Sírkerti furcsaságok

Idei tapasztalatok a halottak napi temetői (és környéki) szokásokról.

Mint tavaly is, úgy idén is érdekes dolgokat tapasztaltunk e napon.
Bár a múlt évben nem írtam, most mégis tasztot ragadok, már csak azért is, mert kíváncsi vagyok az olvasóim véleményére.

Az első meglepetés egy változás tavalyhoz képest, mégpedig az, hogy városunkban a polgármester nem adott ki engedélyt a cukorka árusoknak, csak virággal, mécsessel és sült gesztenyével lehet kereskedni.
Részben egyet is értek ezzel, hiszen rengeteg helyet vettek el az utcából, ahol így mindig komoly tumultus volt. Kicsit furán is jött ki, hogy ilyen bucsúszerű vigasságot csináltak ebből a napból. Bár talán ennek is megvolt a maga hangulata, még ha kicsit cigányos is.
Bizonyos cigány kultúrában ugyanis szokás az elhunyt sírjánál megkínálni a halottat kedvenc ételével vagy italával, melyet az ott lévők is szívesen fogyasztanak, így pl. pálinkáznak, s a megboldogult sírjára is öntenek a párlatból. Ez kívülálló – értsd, a roma kultúrát nem ismerő – számára elég furcsa, sőt megbotránkoztató lehet.
Ezzel együtt talán nem is baj, ha az ünnepből nem üzleti napot csinálunk.

Második fura dolog az volt, amikor a temetőben járó fiatal (hovatartozása most lényegtelen) bőszen mobiltelefonált. Ilyennel ráadásul nem is eggyel találkoztunk. Egyikük épp valami meccs eredményéről beszélt (8:1, talán épp a Dunaszerdahely-Pozsony focimeccséét). Na ezt én már azért nem tudom egyik kultúra furcsaságának betudni. Számomra ez szimpla tiszteletlenség.

Lehet, hogy csak nekem volt fura egy katolikus temetőben, de kifelé menet számomra meglepő volt, hogy gyerekek baseball sapkában álltak a sír mellett. Talán én általánosítok túl, s gondolom, hogy ha templomba nem illik fejfedővel bemenni, akkor a temetőben is ez illendő.

Persze az is előfordult, hogy két gyerek víg hancúrozásba kezdett, egymást kergetve, amikor 1 hónap után összetalálkoztak. Ráadásul egyikük a saját lányom volt 😛 Én meg csak rohantam utánuk, de nem akartam kiabálni hogy hagyják abba.
Baromi ciki volt :-/

Viszont a közlekedésben most nem volt semmi komoly kellemetlenség, nem voltak türelmetlenek az emberek és még parkolóhely is akadt.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Sírkerti furcsaságok bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük