Zenét a kocsiba!

Nem valami nagy számról van szó, de nekem érdekes volt. Régóta szerettem volna ugyanis valami megoldást találni arra, hogyan tudnék az autóban bármiféle zenét hallgatni, akár MP3 formátumban. A fő gond az, hogy a gyári rádiónak nincs vonali bemenete (’96-os széria). CD-tárat ugyan adtak, amibe 10 lemez fér, de sajnos a CD-RW-t már nem kezeli.
Nemrég azonban sikerült beszerezni egy érdekes kütyüt, amivel bármilyen autórádión tudunk MP3-at hallgatni.

A Somoyi Elektronic Kft. többek között autóhangosítással is foglalkozik. Többféle hangfal és mélynyomóláda mellett erősítőket és más, apróbb dolgokat is forgalmaznak.

Sógorom hétvégén hozott mutatóba egy MP3 lejátszót, csak úgy érdekességből, jelenleg bevezetés alatt áll. A poén az volt, hogy amint megláttam, máris tudtam, hogy ez nekem kell. Pont ilyet kerestem, csak fogalmam sem volt, hogy létezik.

Mivel CD-tárat cserélni olyanra, ami tud CD-RW-t is kezelni több tízezer Ft lett volna, ezért erről már régen letettem. A gyári rádió helyére más rádió építése sem egyszerű, s ez sem olcsó megoldás.

Ez a kis cucc azonban árában is megfelelő.

A nem túl fantáziadús „Car Mp3 Player” felirattal díszített SA015 típusú lejátszó természetesen kínai termék, amelyet azonban a magyar forgalmazáshoz rengeteg engedélyeztetésen keresztülvittek. A javasolt fogyasztói ára 9.500 Ft (legalábbis a Somogyi weblapján látható árlista alapján), de gyanítom, a kínaiak 3e-ért is odaadnák.

A lejátszó USB-ről, vagy SD memóriakártyáról tudja olvasni az MP3 fájlokat, de rendelkezik vonali bemenettel is, így bármit rá tudunk csatlakoztatni (pl. akár egy navigációs egység hangkimenetét).

A beérkező jelet, vagy az MP3 fájlokat FM rendszerű rádióadásként sugározza ki, amelyet az autórádió FM-tunere vesz, mint egy rádióadást. Nyilván emiatt a hangminőség nem vetekedhet egy valódi MP3-képes autórádióéval, hiszen magas frekvenciákban enyhén sávkorlátolt az FM, és van alapzaja is, de ez menet közben nem hiszem, hogy feltűnne. Létezik egy másik módszer is, amivel egy kompakt kazettát kell illeszteni az autórádió magnójába, annak átviteli sávszélessége azonban még kisebb, sokkal több rosszat hallottam róla.

A rádióadást a teljes nyugati FM-sáv bármelyik frekvenciájára beállíthatjuk, 87,5-108 MHz között. Célszerű olyan frekvenciát választani, ahol egyébként nincs rádióadás, hiszen így lesz a legjobb a saját vételünk.

A fel és lefelé is fordítható, szivargyujtóba illeszthető lejátszón cska néhány gombot helyeztek el, az előző, ill. következő számhoz, a frekvencia választáshoz, illetve a pillanatmegállításhoz/folytatáshoz.


A beépített, kék háttérvilágítású LCD az MP3 TAG-ből kiolvasott számcímet mutatja, ezen kívül a használt frekvenciát, a lejátszás módját (egy szám, összes szám ismétlése, egyszeri lejátszás, stb.), az éppen lejátszás alatt álló zene sorszámát/összes szám értékét, valamint az eltelt időt. Ennek mérete sajnos azt nem teszi lehetővé, hogy menet közben lássuk is a tartalmát, de utasként kissé közelebb hajolva hozzá olvashatók lesznek a feliratok.

Ha a lejátszót kihúzzuk, vagy lekapcsoljuk a gyujtást, akkor persze a lejátszás abbamarad, de amint újra feszültség alá helyezzük, a lejátszás ugyanannál a számnál folytatódik. Sajnos nem pont ugyanonnan, az aktuális számot újrakezdi, ami fél- vagy egy egész órás remixeknél már kellemetlen lehet.

Külön figyelmesség, hogy a készülékhez távirányítót is mellékelnek, amellyel beállíthatjuk a használt frekvenciát, választhatunk hangerőt és előre vagy hátra léphetük a zeneszámok között.

Örülök ennek a kis kütyünek, mert végre nem csak néhány agyonhallgatott CD lesz a kocsiban, hanem bármikor felfrissíthetem a zenetáram.

Ajánlom nektek is, ha ilyenre lenne szükségetek, a 8.000 Ft-ot szerintem nagyon megéri. Ha nincs vonali bemenet az autórádiótokon, akkor ez egy hatékony megoldás lehet.
Zárójelben jegyzem meg, hogy 1.000 Ft-ért lehet venni külön adaptert is, amivel a 230 V-os hálózati aljzatba is bedugható a lejátszó, így otthon is hallgathatjuk egy plusz rádió segítségével, vagyis ha nincs otthoni MP3 lejátszónk, ez a készülék arra is alkalmassá tehető.

Csak egy konnektor kell, meg egy rádió.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük