik).

Mindkét kitobjektív kb. hasonló teljesítményű, a nagyobb zoomos itt sem hazudtolja meg magát, egy kissé lágyabb képeket készít teljesen nyitott blendével. A fényerő mindkét modellnél átlagos, jó fényerőt f/2,8-as kezdőtől mondhatunk ilyen gyutávnál és zoomos kivitelnél.

Halk és gyors fókuszt az AF-S objektíveknél kapsz, vagyis ez esetben mindkét változatnál. Színhelyesség elég ritkán függ az objektívtől, sokkal inkább a megvilágítás módjától, a gép beállításától és az utófeldolgozástól.
Ár-érték arányról tőlem ne kérdezz, mert ettől a kifejezéstől máris feláll a szőr a hátamon 🙂
Stabilizátor ezekben az objektívekben nincs, azt a Nikonnál a VR rövidítés mutatná.
Külsős gyártó objektívjei közül érdemesebb a fényerőseket keresgélni, azok minőségben többet tudnak, mint a fenti kitek (pl. Sigma 18-50mm/2,8). Ezeknél az objektíveknél azonban kicsit nagyobb a szórás, jobban ki kell fogni a jó változatot (haverom Tamron 28-75/2,8-asa is ilyen volt, végül most lett egy jó darabja).

Alkudni kötelező 🙂 Mondjuk az a 18-55mm tényleg az egyik legalja objektív, de attól még jól használható. Az egész ott dől el, hogy mi lesz a képek végső felhasználása. Egy dolgot nem szabad elfelejteni: amikor monitoron nézed a fotókat 1:1 nézetben, az olyan, mint ha A4-es papírképet néznél 5 cm-ről. Szóval ha nem akarsz óriási méreteket csinálni és azt közelről nézni, akkor igazából teljesen megfelelő lehet a kitobjektív is, akár a 18-55. Hobbicélra jók ezek, ha már munka jön a képbe, akkor viszont érdemesebb igényesebb objektívvel dolgozni (mélységélesség és a homogenitás miatt).

No szumma szummárum, szerintem a 18-70-es, vagy 18-135-ös jó lesz (nekem nincs 135 feletti gyutávú obim és igazság szerint eddig még nem volt ebből származó komoly hátrányom).

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz-felelek #103 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük